Ženski svet

Спомен песнику. У суботу 24. септ. т. г. држало је књижевно одељење „Матице Српске“ свечану седницу, у којој је говорио члан др. Милан Савић о рано преминулом драмском песнику Стевану Стеванови Лу. Сутра дан у недељу 25. септ после литургије освећена је споменпло-ча, која је узидана над гробом покојниковим у зиду св успенске цркве новосадске. Један жалостан знак времеиа. У броју 40 „Стражилова“ читамо опроштај уредника истог листа г. Јована Грчића у коме вели, да је то последњи број „Стражилова". Није могло ни до

краја године да излази, погато је одзив публике тако слаб био, да је у последње време лист спао на две стотине претплатника Крај тако слабог одзива није ништа друго преостало, но да се излажење листа прекине, и то не само за неко време, но једаред за свагда. Кад помислимо, да је тај лист био ваљано уређиван, те да јетако потпуно одговарао књижевним потребама нашим, онда је то један еминентан доказ нашег немара, кад не можемо ни један једини белестричан лист да одржимо. Овоме коментара нс треба!

РАД ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

В. Бечкеречкиња.

Добротворна Задруга Српкиња у В. Бечкереку уобичајила је и издаје на јавност сваке године своје штампане рачунске извештаје. И ове године издала је такав извештај за прошлу 1893 годину. Из истог извештаја види се, да на, челу те задруге стоји и данас заслужна и за цељи друштвене брижна начелница гђа Емилија Мунчићка, која је отпочела задругу ову. Њу својски потпомажу у вргаењу друштвене цели остале часницс и часници и 24 одборкиње. Задруга ова има чланова од две врсте : оснивача и потпомагача, како за саму задругу, тако

и за друштвено забавиште, које је основало ово друштво ире две године. Задружни оснивача има 32, а забавишни: 23. Потпомагача пак у задрузи: 71, аза забавиште: 18. Свега у задрузи иза забавиште: 144 члана, 4 добротвора и 2 иочасне чланице. Задруга је ова набавила кућу за своје забавиште, која вреди 5000 ф. има осим тога 1000 ф. улога и нашло се 1446 ф. 52 н. готовине у каси крајем децембра месеца 1893. г. Из овога се види, да задруга лепо и брзо нанредује у материјалном па и у моралном погледу, што служи на част како начелници, тако и осталим чланацима, који руководе задружни посао. — н.

ЗАБАВА.

У БЕРБИ.

НЕКА ЈЕ БЛАГОСЛОВЕНА!

(ИНДИЈСКА ЛЕГЕНДА.)

f/(4 п У стила ce црна ноћца, Уздижу се пламен снопи, Што их небу ревно шаљу Лаке пушке, мали топи.-

Вуковар, 26. септембра 1894

SrlS. еАне лепе но^и П Р И јасној месечини ijK 4 пробудп се једанпут из дубока сна мудри и велики Кригана* и рече ' само i себи : „Ја увек мишљах, да * Име индијског бога „Вишну“ у љеговој осмој аватори или оваплођењу.

Још се хоре бучне песме Та њих младо винце ствара, Загрљено, приљубљено Уз свог бесног брата стара.

И ја пијем к’о никада, И у пићу нехотице Често тихо . . . тихо срочим Име моје лепојкице !

Гавра В. Гојковић.

је човек најлепши створ на земљи, али преварих се. Видим тамо (лотов цвет**) ** Стари назив за цвеће и биљке, и односи се на разне биљке. Још у Омиру налази се име љиљан цвет. У митолођији символично значење лотов односи се нарочито на љиљане, који у води напредују особито на Nebumbium speciosum.

154

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 10