Ženski svet

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

РАЗНО.

У прошлу недељу одвела се и председница истог друштва гђица Љубица Чакрина Врло је леп знак за наше девојке, кад се, у течају од 5 година разудала два девојачка кола. Већ та околност треба да наведе наше млађе девојке ; да се удруже и у треће коло; чему се ми и надамо. Из тог друштва удале се за последње две недеље поменута гђица 'Љубица Чакрина, ћерка бившег књижевника и сенатора новосадскбг и гђица Мара Симибева ћерка покојног живонисца Павла Симића Обе су бирале садругове своје ио срцу. Прва се удала за богослова Вељу Спорњака а друга за адвоката Др Симу А. Ћирића у Н. Саду. Нека им је сретно и дуговечно. Правила друштва за потпомагање сиротих Срба ђака у Загребу на свеучишту Фрање Јоси®а I. потврђена су од земаљске владе и друштво се обраћа на натпе родољубе и општине, да га потпомогну ирилозима. Оснивачи уплаћују 30 ф. једном за свагда а потиомагачи по 5 ф годишње Новосадска прва женска задруга приређује 1. (13) октобра о. г. уз суделовање војничке глазбе 29. ц. и кр. пуковније, у дворани „Царице Јелисавете“ војнички концерат с ромболом. Чист приход ове забаве намењен је на одевап.е сироте гаколске дечице за божићне празнике. Добротворна Задруга Српкиња Новосагкиња приредила је свечан парастос својим упокојеним задругарицама и добротворима, о Малој Гоепојини о. г. као на дан свога патрона. Прослава. Добротворна Задруга, Српкиња у Панчеву, нрославила је свог патрона Малу Госпојину, као први пут, врло свечаним начином Поеле службе божије осветио је водицу у св. савској дворани сам пречасни прота г Сава Стојшић са два свештеника: г. г. Душаном Ја блановићем и Обрадом Давидовићем. За тим је резан колач, а на јектенијама одговарао је хор ученица срп. више девој. школе под уиравом свога учитеља г. М. Топаловића. У очи овог иразника држала је ова задруга и своју ванредну главну скуиштину под иред седништвом потпредседнице гђе Милесе В. Љурчића и решавала је о измени оних места у нра вилима друштвеним, где је кр. уг. министарство чинило иримедбе и приговоре. На скупштиније било присутно 60 задругарица. Задруга ова броји до сад својих 125 редов. чланова, 28 потпомагача и 2 добротвора, свега, 153 што је врло леп знак свести и одушев.љења наших Панчевкиња. „Трговачко ћилимарско удружење.“ Ради унапређења срнског ћилимарства образовало се у Пироту друштво насловног имена, у које се уписало 20 најотличнијих грађана града Пирота. Председник је томе друштву г. Тодор Стамен ковић трговац. Сретно им било!

Лек против отрова. Ако се случајно ко превари те узме у себе каква отрова, ваља му одмах дати што да може повраћати; а за то препоручују као најбоље средство, да се узме ситне соли пуна једна каФена шоља па да се помеша са пола те шоље горушице. То двоје да се размути у чаши воде и да се даде болеснику да пије, па ће одмах настати иовраћање. Кад је то прошло ; онда се даде болеснику беланце од јајета и једна шоље јаке црне ка®е

Остављање воћа. Стари Римљани су знали врло дуго да одрже свеже воће и грожђе. Они су нетељке од воћа и грожђа замочили у истоиљену смолу, па су онда остављали то на какво мрачно место, али тако. да се није додиривао један комад с другим. Тако су они имали свежа воћа и грожђа no неколико месеца. Да петролеум боље светли ваља узети камФора, колико што је лешњик велик, то истући ситно и усути у лампу у онај суд, где је пе тролеум. То је довољно за две недеље дана, а ламиа од тога светлије горе и не дркће пламен као у обичним случајевима. Живина се сад под јесен бира, која ће се оставити за приплод. Код овог посла ваља поглавито пазити на оне кокошке, које су највише јаја носиле. Добре кокошке носе ирве године до ( 140 јаја, друге године око 160, а треће године око 135. Доцније све по 25 -- 30 ком. мање, тако да у 7. години једва 10 јаја донесе. По томе треба држати кокошке за јаја и приплод Само три године. а после је ваља угојити па за месо употребити, јер у доцнијим годинама не вања више ни месо.

Г. Јоваи Поповић покретач и неровођа добротворне задруге Српкиња у Панчеву, уредник „Весника“ и проФесор тамошње срп. више девојачке школе прославио је 4. септ. о г. у кругу своје породице своју 50. годишњицу живота. Ми му честитамо, и желимо, да га Бог још дуго поживи здрава, да може норадити на добро и напредак нашег женског света, коме се посветио. Живео!

Бр. 10. ЖЕНСКИ СВЕТ

153