Ženski svet

ИЗ ДРУШТВА.

примају девојчице ако има места; а у заводу могу доћи само 20 питомица о државном трошку ; који имају еве бесплатно, и највише 30 других; за које се шгаћа годишње у нанред по 200 ф. а. вр. Школ. година почиње 9. септембра, а свршује 15. јуна друге родине. Девојчице се пуштају кући само а великом школ одмору, а о божићу и Ускрсу само она из места, ако родитељи затраже. Годишњи испити нисујавни; на њих може доћи само онај, који за то иште и добије дозволу. Инштитут има 8 разреда: 2 припремна и 6 редовних. Које сврше VI. разред добију диплому и могу бити учитељице иа основ. нар. школама у Црној Гори. У ирипремни разред долазе оне,, које знају само српски читати и писати, а у 1. редовни, које су свршиле IV. р. осн. нар. школе г У V. и VI разред пуштају се само боље иитомице и оне, које се безпрекорно владале Нова српска осн. нар. школа. У Суботици, где има јаче од 40.0' 0 наше браће Буњеваца и до 2000 Срба, махом су осн. нар. школе комуналне. Буњевци и Срби живе већином по салашима. Буњевци су имали до сад својих 19 осн. нар. школа на самим салашима, а Срби ни једне. У најновије доба подигао је о свом трошку, председник тамогање српске правосл. цркв општине, г. Мила Милосављевић иоседник и ад- вокат суботички за Србе, сриску верои иоведну основ нар школу на салашима Келебији, где има највише Срба, и поклонио уз то и 3 ланца винограда за издржавање те школе. Тако ће српска деца од сад примати поуку у вери, и другим предметима на своме језику и из уста свога вероисповедног учитеља, јер у суботичким буњевачким комунал., школама је мађарски иредавајући језик. Слава г. Мили Милосављевићу! Унрава Београдске више женске школе издала је крајем минуле школ. 1893 4. године штампану књижицу Оцена усаеха и владашх својих уччиица. Из те књижице дознасмо, да је та школа иодељена на шест разреда, теје и научно градиво ,тако удешено да се нека целина добије тек кад се сврше сви шест разреда. Само је у опште образовне нредмете увршћена у V. и VI. разреду педагогија и методика, те се тако с та два предмета оснособл>авају женска деца и за учитељску службу на основним народ. школама. Шести или најстарији разред имао је те године три одељења, у којима је било уиисано 134 ученице, а прииуштено је исниту 131. Од ових су иоложиле испит с од ликом: 11; с врло добрим успехом : 31. с добрим: 13. а одбијене на три месеца: 42, на годину дана: 29 а једна да понавља цео испит. Ове оцене показују, да испит за оспособљење учитељско не стоји у сразмери спрам оцена из VI. разреда, где су најпиже оцене 3., те судимо, да у нечем болује живот те школе. У осталих иет разреда довршиле су школу

и то I. разред: 121. П. р: 117; Ш. разред: 98; IV. разр: 88.; V разр: 121., укунно у свих шест разреда полагало је испит: 679 ученица; унисано је пак било у иочетку те школ. године: 731, од којих су: искључене из школе: 2, умрло: 7, нрешло у друге школе: 18, изостало своје вољно: 25. Ми мислимо, да би ваљало ову школу иоделити на два ил три места. Београдје сувише развучен, иа је с млогим моралним и физичним опасностима скопчан долазак у једну школу; а ваљало би и иначе нешто радити, да се та школа иреустроји, јер учитељска струка не мора бити везана за опште женско образовање ; а у оваком облику HHje ни довољна, да сиреми како ваља народу добре учителшце. Жеиска, предавач у средљој школи. Као што нам Iј.з Београда јављају, иостављена је на тамошњој женској учитељској школи за предавача гђца Апђелија ЕузмановиЛева родом из Срп Кларије, а ћерка иокојног кларијског пароха Богдана Кузмановића. Гђица Анђелија је по свршеним гимназијским студијама свршила фило зофски Факултет на великој школи у Београду, и сад иосле свршених студија добила је одмах и место предавача Живила врла Српкиња која је имала толико издржљивости и дурашности! У недељу 11. (23) сеитембра о г. отворила се свечано ноново пакрачка српска учитељска школа, која је 16 година остала затворена од хрватске земаљске владе.

„Матица Срнска" имала је 22. сеитембра о. г. своју редовну главну скуагитину , на којој је узела на знање извештаје управног одбора и књижевног оделења о раду своме за прошлу 1893 - 4. годину. Решила је уједно, да усваја у начелу дозиђивање Матичине куће и овластила је управни одбор, да спреми нредлог и прорачун у том погледу за идућу 1895. г. Окупштина је на предлог свог управног од бора решила и то, да се повиси плата досадањим чиновницима, да се установи и подсекретарско место и да се поставе два стална писара. Вотирала је досадањем заслужном секретару своме г. А. Хаџићу мировину пуне његове плате и ставила му је у записник захвалу на његовом раду око унапређења Матичиних цели. За председника је по ново и по гаести иут изабран једноглаено кр. саветник г. Милош Димитријевић, који млого труда и бриге улаже око овог нашег просветпог завода. „Матица Српска" рукује, до сад, са 19 разних Фондова, који су намењени књижевним и просветним целима и нреко по милијуна Форината Новосадско девојачко друштео и по други иут престаје, јер се скоро све чланице разудале.

152

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 10