Ženski svet

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

РАЗНО.

иажљиво почистити и сагорети. За собу дугачку 5 мет. а широку 3 мет. довољан је l l / 3 хлеб. Шуваклије. Француски лекар Др. Фец, обраћа пажњу матера на узрок леворуке деце. Прво дете породице једног од љегових клијената, било је леворуко, а на другом млађем 7 примећавало се да ће у добу од године дана имати исту особину. Лекарском пажњом истакло се даје мати ту децу носила на левој мишици. По саветовању истог лекара, мати је децу даље носила наизменце на обе мишице. „Д.“

Киселе паприке биће врло укусне, нријатног мириса, лепе жуте боје и трајашне ако се налију водом од куваних дивљих јабука. Тако раде многе наше домаћице у Ужицу ио сопственом искуству. Црвене паприке лако се суше и чувају. Могу се приредити кад се ирелију млаком водом да се поврате, на се, као и обично, напуне месом, и налију парадизом ; да би јело било још пријатније Тако у сред зиме можемо имати нуњених „свежих“ паприка на столу. Куване патлиџане (парадиз) многе искусне домаћице не чувају у боцама ; него их кувањем згусну као пекмез и оставе у ћуне и др. сличне судове. При употреби их разблажују млаком водом ; те учине течним колико им треба. Тако су постојанији ; и неће сметати ако се начети суд не потроши одмах. Исто је тако веома добар ; слађи и укуснији и постојанији од обично течног парадиза, онај ; који се доста густо укуван оставља, као и обично, у боце. И ово раде наше домаћице ио свом искуству. Модри патлиџани кисељени (за себе или у истом сирћету с паприкама). Обарити их ; па између две даске оставити иреко ноћ да се исцеде. Напуне се ситним белим луком ; иершуном; бибером ; обвију целером и спусте у сирће. Врло су добри за салату са свога укуса и мириса. Ц. Беле и меке руке. Ваља се служити само благим санунима ; нарочито глицеринским. Али је и поред тога веома добро при мивењу метнути у воду мало глицерина. После умивања треба руке увек добро -избрисати. Нокте би ваљало увек чистити и прати четком ; ко жели да има у сваком погледу однеговане руке ; осим што здравствени обзири налажу чистоћу ноката. Лимунов сок с незнатним додатком соли такође чини руке нежиијим и бељим. (~Нива“).

На опекотину и сваки плик ваља облагати чист иамук натапан једног дана у чистој масти. Облоге мењати. Најбољи лек за изгоретину ; за сваку рану која треба да зарашћује Избистрену воду од тек загашена креча мутити са неколико. каии зејтина дотле ; док се течност згусне и побели. Мазати (тиме) комадић платна и привијати на болно место. Бело или нежно плавичасто кречене собс ностају иријатније за око кад се у креч дода доста стипсе. Отуда зидови добивају леп еви ласти сјај. Мрље од мастила, као>е ; воћа и т. д. могу се иоуздано очистити и са најнежнијег ткива и боје ; ако се одмах док су мрље још свеже ностуиа овако: врућом водом и чистом крпом одмах брисати што је могуће бол.е сваку мрљу ; а по том се може још и лимуновим соком истрљати; и онда на ново брисати другом крпом свс дотле док се нлатно скоро са свим исуши. У опште кад се платно трљањем исушује ; не остају трагови од мрља нити боја иопушта. Добро је такође врућом водом мрље поквасити; па их четком трљати и нрати. Ништа друго. Са црних ткива уклањају се мрље и млаким или ладним чајем.

Верење. Њено Височанство Ерцерцогиња М а р и ј а Д о р о т е ј а кћи Његовог Височанства Ерцхерцога Јоси®а ; верила се 15 јула у алчутском замку са Филипом Херцогом Орлеанским ; унуком последљег Француског краља Лудвига Филипа. Њено Височанство је иокровитељка удружења угарских учитељица ; и оснивачица учитељичког дома у Вудимпешти Добротвор. У Панчеву је оставио тамошњи становник, абаџија г. Ми т а Нико л а ј ев и ћ знатну своту од 120 хиљада ®оринти ; да се отуда оснује српска велика гимназија у Панчеву. Велики овај добротвор се побринуо и одакле ће се нужна зграда саградити. Ово је тако знаменито завештање сриској иросвети ; да ће име Мите Николајевића бити спомињано поред имена неумрлог Саве Текелије ! Прослава у Црној Гори. На Цетињу ће се одржати 1, 8 и 9 сентембра о. г. 200 годишња прослава од кад је на влади династија ПетровићЊегушева. Одбор за нрославу издао је програм прославе.

122

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 8.