Ženski svet

УМЕТНОСТ.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

заЗОгодина свога службовања. Није тако ни рђаво бити портир у Паризу. . Американски. У Њу-Јорку у северној Америци, довршује се сада грдна зграда, кућа са 25 спратова! Ту грдосију од куће зида један американскц милијунар, а зидана је сва од челика и камена. Дужина јој је са сокака само 13 метера, а висина куће износи 104 метера! То је унраво тороњ. У земљи се налази двоструки подрум, т. ј. испод подрума првог ископан је још један дубље унутри. Изнад земље пак има осим партера још 25 снратова, куда се са успињачама пење горе. Таких успињачаимаде 6, од којих су половина тако звани експрес - елеватори, који пристају само у 5, 10, 15, 20 и 25 спрату. Они са 25 снрата сигурно имају леп изглед!

Какав купус треба у зиму киселити ? Познато је да је црвени купус бољи за киселење него ли бели, једно с тога, гато је црвени купус чвршћи, па с тога дуже траје, а друго још и с тога, што му је расо црвен, дакле, лепши на изгледу, па отуда и пријатнији. И једно и друго даје већу вредност како црвеном купусу, тако исто и расолу од овога купуса. Исто тако купус, који се производи на сушној години дуже траје, него ли онај, који се производи на кишевитој години. А ло томе и купус, који се помало или често пута ни мало не залива, бољи је за зиму киселити, него ли онај који наши баштовани производе и, који лети непрестано заливају. Ово најбоље знају механџије, који купус у великим количинама за зиму киселе. Што је бољи онај купус, који се производи на супшим годинама од онога купуса, који се производи на кишевитим годинама, или да је бољи онај купус, који производе наши пољо привредници, и који лети или никако, или врло ретко заливају, то долази просто отуда, што купус на сушним годинама, као и онај, који се ретко залива полако расте и развија се, па с тога је овај купус врло збијен и као такав и дуже траје, него ли онај купус, који се производи на кишевитим годинама, или, који се јако залива. Овај купус врло брзо расте, бујан је, редак, па с тога се и брзо квари, труне. (~Тежак“).

Урош Предић познати наш сликарски уметник, израдио је на позив матичин, слику покојног иредседника Матице Српске, Милоша Димитријевића. Слику ову, која је ванредно израђена, а лик верно погођен, и која је смештена у великој дворани Матице Српске, приказао је члановима матичиним, приликом сада одржане главне скупштине, новоизабрани председник г. А. Хаџић.

АФОРИЗМИ.

Лепо је што Срби стране језике говоре, ал’ би још лепше било кад би се са својим поносили * * * Од кад се клавир и страни језици само моде ради уче, од то доба вам се ухо привикло на лошу свирку и рђав изговор у тим језицима. % * * Боље би било да се младеж за рана учи, да својим мислима и намерама више у делу нег у речима израза даје. Друго је кад дете каже: Ја сам моје књиге и стварн лепо спремила него кад рекне: ја ћу моје књиге и ствари лепо спремити. У овом случају радња се одлаже, на неизвесно време, а што се на тај начин одложило, ретко се извршило. * * * Себичност нам је милосрђе тако отврднула, да смо нрема људској беди и невољи готово равнодушни. Ал кад их у роману нађемо, на слици или ти позорници видимо, онда нам милосрђе одмекне, можда с тога, што такови јадници не једу хлеба, нити нашу помоћ требају. * * * Да није сујета моћ и силу моди дала, не би ова свет освојила. * * * Сујета је најјача људска слабост. * * * Ми се не стидимо лагати, ал кад нас у лажи ухвате, ипак нас је стид. * * * Што је равница на нашој земљи, то су обични људи и они сачињавају огромну већину. Брегови су таленти, а геније њихови врхунци. Геније нема и не може никог над собом имати, јер он је увек самосталан. Врхунац остаје врхунац, стајао више или ниже и разлика је само у величини.

170

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 11.