Ženski svet

са Задругом беседе и приход од истих поделити на једнаке делове. У истој скуиштини изабран је Једнодушно за почаснога члана А. Хаџић, који је „судело вањем евојим на задругиним беседама и иначе саветом, наклоношћу и целим радом својим Задрузи много користио и за развитак јој заслуга стекао“.

Пошто задружни благајник Богдан Димитријевић ни на поновљеву молбу не хтеде примити се благајничке дужности: изабран је на његово место Ђорђе Продановић. Издана је и ове године припомоћ осирома* шеним Српкињама, а за сироматну школску децу набављено је одело и обућа. (Свршиће се.)

ПO3ДРАВ СРПКИЊАМА - КАРЛОВКИЊАМА!

Нестала је дуга ноћ. . . Зора ево руди, А на етази српске свести Српкиња се буди !. . . Сложиле се српске кћери, Да бедне помажу, Сриеком чеду милом роду, Боле да ублажу ! Све ће чинит’ родољубље Чему је позвано:

Разведриће српској мајци Лице уплакано! . . . Напред дакле! Бог вас штити ; Не губите наде ! Сваком раду слоге тпеба, То Срп иња знаде !! Здраво сестре, што створисте Задругу нам нову, Месго срца. топлих жеља, Шаљем песму ову !!' Налимвгданна.

РАДЊА ДOБРOТВOРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

П АНЧЕВО.

ЗАГРЕБ.

Добротв рпа задруга Српкнња Паччевачких одржала је 26. јан. (7. Феб.) своју трећу редовну главну скупштину, у којој је обавила редовне текуће скупштинске послове. Из послатог позива у ту скупштину впди ое 7 да задруга ова има 1 uoчасну чланицу (гђу Савку Суботићку). 7 чланица добротворних, и 109 редовних чланица. Потпомажућих чланова има мушких и женских. Мушких има 19, а женских 20 чланица. На управи задружноl стоји председница гђа Олга пл. Јагодић; подпредседница гђа Милеса Р. Ћурчин; благајница госп. Даринка К. Милутиновић; осим њих још три прегледачице рачуна и дванајст одборкиња. Из закључних рачуна за 1896 год ви ди се, да задруга ова троши годишње на милоетмње и потпоре више од 600 фор., а тиме може млогу сузу сиротињи да убри ше. Из прорачуна за год 1897. види се, да задруга од својих прихода, дакле од

знбаве и чланарине уно<и ! / 3 у фонд задружни, што изноеи око 350 Фор. годишње, те тиме свој фонд јача и унапређује, како би доцније све више могао сиогити издатке на милостињу и разну но пору. Желимо да задруга ова у сваком погледу постигне своје племените намере.

„Загребачка добротворна задруга Српкиња“ држала је у недељу 19. (ЗД ) ја нуара редовну главну свнју скунштину у којој је присуствовало 35 редовних чланица. На овој скупштини прочитан је извештај за год. 1896. из кога се види, да је задруга имала: 14 оснивача, 85 ред. чланица. 10 потном. чланица и 33 потпом. члана, свега 142 члана. У благајну је ушло 1181 Фор. 94 новч а издато је 223 Фор. 97 иовч. Оснивачки прилози у своти од 675 Фор. уложени су као непотрошни капитал. На предлог благајкиње скунштина је закључила, да се свота од 225 фор.

Бр. 2. ЖЕНСКИ СВЕТ.

23