Ženski svet

Махните ме, кад не требам пира Сагрешиће, ко сад мене дира! Весеље вам, добри друзи, Нека тече, Али мени мировање Сад је прече!

11.

Махните ме, кад не требам пира ! Сагрешиће, ко сад мене дира ! Не видите, да се вишњем Богу молим ? . . . Оде она, коју љубим, Страсно волим!

Ив. М. Поповић.

РАДЊА ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Нови Са д.

Вел- Бечкерек.

Добротворна Задруга Срнкиња Новоеаткиња имала је своју редовну одборску седницу 4. (16.) октобра о. г. у којој је председавала начелница гђа Јулка Радовановићка. Главни је задатак био ове седнице, да се посаветујео друштвеној забави, која се у ово доба уобичајила и решепо је, да се приреди „венчић“ у четвртак 13. (25.) новембра о. г. у дворани „Царице Јелисавете.“ Улазница да буде као и до сада 1 Фор. од особе, а бригу око извођења те забаве примиле су одборкиње: Ирма Адамовићка, Ангелина Ћ. Поповића и Марија Плавшићка. Овом приликом подељено је приправници гор. карловачке учитељске школе IV. разр. Меланији Белановићевој по 5 Фор. месечне потпоре за ову школ, 1897-8 годину. Осим тога известио је иеровођа одбор, да је мађистрат овдашњи изјавио друштву захвалу и призвање на труду око исхране српске сироте школ. деце у прошлој зими и узео на повољно знање рачуне о том Даље, да је нослао на углед правила друштвена г. пароху новоградишком Василију Сви лару, који намерава тамо основати сличну задругу Српкиња. Пзвестио је, да је одржан годишњи јавни испит у друштвеноопштинском забавишту 19. јуна (1. јула) о. г. пре подне од 9 —ll сати и да је забавиља на задовољство присутних извела свој рад с децом.

Управни одбор велико бечкеречке задруге Српкиња одржао је 17. октобра о. г. у 3 сата по нодне у српском забавишту своју редовну одборску седницу под председништвом Марије Савић председкиње, Присутни: Марија Купусаревић подпред-

седкиња, Катарина Стојковић заменица благајкнње, Корнелија Фука - Стојшић рачунопрегледачица Јелена Вуков, Ана Живановић, Јованка Крстић, Роза Крстић, Олга Матејић, Јулка Мандровић и СоФија Манојловић одборкиње, Јелена Поповић, Милена Матејић, Наталија Михајловић и Катица Ристић, Васа Лучић свећеник, Милан Матејић и Сава Клее неровођа. Предеедкиња јавља, да ће господин Васа Лучић свећеник о животу и раду оца сриске еове књижевности Вука Караџића помена ради говорити, чији еу земни остатци сарањееи у Бечу 1864. године на Марксовом гробљу а 12. октобра о. г. свечано у Београд пренешени. - Господие Васа Лучић у лепом и кратком говору свом црта живот, рад и дела великог српског књижевника Вука Караџића и подсећа задругу Српкиња на велике заслуге његове као оца нове народне књиге Срба, заснивача и неуморног раденика новог културног живота свеукупног народа српског и уједно позива и моли да што више, како у кући тако ието и у друштву, мили наш српски језик, којег нам је Вук нречистио и у аманет оставио, увек употребљују и негују, Уетајањем чланови задруге одају почаст сени његовој саускликом: „Слава неумрлом Вуку Караџићу“ а говор свећеника буде пропраћен са „живео.“ *) Перовођа чита предлог у погледу изнесене замисли у броју 10. „Женског Света“ да се у појединим местима поди*) Велико-бечкеречка добротворна Задруга Српкиња је и овим чином показала, одајући помен не умрлом Вуку, да стоји на висини свога задатка, кога у народу нашем врши. Исто тако је и госп. евештеник Васа Лучић показао, да свој иозив као свећеник врши у корист свију чињеница народних. Ур.

170

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 11.