Ženski svet

58 ЖЕНСКИ

СВЕТ. Бр. 4.

грца Јелена ШРоповићева обратила овој задрузи с молбом за припомоћ у том смислу, то је одбор ценећи дар њенаи необичну љубав коју она према музици указује подарио јој Фор 10 месечне потпоре и ако је већ добила стипендију од Фор. 300 годишње на ту цел од Добротворне Задруге Српкиња Суботичких, јер без и ове потпоре не би јој било омогућено изображавање на Прашкој конзерваторији. б

На приправнице издато је Фор. 318.

Услед поплаве пострадаше наша суседна места: Борча, Овча и Иваново, тако, да су многе породице остале без куће и кућишта у највећој оскудици и немаштини. Одбор је сем свога прилога од Фор. 10 умолио гђе Јелену др. П. Марјановић, Марију М. Топаловић, Ану К. Вучковић и Јованку М. Алексић, те су од дарежљивог овд. грађанетва скупиле Фор. 178'70 — што је преко вел. жупана торонталске жупаније подељено невољницима. Вел. жупан се у име обдарених писмено захвалпо.

Срп. Академском друштву „Зора“ у Бечу за пренос Вукових костију послато је Фор. 5.

У очи Божића подељено је Фор. 50 болној и изнемоглој сиротињи а спремљен је Божитњи колач и печеница за овдашњи убоги дом.

Две сиротице из Петриње Анаи Ката Боројевић, обратише се с молбом за припомоћ, Гђе одборнице не хотећи оптеретити задружну благајну с тим издатком, скупише између себе Фор.6 и послаше у име задруге овим сиротицама на чему се оне лепо нека за ово изрече врлим одборницама, своје признање.

Народној кујни за сиромашну школску децу приложено је Фор. 10.

И тако, задруга ова издала је у току 1897. године из своје благајне на добротворне цели Фор. 678 а са прилогом овд. срп. грађанства поплављеним — свега Фор.

82670.

и Ј. Шоповићеву

(Свршиће се.) Вел. Кикинда Лицем на Сретење-Господње т. год. одржала је „вел.-кикондска добротворна задруга Срикиња“ своју редовну скупштину.

захвалише а сл. скупштина |

Председава: Нина Петровићка пред“седница. Бележи: Михаило Косић тајник.

Присутни су: Сида Пачу, потпредседница; Евђенија Баковљева, благајкиња; Даница Бандић, Мила Будишина, Ленчика Будишина, Јулка Влаховићка, Јулија Веселиновићка, Тереска Веселинова, Макра Јоановић, Мара Јовановић, Јелена Јоановић, Милица Каранчева, Јелена Крагић, Даница Лотић, Јелена Мајински, Зорка Маринковић, Маца Моканова, Нанчика Недић, Катица Недић, Јелена Н. Николић, Јелена Николић рођ. Радуловић, Христина Николић, удова Марија Николић, Данка Поповић, Јелена Радовићка, удова Љубица Средојев рођ. Адамов, Десанка Оремац, Љубица Симић, Марија Телечкова, Смиља 'Герзина, Александра Шевићка.

Бр. 1. Председница поздравља присутне добродошлицом и захваљује се свима на тако лепом одзиву. — Присутни се одазваше са: живела председница!

Бр. 2 Тајник је прочитао имена чланова. Задруга броји 56 редовних чланова и 4 помажућа,

Бр. 3. Председница позива тајника да прочита извештај о раду управног одбора ове задруге у прошлој години. Тајник је прочитао извештај из којег доносимо ово: Од оне главне скупштине која је одржана, трећи дан Ускрса прошле године до ове еокушштине, држао је управни одбор 5 седница — и о раду своме у томе времену хоће одбор да извести скупштину. Рад одборов обухватао је: помагање бедне и невољне; притицање у помоћ где год се потреба појавила. Крајна немоћна спротиња имала је редовну месечну припомоћ, — таких је било 14. Осим ових одбор је притицао и другима у помоћ, нарочито о Ускрсу, Божићу и зими са огревом, Сиротим болесницима давао је на лекове и потребне понуде; оденуо је српску школску децу и то 140 оро, — и на то је утрошено 481 Фор. 93 нов. Одбор се није ограничио само издавањем припомоћи, него је појединима пружио помоћи да се за рад спреме те да могу себе и породицу своју поштено издржавати. Две девојчице дала је задруга да изуче за кројачице и на то је издала на 70 Фор.; — једну је жену пспомогла да може пиљарити, те