Ženski svet

БР. 4.

није се те дужности примио и одбор, у седници својој од 2. марта 1897. једногласно је решио, да моју маленкост позове да се пероводства примим. Нисам се могао оглушити молби гђа одборница већ ис тога што цел коју је ова задруга себи истакла да постигне, оснива се на главној хришћанској врлини на љубави према ближњему, које врлине сам и ја као свештеник св. правосл. цркве — проповедник. Ту часну дужност перовође Добротворне Задруге Српкиња Панчевачких наступио сам лицем на Благовести 1897. и ево сад у име одбора част ми је поднети сл. скуПЦ извештај о раду његову за 1897. годину“.

За тим се у извештају спомиње шта је садањи перовођа примио од претходника а штаје учинити морао, па да рад задруге тачно и уредно Функцијонише, па наставља:

„Одбор је држао 12 седница и решио 80 предмета. Шризнати се мора, да су гђе одборнице врло ревносно похађале ове седнице што им само на част служити може.

Пошто су гђе, гђе: Јелица Ивачковић и Катарина Стојковић захвалиле на одборништву, у смислу 5. 11. друштвених правила одбор је на њихова места изабрао: гђу Марију А. Кранчевић на 2 године игђу Јелену др. П. Марјановић на 1 годину.

Као врло пријатну појаву морамо истаћи, да се овдашње срп. грађанство све више и више интересује за ову задругу, што је доказ, да смо у прошлој години заузимањем гђа одборница добили још: 2 добротворке, 15 редовних чланица, 21 потпомажућу чланицу и 4 потпомажућа члана. Честите Српкиње гђе, гђе: Ана Ђ Х. Стојановића и Персида И. Радмановића, поклониле су Фор. 50 п у смислу друштвених правила уврштене су у ред добротворака. Одбор им се и писмено и јавно захвалио на овом племенитом дару а позива и славну Скупштину да иму знак захвалности кликне: „живеле“!

Изгубили смо 8 редовних чланица и то: једна је уврштена у ред добротворака, три су иступиле, три умрле а једна се одселила; 4 потпомажућих чланица, и то:

ЖЕНСКИ СВЕТ. 57

једна се уписала у редовне чланице а три су иступиле и 1 потпомажућет члана : смрћу. И тако задруга наша броји сада: 1 почасну чланицу, 9 добротворака 117 редовних чланица, потпомажућих ; 36 женских, 22 мушка, у свему 185 чланова, 29 више него крајем 1896. године,

18. (30.) Јануара 1897. приређена је друштвена забава. Програм је био врло одабран а што је на велико задовољство присутне публике испао, захвалити морамо врло уваженим суделачима а на име г. Антовију Хаџићу, председнику „Матице Српске“ који ево по други пут чини услуту нашој задрузи, г. Андри Лукићу члану срп. народ. позоришта, г. Петру Кранчевићу, гђцама: Јулки Кранчевићевој и Јелени Шоповиђевој и осталој г. ги гђцама које онако дивно приказаше „Херцеговачко робље“. Одбор је на прикладан начин изрекао родољубивим суделачима своју благодарност а гђе, гђе приређивачице нека приме усрдно хвала на труду и заузимању. Чист приход од забаве био је Фор 2176'32.

Према скромним материјалним средствима са којима располажемо, наравно, да се није могло Бог зна шта урадити али и ово нешто што се урадило, довољно је, па да оправда љубав и одушевљење Ваше према задрузи и да Вас побуди, да и на даље радо и вољно приносите матријалних жртава, зарад остварења тако племените цели, коју је себи ова задруга у дужност ставила.

На месечну потпору 11 изнемоглих и бедних сиротица издато је Фор. 282, а осим тога у 5 случајева, кад се појавила прека потреба притекло се невољним и очајнима са мањом свотом у помоћ.

Од три приправнице, које су добијале месечне потпоре, једна, Софија Шамбекова, евршила је препарандију с врло добрим успехом, а на њено место добија исту припомоћ одлична а сиромашна ученица Вукосава Константиновићева приправница П. године.

Како је задруга ова ставила себи у дужност да између осталог по могућству својих материјалних средстава припомогне изображењу женскиња у лепим вештинама, као у музици, певању и, т д. а како се