Ženski svet

| Бр. 10.

ЖЕНСКИ СВЕТ. 155.

не жале ни труда ни то мало трошка, па да набаве и прочитају ту књижицу, те ће и саме увидети, да млоги наш родитељ греши, што о нашим оваким заводима рђаво мисли и што тражи, по оној пословици „преко леба погаче“. Ако нам прилике допусте, ми ћемо из ове књижице по неку слику изнети и нашим родитељима, особито оне из наших најближих крајева, као што је Темишвар, Вршац и Оравица.

Г. Јован Поповић, бивши заменик реерентски епархије темишварске и вршачке позива на претплату на књигу, која ће приказати стање ерп. нар. вероисповедних школа у ове две епархије. Књига ће изнети пуних десет табака, и стајаће 1 Фор. по ком. а изаћи ће само тако, ако се скупи довољан број претилатвика (бар 800), и ако се претплатни новац унапред пошље.

Књига ће бити украшена двема сликама и, овим тога, донеће више дрворезних илустрација. Умоља ају се учитељи и учитељице, да се изволе заузети око скупљања претплате. Ко скупи 9 претплатника, добиће ! књигу за свој труд. Имена претплатника биће штампана. Књига би ова имала изаћи октобра месеца т. г.

Великаја Катавасија содержашчаја в себје оемогласноје пјеније воскресноје и пјесни духовнија праздников Христових и Богородичних таже аггелов, пророков, апостолов, евјатителеј, мучеников и преподобних из евјатих церковних книг

во употребленије учашчијасја православнија јуности, јакоже и прочих благочестивих Христијавов учрежденаја. В Новом Садје. Издивенијем сербскија књижари и типограФији Братиј М. Попович 1899. Цена 1 Ф. а. вр. у лепом и тврдом повезу. |

Ова је катавасија. брижљиво израђена и може послужити богословима и учитељским кандидатима, а може задовољити и сву потребу певаца приватних и црквених. Њоме се могу послужити

'и свештеници при укопима. Сироматније и мање

општине могу овом књигом подмирити своје потребе за певницом, те је препоручујемо нашем свету. :

Руковет поуке. Никола Мараковић управитељ трговачке школе у Травнику у Босни издао је латиницом штампане своје две књиге под горњим насловом. Прва је књига намењена роди“ тељима и одраслијој школској младежи, као поука а у другој су занимљиви еписи далеких земаља.

Обе су књиге изишле у Мостару трошком издавачке књижарнице и штампарије Пахера и Кисића, 1898. Свакој је књизи цена 10. н.а. вр.

(бе су књиге лепог и поучног садржаја и препоручујемо нашим поштованим читаоцима, који су вични латиницом читати; особите вредности има по домаћице прва књига, која им даје поуке, како да удесе евоје станове и свој домазлук.

ВЕСВИК У ЛУДИЛУ.

Песму си хтела, пеему ти дадох И слава твоја одјекну свуд;

А сад у слави прегла си змијо Да моју мушку разориш груд.

Ај чекај, стани, нећемо тако, С престола славе силази тог; Ти ниси више песама мојих

Но ја једини њихов сам Бог.

( престола доле неверна жено ! Ја нисам махнит, ја нисам луд, Да миљем својих песама бајних Обаспем твоју отровну груд.

Моје те песме чедне китише И с њима стече славу и сјај; Оне ти даше, и ти на земљи Ужива сладост, ужива рај.

А докле ниси ловор убрала И славе била на врху том, Како си онда ласкати знала Искреном, мушком ердашцу мом.

И сад, кад слава твоја се шири У висе етра на стране све,

Сад би ти хтела душа паклена Мушко ми јадно срце да сестре.

А зашто жено, жива ти Бога, дашто ми срцу зададе јад; И уби живот, живот млађани, Кога је сладки крепио над.

Зашто си стрелом отрова свога У моју врелу загрезла крв,

Да се у јаду вијем, превијам, Као у праху што с' вије прво