Ženski svet

ПОРЕД ВАШЕ КУЋЕ ПРОЂОХ....

Поред ваше куће прођох Госпођице мила! И вас спазих... у врту сте Крај свог цвећа била. Међу цвећем 7 седели сте Поносит% ви! Ах 7 били сте ви најлепши Од цветића сви! Ја иогледах на вас мила 7 Оте ми се уздисај ; Гор. Милаповац.

Желео еам да добијем Понајлепши цветак тај ! Ал’ ко да ми неко шану И сад мислим беше сан: Та прођи се цветка тога! Он је већем узабран. Пођох даље од тог места Да не слушам гласак клет; Али мис/о мучила ме : Ко узабра лепи Цвет.'....?

Јела Луњевица.

ЛИСТАК.

О сујети.

(Свршетак.)

„Госнођице Смиљка, аадените овај цвет у косу молим вас“. уА зашто?“ „Па 7 тако би леио доликовала ова румена ружица уз вашу црну косу.“ „0 господине, ја нисам ни најмање сујетна7“ одговори она и погледа га поносито. „Писте сујетни !“ зачуди се госнодин Душан. „Та то није могуће.“ „Ама кад вам кажем! Та то већ сви знају осим вас а и ви 7 кад будете дуже времена пробавили овде уверићете се 7 да нисам ни најмање еујетна.“ „Штета грдна штета!“ „Штета ? Но 7 то ирви нут чујем, да је штета 7 iiiTO једна женска није сујетна. Ја знам 7 да се обично мушки туже на нашу сујету, да веде 7 да је то најгора мана — ! „0 молим, ту су мушки на кривом путу. Сујета може бити и врлина а и мана 7 као и доброта 7 вредноћа ; штедљивост. издашност и све друге врлине. То све зависи од границе до које сме овладати нашом душом. Кад пређе ту границу 7 онда постаје иогрешком.“ „Ја држим 7 да сујета никад не може бити врлина. Баш зато сам је се одрекла за навек.“ „И то сви знају“.

„Па. наравно! То није никаква тајна.“ „Пато ви за јамачно уживате велико поштовање због те врлине? „Бар се нико не исмејава са мном. Сви знају 7 да ја купим нову хаљину 7 да се сачувам од хладноће или од врућине •, шешир зато 7 да ме чува од припеке; сви знају —“ „Извините госиођице, што вам уиадам у реч 7 волео бих само знати 7 од када терате тај нови шпорт?“ „Шнорт? Па добро назовимо ту моју тежњу за савршенством шпортом а од када га терам? Па од оног дана 7 од кад сам увидела 7 да је све пролазно 7 да је све таштина —“ „Ах неваљалац један 7 кад се сретнем с њиме 7 иозваћу га на двобој !“ „Какав двобој ? Кога то мислите ?“ „Па оног Неваљалца, што вас је толико увредио, да сте се одрекли онога 7 што даје женској још више дражи одрекли сте се своје женске сујете, коју ми мушки толико осуђујемо 7 али без које не можемо замислити дражесно женскиње.“ „Ама господине 7 та ви као да нисте филозоф 7 тако говорите о нами.“ „Молим ја сам и естетичар 7 па као таковом би се ви много боље допали 7 кад бисте били сујетни.“

90

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 6.