Ženski svet

За домаћице.

Књижевност.

Подржављене школе. Панцевачка муниципија решила је већином од 16 гласова ; да све њихове комуналне гаколе ; на и .српске, пређу у државне руке. Држава ће плаћати од сад учитеље; а варош ће давати етан ; огрев ; иослугу и 20.000 Фор. годишње припомоћи, а до еад је трошила варош око 40.000 Фор. на све то. Дакле уштеди ее 20 хиљада, Срби су овим закључком најосетљивије погођени, јер ће се сад морати у основ. школама предавати на мађарском језику; те ће српска деца изгубити не само осећај и свест ; него и језик свој. Панчевачка јс срп. цркв. општина снажна морално и материјално, те се надамо ; да ће она и под овим тешким нриликама умети наћи иута да очува српски тии у својој омладини.

Оредство да се фитиљ на лампи не дими. Често не може домаћица да удеси фитиљ на лампи, на се услед тога лампа дими и онда не само да поцрни и иочађави стакло ; него се од тога дима расиростире по одаји смрад и дим се таложи и на плућа. Да се ламна ; односно фитиљ не дими ; а да уједно фитиљ и стакло много не чађаве ; треба фитиљ пре употребе добро наквасити љутим винским сирћстом, затим га добро осушити и онда у лампу увући. Лампа ће јасније светлити и неће се димити ; нити ће смрдити. Завесе на прозори. Мало је познато да завесе опране лепше буду кад се само изрољају ; него кад се испеглају. Пеглање захтева више времена и носла и радо трошка. Пеглањем се завесе деру и кваре ; а рољањем остају трајније. Па и урољане много лешие изгледају него упеглане. Ко не верује нека покуша.

Бићеш Раденица. Учитељско удружење у Србији издало је 11. књигу ; као еиоменик добротвора свога Јована Гавриловића иод насловом овим. Ово је обична приповетка ; која је намењена одраслијим девојчицама ; а коју је иаписао Л. Ш. Демезон ; а нревео Милован Ђ. Глишић. У Београду штампано у иарној радикалној штампарији 1899 Цена Г2O динара. Женске груди, њихова лепота и нега 7 написао Гр. Ј. Ф. Албрехт ; нрактични лекар 7 превео е немачког М. Оливије. Београд. Мздање Савића и компаније. Цена 1 дин. или 1 круиа, Ова

је књига намењена ноглавито матерама ; и унућује их како ће да очувају здравље и украс свој и своје женске деце. Изишао је „ Лешоаис“ Матице Српске и то друга свека за 1899. г. Уређује Милан Савић ; књига 198. У Нов Саду. Штамиарија срп. књижаре; Браће М. Поиовића 1899. Цена 70 н. Изишле су три свеске: 85. 86. и 87. од књига за народ ; што издаје Матица Срнска из задужбине Петра Коњевнћа. Све три свеске носе наслов: Кратке белешке из Воћарства од Ђ. Михајловића. I. П. и 111. Штампа сри. књижаре Браће М. Поиовића у Нов. Саду. 1899. Цена 10 нов. свакој свесци. Устав црквене и школске самоуправе срп. православ. народа у Босни и Херцеговини. Саставл.он Др. Емилом Гаврилом приказан нротојерејем Димитријем Руварцем ; нарохом земунским. У Земуну. ШтампарlЦа Јована Нуло 1899 Нема цене. Ова књига није писана за жене ; него за људе и они треба да је читају. Књижарница Св. Ф. Огњановиба у Срем. Карловцима „Код Вука Ст. Караџића“ објављује; да се одлучила да изда у сриеком преводу знаменити роман најчувенијег данашњег романсијера руског Трофа Л. В. Толстоја, које је скорим изигало под насловом „ВаскрсењеУ По дозволи иисца преводи ово дело познати наш преводидац с руског проФесор Јован Максимо eu%. Ово су дело превели већ на све евроиске језике, па не треба да изостане ни у српеком иреводу. Прсвод ће излазити у свескама од три табака ; а цело дело изнеће око 10 свезака. Цена је свесци 20 н. Прва свеска је већ изашла. Иретплату ваља упутити на издавачку књижарницу. Књижарница мостарска Лахер и КисиНа издала је и опет на свет две лепе књижице, а наиме: Низ родно приморје“ ; слике и утисци с Јадрана од Марка Дара, Цена: 50 нов. Iverje скице и сличице од А. G. Маtoša (Ова је књига латиницом штампана.) Цена 60 н. Осим те две књижице ; издаваће иста књижара бдјако књижице ; нод насловом: „Мала Библиотека“ ; оригинале и преводе наших најодабранијих књижевника са сликама самих писаца. Свеска ће вредити 12 новчиЛа; а моћи ће се добити у свима књижарама Ко наручи и пбшље нбвце у напред самој овој књижари, добиће евеске, о трошку те књижаре ; чим се штампале буду.

Бр. 6. ЖЕНСКИ СВЕТ.

89