Ženski svet

тако братски, тако срдачно, као КраЈБевићу Марко својој потоњој посестрими Вили Равијојли ? г. Коста СтеФановић са највећим благом својим, са обоје деце своје хита у срет и у помоћ Косовци Девојци темишварској, племенитој госнођи Јулијани дра Св. Димитријевића; он наиме приређује као старешина Фабричке онћине својим Србима право српско свечарство о Ђурђеву; о слави св. цркве наше ; а у вече спремио је темишварцима угодно свечарско вече са разноврсним програмом међу којега тачкама нарочито пажњу заелужује дилетанска представа ? која натписну улогу носи: адиђар г. Косте и целог Темишвара, госпођица Даринка Стеаановићева. И зашто све то? Да ее анимирају темишварске Српкиње за оснивање добротворне задруге7 па ће и чист ириход од ове забаве бити права леита на замисао гђе Јулијане. А племенита госпођа, која је досад сиротињи сузе брисала сама својим знојем, сазива Српкиње темишваркиње за други дан Ускрса на договор у српску школу, да се учине претходни кораци ~ Србадија"

око организовања задруге. Скуиштина је заиста одржана други дан Ускрса са 60 чланица и изабрала је за председницу г-ђу Јулијану Св. Димитријевића. Ствар је дакле тако сретно започета, да она мора успети. Ми познајемо наше прегаоце, те им се и не усуђујемо ништа саветовати. Они знају најбоље, да су ране наше дубоке, да су болови још свежи, па ће и знати са оним њима својственим самопрегором обазриво опходити са тешким болесником, који је врло осетљив, раздражљив и осветљив, а иза сваког и најмањег неуспеха готов да падне у очајање. Блажени миротворци, јако ти помиловани будут и Радујтесја и веселитесја, јако мзда наша многа на небесјех. Љубав и родољубље госпође Јулијане дра. Св. Димитријевића и г. Косте Стевановића дошла је сада у огњену пробу. Буде ли нраво злато, изаћи ће из огња још драгоценије. А Бог ће дати, те ће тако бити. У Темишвару, на вел. уторак 1899. год. И. Б.

ТИХИ АНЂЕО.

0 нечем се препирасмо То је био инат прави, Кад са благим, са осмјехом Покрај наске ти се јави. Мостар.

Н. А. Доброљубов.

И све стаде изненада. Нико зборит није смио Мислећ: сад је у близини Тихи анђ’о пролетио .... С.

БЕЛЕШКЕ.

Просвета.

Русија, Миниетарство привреде у Русији нрикупља нодатке, како ће да заведе у својој земљи женске привредне школе и то: 1. за домаћице, 2. за поједине женске гране пољске привреде ; 3. земљоделске ниже школе и 4. средње пољопривредне школе. Проелава Пушкинова. 26. маја о. г. по ст. к. прославила се у Русији најсвечаније 100-годишњица великог руског песника, Пушкина. У тој прослави учествовала је и званична Русија и народ. Србија. Учишељска скуашшина у Србији сазвана је у Крагујевцу за 2. (14.) август. о. г.

Бугарска. У Софији је отворена ове године 25. јануара трапезарија за школску сироту децу (дечја кујна). У њој се даје ручак за 60 мушке и жен. дечице и кошта 5 динара дневно. Завод за сироту и напуштену децу у Бугарској отворен је 14. Фебруара о. г. од једног добротворног друштва. У њему има већ 16 питомаца које мушких, које женских. Хрватска и Славонија. Ове године се довршује зграда у Загребу, која је намењена Хрватском учит. конвикту, а која је иодигнута трудом и прилозима хрват. учитеља. Отвориће се овога лета приликом опште учитељске скупштине хрватске.

88

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 6