Ženski svet

БЕОГРАДСКО ЖЕНСКО ДРУШТВО.

Ми смо више пута походијш Београд. Женско Друштво и његову Радничку Школу, интересујући се свагда најозбиљније за ову хуману установу. Ове године дала нам се прилика, да ноходимо и Св. Савску нрославу у овој школи, и ми смо ради, да овом приликом кажемо на овом месту једну хвалу;, правије рећи ми хоћемо да овом приликом кажемо једну искрену реч о нашем Жен. Друштву у Београду. Али, ко не зиа, за те марне пчеле. што из једне кошнице лете на све стране, али не да прибирају мед, па да га згрћу у своју кошницу, већ да но свима крајевима лепе нам отаџбине, оснивају нове кошнице своје Подружине и Радничке школе. Ко не зна за благословени рад оног нашег скромног женскиња, које од својих многих нотреба одваја па приноси на олтар ове хумане и патриотске установе. Ко у нас не зна, за тај тихи, пун пожртвовања, љубави и милосрђа рад, оних београдских гоепођа, које су се свом душом евојом одале служби рода људског, васпитавајући наш женски подмладак у духу народном. Нама је мило, што нам се дала прилика, да походимо овогодишњу Св. Савску прославу у Радничкој школи Беог. Женског Друштва и да видимо нраву српску славу, славу на којој се сраски славило. сраски осећало, сраски зборило . Један дирљив моменат био је после водоосвећења и сечења колача: из уста свију присутних госпођа изиде топла молитва Богу за дуг и срећан живот Госиодара Њ. В. Краља Александра I. и узвишених Му родитеља, Њ. В. Краља Милана и Њ. В. Краљице Наталије, узвишене покровитељке Женског Друштва. Ова тиха на ипак тако величанствена свечаност, коју, чинило нам се, чињаше она истинска нобожност нрисутних госпођа, нрикладне декламације (особито она „Удовичко дете“ од В, М, Јовановића) веома

Кад су нам Српкиње патриоткиње, свагда је гаранција ту, да ће, ако не данашње друштво, а оно за цело, прво поколење бити боље и племенитије, јер ма како ко судио о друштву и задатку људском овде на земљи, ја сам дошао до убеђења, да сваки племенитији и узвишенији покрет код појединих, па и код целог народа потиче од женске друштвене половине. Све што са срцем, еа осећајима има посла, а то у претежној мери влада са друштвом, црни своју снагу из женског живота. Гечи једног родољуба сраског.

дивно изведена ; веома лепо певање ученица у два гласа 1 ), љубазност и срнско гостољубље којим нас госпође чланице предусретоше — све то оставило нам је у души дубок и трајан утисак и милу успомену. Ми смо ; рекосмо ; походили Радничку школу више иута. Видели смо то оруђе нашег дичног женскиња, којим стварају велика дела. Многа сиротица учи у овој школи бесилатно, и многа је сиротица изишла из ове школе шао сиособна и самостална радница, спремна да истраје у борби за опстанак. Имали смо ту скоро прилике да видимо дивно српско илатно, које ткају учеиице у овој школи 2 ), и златом везена слова на налоњама које поклања неким црквама г-ђа Ангелина М. Марићка за нокој душе свога јединца. Овај је вез тако леп ; да му се мора дивити 7 а радила га је једна ученица, једна сиротица која станује са својом мајком у веома бедном стану који је удаљен више од пола сата од школе 7 и она мора данас четири иута ту даљину прећи. Па кад нам овака једна честита сиротица, на дан Св. Саве захваљује за своје знање: „То је мени туђа милост дала 7 добротвори од срца вам хвала“ — зар онда да нас не текне у срце 7 зар онда да се не ионосимо што смо Срби и што нам сестре следе стопама нашег просветитеља и светитеља Саве иеиуњујући његов аманет Настављајте моја дела, То је слава неувела! Да 7 наше сеетре иотпуно следе стопама просветитеља нашег Св. Саве 7 јер ето утиру сузе младој души 7 али не делећи јој новчане милоЈ ) Иредије г-ђа Ј. Марковићка управитељка Радничке школе иоред осталих предмета, из науке. 2 ) Ткање предаје изврсно г-ђа Роса Петровићка у овој школи. Раде још две одличне наставнице: г-ђа Јулка Р>иторовићка и г-ђа Анка Мплснковнћка.

104

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 7.