Ženski svet

4 __ЖЕНСКИ_СВЕТ.

Христов је казао: „Ја сам живот, пут н истина.“ И, ко је у истини, ко право хришћански живи п иде правијем путем хришћанскијем, тај у својој души ПИР „Мир и радост, која превазилази сваки ум.“ ===> Фере А

Не знам шта бих и о чему бих милије писао данас, него бапе сестро драга о тој истинитој и правој вјери, у којој ће сви народи наћи правога лијека, а тврдо сам увјерен, да ћеш ме драге воље послушати пи с пажњом пропратити ово писмо.

Па, која је то правап истинита хриш-

Банска вјера, у коју треба сви народи да.

положе своје надање:

То је сестро драга вјера света, вјера

ПН

Само је једна петинита п спасоносна вјера у свијету — вјера православна ; она је таква по историји, по својој петини, по својој суштини, пуна је свјетлости п животне силе што се о другим вјеропсповјестима не може рећи; јер је у њима истина помијешана с лажним човјечанским умовањима, установама и правилима, која су противна откривењу и јако сметају, отежавају спасавање душа. “)

_ „Небо и земља ће троћи, а ријечи моје не Ће проћи,“ вели Господ. Само је право· славна црква ступ и тврђава истине, јер "у њој почива вјечно Дух истине.

Све што је Хрпстос проповједао, што су Апостоли и Еванђелисти оставили, све је то до данас остало неокрњено, чисто, свето, истинито и праве. једино У светој православној преги) КОЈОЈ је глава. Господ Ису«в Христоб.

Једино православна вјера опрашта највеће увреде; једино православна вјера проповједа мир п љубав међу свима племепима и народима, као што лијепо каже св. Еванђелист Матеј: „Љубите нетријатеље ваше, благосиљајте оне, који вас куну, добро чините, онима који вас мрзе, а молите се за оне који вас нападају.“ — 5. 44. Св. Јован каже: „Сваки, који мрги бралаа свога убица је људски и знајте, како никакав убица тема у себи живота. вјечно-

1. 8. 14—15.

А сам Господ

говори: „данста вам

#, „Весник српеке цркве“ 1899 ) уМисли“ К И.

БР. |.

товорим, да ако не отростите људима од срца вашет тријетове њихове, ни Отац вала мебесни не Ће отроститан гријехове вале. Како су узвишене и евете ове истине православне вере!

Православна црева прима у своју ередину једнако свакога човјека без разлике. звања и положаја, само ако право и истинито вјерује... Чистим срцем и побожном. душом, ко слуша своју матер православну вјеру и цркву, она га благосиља; она је свима синовима право и истинито надање и прибјежиште, јер преко пророка виче на оне који заборављају Бога и св, православље: „Не надајте се у кнезове, нити у синове људске, — у њима нема спасења !“ Пеал. 148. 5. Св. апостол Јаков вели: „Свако благо давање и сваки савршени дар овго, долази од Тебе Оца свјетова,“ 1. 17.

Велики православни син свете Русије прокуратор св. Синода Константин Петровић“ Побједоносцев најбоље је окарактеривас. значај православне вјере и цркве према народима и народа према св. Православљу, кад вели:

„Народ је украс православне цркве.“ (С тога се с пуним правом и назива црква православва мати свију народа.

На другом месту велп:

„Ко је Рус срцем и душом, тај разумије шта значи храм Божји, шта значи црква Русу. Њему није доста бити побожан, осјећати п штовати потребу вјерску; њему није доста да разумије шта значи. црква руском народу и да му је мила као

своја рођена: него ваља живјети народни-

јем животом; ваља се молити заједно с народом у једном црквеном скупу; оејећати е народом једнако куцање срца, које | је прожето једнаким усхићењем, једнаком ријечју и пјевањем,“»““)

Оваке узвишене и велике мисли сестро драга“ могу изаћи само из великог ума, великог сина православнога, коме је св. православље ево надање, тврђава и истина вјере. Џа, куда би боље и ми мислили и умовали сестро, гдје би нашли већег за-_ довољства п гдје да се свијет боље нада, него ли у свето и'непобједимо православље, које све народе зове себи, које љуби,

Побједоносцева, превод архим. Н, Дучића.