Ženski svet

Бв |

ЖЕНСКИ СВЕТ, = 5

благосиља и чува свачије име, племе и народност; које је у највећем тирјанству, мукама и невољама сачувало наше велико Словенетво: које је кроз толике вјекове било бранич Српства и Словенства од хиљаде хиљада разнијех непријатеља, те данас сви Словени без разлике вјере другим очима гледају; прилази веселије и с већим поштовањем брат брату и веселе се, што су се браћа познала; — а сви, „10ји свијести имају захваљују једино великоме п чудотворноме св. православљу.

Непријатељи наше цркве и племена нека раде шта год знају и умију, не ће им труд упалити. А

Сада ћу ти изнијети само један при-

мјер, како нас презире папство и њихова вјера: У „Православни хришћани изједначени

ву незнабошцима, Јеврејима и Мухамеданцима. Православну цркву називају „смрдљивим удом“ (ппетартита рит ши)... Идеја папетва јесте господство над цијелим свијетом. Пропаганда или кажимо папство, отргло је у различна. времена од православне цркве неколико милиона вјерних и полатинило је неке, а неке поупијатило. Али зар то збиља нешто значи“ Прилике времена у томе су помогле пропаганди. Нека се те прилике сјутра промијене п ми смијемо тврдити — на основу историчких примјера, да би се не само данашњи унијати, одмах повратили матери цркви, него и они, који су се са свим полатинили, а претци су им били православни, би опет у православну цркву. Не свједоче ли нам о овоме најновији покрети за

Коњиц, (Херцеговина) 1899.

0 _ пописи.

Земун. — Дозволите господине уредниче, да у цењеном листу Вашем „Женски Свет“, укратко известим вредне читаче, о раду и напредовању „Добротворне задруге Српкиња Земункиња“. Ова је задруга, на темељу одобрених својих правила, отпочела своје делање 1. јануара 1898. године. _ Првих дана сваког месеца, редовно се држе месечне седнице управног одбора. +) „Пропаганда“, »') Тумачење Јеванђ. од Фирмилијана.

прешли

| чланица и круна од еваког.

прелаз у православље код Чеха, Мораваца, (Словенаца, па и код некијех Хрвата 2) Па камо сестро Срби, Буњевци у Сантову, па још по свему евијету расијана словенска. браћа; сви се они повраћају својој правој словенској вјери — св. матери православној цркви, која је тврђава све Васељене.

__ Православље је помоћник свију наука, православље благосиља вјештине и проналаске, оно освећује слободу мисли и удружења, оно налаже узајамно потпомагање, оно 'ујамчава личну и општу сигурност, оно чува светињу части, имена и слободе, оно је напредак за којим цијели свијет тежи.“%)

С тога мила сестро с пуним правом надајмо се у св. православље, ИМ, сви који у себи имамо праве вјере пи хришћанског поштења поклонимо се ми који очекујемо Божију помоћ; поклонимо се сви св. православпој вјери и православној цркви на освитку нове зоре двадесетог вијека и помолимо се пресветој и јединосушној Тројици и лијепоме православљу, да међу свима људима и народима завлада; мир, задовољство, љубав, слога и братство.

Поклонимо се истпнитој пи правој науци и вјери Христа Спаситеља, па да ускликнемо са правим Христовим И листом Матеом:

„Лако да се тросвјети паџка п дјела ваша тред људима, како би се виђела ваша добра дјела, та 15 виаоЕ Оца вашег, који је на небесима.“

Честитајући ти нову годину са највећим жељама, братски те љуби!

Брат Србин Родољуб.

До данае имала је ова задруга '35 редовних чланица, а свака уплаћује годишње чланарину 8 круна; 32 женске и 41 мушких потпомажућик чланова са 4 круне годишње уплате и има 28. чланова оснивача, са уплатом 50

Чланице управног одбора редовно сваког ме-

| веца по две посећују српске горњо и долњо-

градске школе и прегледају женске ручне ра- |

од Др. П. Милаша, епископа далматинског. =