Ženski svet

104 ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 1 ПРОЛЕЋЕ Природа све нагло буди Па и сунце оно бајно Из зимњег спавања евог, Топло шаље зраке своје. Од свуда се цвркут чује Џевачице доћ' ће скоро Вранца несташног. Да нам своје песме поје. И дрвеће екинуло је А по земљи јасно свуда, Џокривало своје бело Зелени се никла трава, Па и гране пружило је Природа се нагло буди, У висину тако смело. Не да сунце да још спава. Па њима се сада види Пролеће је мило дошло, Много малих пупољака — Све је свеже само за то. И њима ће е' оденути Природан је овај закон Зеленилом грана свака. Вечито је тако дато. Рача. | Зорка.

ковис.

Из Битоља, 15. јуна 1900. — Уверен, да ће се и тамошњи женски свет заинтересовати, да чују по што год и о нашим овамошњим женским „школама, усуђујем се замолити Вас, поштовани г. уредниче, да дате места, у Вашем цењеном листу о кратком извештају женских школа у овом Битољском вилајету.

Наше су школе у овом вилајету у Турској Империји најновије; оно постоје од 8 до 4 год. овамо. (Оне ву постојале и пре српеко- турског рата, но тада су позатваране). За ово кратко време, у пркос многим и премногим сметњама, ми данас имамо око 40 школа, само у овом вилајету. -

Овом приликом задржаћу се само на женским школама.

У Битољу има четвороразредна основна женска школа са 4 наставнице и 3 разреда гимназије у евези са:пансионатом. У пансионату као и у гимназији већином су ученице из овог вилајета, са врло незнатним бројем из кововског вилајета. Гимназија ће идуће године имати и 4-ти разред, а што га сада нема, узрок је као што рекох, што је она отворена, пре три године, тако да је прве године била са једним разредом, а ове треће, са три разреда У женској гимназији, као пи у основној школи директори су ове године мушкиње, а у ж. гимназији поред наставница предају неке предмете и наставници из м. гимназије.

ЗУ Прилету има 4 разреда са 2 наставнице.

У Крушеву има 4 разреда са 4 наставнице.

У Кичеву 4 разреда. Ове је године спојена

-

ж. основна школа са мушком те и наставник предаје у м. школи.

_У Ориду, има 4. разр. са једном наставницом. Поред ових ж. школа, готово и у свима другим школама посећују и женекиње у друштву са мушкарчићима, а наставници су свугде мушкиње. Но, и то ће се временом удесити, где се покаже довољан број ученица.

Готово у свима основним школама имаи припремног разреда, — за малолетну децу уз 4# основна разреда. Негде су они придодати којој наставници уз разред,а у Крушеву један наставник наставља малолетне, оба пола заједно, без разреда.

Ово је врло кратак и врло површан преглед, а сад да узгред напоменем о неким најкрупнијим школеким незгодама.

Прва је незгода, што народ још не зна значај школа, те на на њу и не гледа оним очима, са којима треба да гледа. Отуда врло велика, непажња код родитеља спрам њихове школске деце. Не пазе ни на чистоћу ни на уредно шиљање деце у школу. Но надати се је, да ће временом мало по мало нестајати тих незгода, увидевши корист школа, и благодарећи отварању све више и више нових ерпеких школа међ. овд. Србима.

По варошима постоји обичај да после редовног испита буде последњег дана и један свечани испит. На том се испиту писмено позову

·_ еви царски чиновници и други великаши и угледни

људи. На тим се исмитима питају ученици-е из