Ženski svet

120

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр. 8.

ска кума госпођа Анастасија Станковић у епомен своме милом супругу Фонд под именом „Бура Станковић“ за сироте девојке српских вероисповедних учитеља на издржавање на средњим и вишим школама и положила је100 круна од којих ће се 1911. године камата, — ако достигне своту од 200 круна, — на штипендије издати. Фондом ће велико-бечкеречка добротворна задруга Српкиња руковати. Уједно је обрекла, да ће у Фонд сваке године прилагати и прилоге купити. Ово племенито дело госпође Анастасије Станковић скупштина је са благодарношћу примила. Евала врлој Орпкињи!

Као што еваке године, тако је и ове године Фонд задруге Српкиња обдарен био од свију овдашњих штедионица са свотом од 140 круна даље, са 20 круна од госпође Драге Бошњакове у спомен своме умрлом брату Дру Ружићу.

Задруга је и ове године обилату припомоћ сиротима о Божићу и Ускрсу пружала, — приложила је за оправку манастира Грачанице, на Фонд за сироте девојке 14 круне 60 п. на св. Савски Фонд 20 круна. — Задруга се уписала у редове потпомажућих чланова ерпског народног позоришта и послала је до сада 100 круна у име чланарине. Задруга је на одело с«роте школеке деце прилагала. — Задруга је на своју питомицу Даницу Стојићеву приправницу у Сомбору уз припомоћ њене родбине, а особито пак уз припомоћ врло уважене предсеткиње Емилије Мунчић, која је сама на издржавање питомице 100 круна приложила, издала је задруга на стан, храну и одело свега 600 круна.

Задруга је своје друго свечаретво на најсвечанији начин прославила, дадруга је својим умрлим члановима и добротворима и ове године парастос давала,

Задруга је 149 чланова бројала, од тих је пступило 12, одсеелило се 2, због неуредног плаћања, чланарине 2 брисано, нових уписано 15 свега

148 и то оснивача 48, помагача 18, прилагача 4 оснивача забавишта 28 свега дакле 148, са једним чланом мање него ли ланске године.

Задруга је смрћу изгубила вредну одборкињу Софију Манојловић и бившег перовођу задружног Ђоку Димитријевића, скупштина се са устајањем и са „Вечан им помен“ одазвала.

Задруга је имала 8 редовних и 2 ванредне одбореке седнице. Решења су ева извршена, овим решења да се сваке године јавна предавања, у српском забавишту држе.

Рачуни су од рачунопрегледачица прегледани, за, добре и уредне нађени, те тако је скупштина благајкињи опросницу за 1899. годину издала. Примање је било 2895 кр. 24 пот. издаване 2921 кр. 46 п. те тако је више издато 32 кр. 82 п., коју је своту екупштина, одобрила.

Забавиште је 82 детета похађало 54 жепских и 28 мушких, и то 74 православних 5 католика и 5 израилеке вере. Услед заразне болести је забавиште од децембера до 1900. год. 1-ог марта било затворено.

Прорачун за 1900. годину скупштина је

примила: примање 2812 круна издавање 2622 круна, те тако. остаје на умножавање Фонда. 190 круна.

Скупштина је једногласно изабрала за ра- | чунопрегледачице: Корнелију Фуку - Стојшић, Лујзу Исаковић, Розу Кретић п Олгу Пуч-Савић,

у управни одбор: Паулина Баден, Емилија Вираг, Јелена Вуков, Ана Драгић, Лепосава, Завишић, Јованка Крстић, Јулка Мандровић, Олга Матејићева, Јустина Мике, Александра Михајловић, Катица Михајловић, Јелена Мучалов, Јулка Петровић, Софија Пешић, Милица Б. Поповић, Јелена Пујић, Катица Радојчић, Ленка, Ристић, Драга Смедеревац, Ана пл. Срдић, Нина Стакић, Анастасија Станковић, Катарина Стојковић, Даринка Страјић, Лепосава Терзин, Мара Терзин и Тода Хорнунг. Зорка.

ЗАШТО СУЗЕ 2

Питају ме — зашто сузе роним, Да ли тугу ја са њима гоним 2

Ја им велим:

“ Остав'те ме људи,

Валпа пажња љубав ми не буди; Моје срце утехе не тражи Моја суза — само њега блажи.

Рача, 22/Х1. 1897,

Зора.