Ženski svet

Бе |

система, што загорчава родитељима дане живота, чему су они често сами криви.

Према овоме ваља сваки а родитељи понајпре, да своју децу чувају од тих шкодвих средстава и од сваке хране која изазива рану полну зрелост са свима њеним опаким посљедицама. Деци, која расту, ваља нарочито давати

хлеба, зелен, воћа, млека и млечних јела, а кафу, ·

чај и алкохол треба са свим збрисати са дечијег јеловника и једном за свагда упамтити да вино и пиво нити су кад били нити ће кад год бити крепећа средства за младеж, као што нису ни за одрасле. Употреба ових пића први јем највећи камен у темељу за будућу нервозност, кад деца одрасту. „Н. Здравље“.

Мед против кашља. Узима се сваки дан по једна мала кашика топла меда и то, свака два часа, Исто тако узме се изјутра на штесврце и у вече пре спавања по једна кашичица. Ако са медом помешамо мало гушчије масти онда ће још боље служити и против назеба. Добро је помешати мед и с куваним вином па узети пре спавања.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Зимска јаја. За домаћице је најтеже добити јаја у зиму, јер онда врло ретко носе кокошке и која домаћица уме удесити да јој кокошке и и у зиму носе јаја, та помаже много својој кући, тим што сама добија потребна јаја, и друго што може по скупе новце да продаје другима јаја. Пажљивој и окретној домаћици ићи ће то лако од руке. Нека задржи оне ране пилиће, што се излегли марта ил априла месеца за ову цел, јер пилићима треба најмање 6—71 месеци, да се потпуно развију. При том треба их добро хранити, да се јајињак развије па ће онда децембра ил јануара носити. И старије кокошке носиће у то доба, ако се добро хране за време митарења.

Против буба шваба и руса. Узме се у апотеци 1 кгр. корена од Ангелике и 2 грама зејтина буколинтус. Корен се ситно истуцану шољи добро измеша са зејтином. Тим се прашком поспе под у кујни или на друга места где се налазе ове бубе. Од тога гину јако те бубе.

Како се разпознају отровне печурке — Пре свега, старе и увеле печурке не треба никако јести. ПШечурке, из којих се цеди млечна вода,

вазда су сумњиве. Отровне печурке имају непријатан мирис, нарочито када се прстима рас-

трљају. Када се отровна печурка ножем расече,

ЖЕНСКИ СВЕТ. 13

расечено место вазда остаје модро. Када · комадић отровне печурке узмемо у уста и разгриземо га — али тако, да ништа не прогутамо сок његов јако пали језик

Употреба воћа. — По употреби воћа, које му драго врсте, махом наступа жеђ. Ако се

воће једе с хлебом, онда се не жедни. С тога

да деца услед веће употребе воћа не би добила пролив, ваља им с воћем давати и хлеб.

Ушећерене рибизле, јагоде и малине. Узме се известан део од свакога од овог воћа, колико има воћа толико се узме шећера. Све се заједно кува четврта, сахата а уз то се једнако пени. Мора се јако кувати. После четврт часа успе се течност топла у стакла, а стакла се покрију и завежу тек после четири дана.

Дифтерична зараза распростире се лако млеком. — Као што је познато и у толико прилика, доказано, млеко је за дифтеричне бакциле врло подесно земљиште, у коме се оне брзо развијају. Кувањем млека те се бакциле потпуно уништавају. О тога у времену заразе неопходно је потребно обратити поглавиту пажњу на то, да се млеко употребљава нарочито код деце, једино добро укувано. Угарско министарство унутрашњих дела издало је наредбу, да се млеко из заражених места не може износити на трг.

Крупан целер. — Ванредно крупан целер може се произвести када га заливамо јаким течним ђубретом, разним сапуњавицама, или када око њега мећемо чађ. Од чађи земља постаје црна, добија више топлоте, од које целер веома напредује. КЊИЖЕВНОСТ.

„Матица Српека“ ивдала је на народ овај

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

Отвара се претплата на ивдања Матице Српске за годину 1901. и позивају се пријатељи српеке књиге да се изволе на њих претплатити код Матичиних повереника, Матица ће у току 1901. године издати : 6 КЊ. „Летописа“ са 3 „Књиге Матице Српске“, 5 „Књига за Народ“ с кален“ даром за 1902. год.

Летопис ће излавити свака два месеца у свескама од 1—8 штампаних табака; тако ће Матичини чланови и претплатници у току идуће године добити 205, 206, 207, 208, 209, и 210 књигу Редакциони Одбор ће се старати, да Летопис, као књижевно-научна повремена књига, буде књижевно огледало савременог живота и културног рада Срба и осталих просвећених народа, нарочито њихове књижевности, вештине и науке. У свакој књизи „Летописа“ ће бити одељење ва претрес књижевности: свака важнија књига ће се оценити или приказати а свака нова ће се, ако се