Ženski svet

28. ЖЕНСКИ СВЕТ. 7 | Бр, 9.

~ о од 95»

Ник К

Фе ГА Л А С

Добротворна педрута Српкиња Новосаткиња. прославила је у тишини своју 20. годишњицу о својој ред глав. скупштини о. г. тим, што је своје три најзаслужније чланице: Јулку Радовановићку, 20 годишњу начелницу, Софију Јевтићку, 20. годишњу благајкињу, и Савку Суботићку, иначе заслужну чланицу и Српкињу изабрала за своје почасне чланице. Осим тога наменула је још из одборске седнице пред том скупштином да приложи на лане послатих 100 кр. још 50 кр. на ерпски девојачки инштитут у Загребу и 20 круна на зидање српске православне цркве у Ђакову (Олавонија).

Девојачко вече у Новом Саду донело је чисте добити 1141'69 круна, који су послати Његов. Високопреосвештенству, будимском епископу, г, Лукијану Богдановићу, да их по потреби распореди за своје подручне школе. Ово родољубиво дело наших девојака заслужује сваку похвалу.

Добротворна Задруга Српкиња. у Вел. СентМиклушу заодсла је ове године 30 сироте школске деце и снабдела је многу децу са школеким књигама. Задруга цостоји тек годину дана и већ је почела брисати сузу сиротинеку.

Софија Седмакова, Српкиња, родом из Нов. Сада, довршила је у Бечу конзерваторију певачку и положила испит на конзерваторијском испиту, те добила најбољи успех. Музички бечки свет, који није баш јако наклоњен словенском свету, дао је о њеном певању и њеној појави врло лепу сведоџбу и она је одмах ангажована, на руској опери у Риги са 600 рубаља месечне плате. Живела !

Случајна прослава. Наши Суботичани, на челу са својом добротворном задругом, уграбили су прилику о Богојављењу о. г., кад је њихов син, а наш заслужни раденик народни г. Антоније Хаџић, председник „Матице Српеке“, свратио био с пута из В. Кикинде, да проведе који чав одмора међу евојима и прославише вјајно 40-тодишњицу његова књижевна и јавна рада, коју је смерала учинити „Матица Српска“, а коју је слављеник из скромности своје одбио. Но овде није могао то учинити, јер није знао, да се што спрема. Слављеник је депутацијом од мушких и женских чланова допраћен у ошштинску дворану,

где га Је поздравио лепим и бираним речима

и

г. Средоје Ђорђевић, заменик градоначеоника. вароши Суботице, за тим га је поздравила у име председнице добротворне задруге Српкиња г-ђица Даница Коњевићева. Мушки део грађанства предао је слављенику леп и екупоцен сребрн писаћи прибор на кадифи, а женска половина, Споменицу, са својим потписима, коју су саме оне златом извезле и украсиле по црвеној кадифи. Слављеник је био тропут пажњом и одликовањем евојих Суботичана и захвалио се дирљивим речима рекавши: да ће и остали део живота свога посветити своме народу и његовој

587

бољој будућности. Живео Тона Хаџић орило.

се још дуго за тим.

25-годишња прослава. Има људи заслужних за ошште добро и по нашим селима. Пе треба, ни њих превидети. Један такав скроман раденик налази се у селу Чуругу и зове се Јован Илијћ. Он је лечник у том месту већ 25 година и 10 година председник те цркв. општине, па је својим радом у том месту створио толико поштовалаца, да ву га о овогодишњој новој години, кад је навршио 25 година, како се тамо настанио, поздравили и поштовањем толико одликовали грађани а особито Срби, да је био тронут до суза. Ко својим делањем своју околину толико задобије, те га листом дижу у вис поштовања, мора да је добар, поштен и родољубив човек, па нека и од нас прими Јелка искрено слава! и живео ! Б Дејан Суботић генерал-лајтнант, син наше поштоване сараднице и уважене г-ђе Савке Суботићке одликован је од цара руског Николе И. орденом ев. Борђа ТУ. степена. Господину Де јану је сад 48 година и он је ваљда једини, који је у тим годинама у Русији доспео до тако високог војничког чина и одликовања.

Верени. Божидар Борђошки, професор српске учитељске школе у Гор. Карловцу верио се с гђицом Десанком Мркшићевом из Глине.

Г. Милан Француски верио се ег-ђицом Софијом Стерио, обоје из Новог Сада.

Коста ПИ. Миросављевић из Нов. Сада верио ве -е г-ђицом Милом Богдановом из В. Кикинде,

"Желимо срећу младенцима !

Краљица Вилхелмина венчала се 3. Фебруара 0. год. по нов, кал, са принцом мекленбуршким

!

МА иранска. ва А.

оваа њи