Ženski svet

80.

КЕНСКИ СВЕТ.

Бр. 2.

2 о од Фор со Суе до -- 6 Ољо

> БЕЛЕШКЕ еј

9 ~ 0 олрсне а о ел от

ПРОСВЕТА.

Женске на будимпештанској универзи. Добротом наше питомице, гђице Корнелије Ракићеве, слушатељице медицине на будимпештанској универзи, добили смо ове податке:

На медицинском Факултету уписано их је 26. По вери су: !4 јеврејкиња, 9 римокатоликиња, 2 грчко-православпе и 1 протестанткиња. По народности су: 28 Мађарице, 2 Српкиње, 1 Румункиња. По годинама су: пете године 2, четврте год. 8, треће год. 3, друге год. 6, прве год. 11, као што се из овога види, сваке године бива већи број женских елушалица. Испите су досад све на време полагале.

На Филозофском Факултету уписано је 56. Од ових је по вери: 38 рим. кат. 15 јеврејкиња, 6 протеетанткиња, 1 унијаткиња и 1 грчко-православне. По народности: 54 Мађарице, 1 Српкиња и 1 Хрватица. Што се струке тиче овако су изабрале: мађарски—немачки: 8, мађарски— историја: 5, мађарски—Француски: 2, историјугеографију : 9,—ову струку је изабрала и наша, Српкиња, гђица А ница Брашованова из Вршца, немачки — Француски: 4, геограФију—природне науке: 3, мађарски— латински 8, математику—Физику : 15, мађарски —немачки— енглески: 2, латински— грчки: 1. |

На медецини је од Српкиња осим мене уписана у првој години гђица Аница Стефановићева из Кикинде.

Женског клуба као н пр. у Русији, Швајцарској досад још нема, јер су ученице већином сиромашне те се било штипендијом, било давањем приватних сатова издржавају, те нити је једнима нити другима до тога.

>

ЗДРАВЉЕ.

Како се деци даје кинин. Кинин се најчешће даје људма и деци против грознице и сзаке друге ватруштине: но како је он врло горак, то је увек велика невоља код деце док узму тај лек. Да се она горчина у кинину ублажи, ваља усути прашак у скувану црну каву и довољно је за један прашак кафена кашика.

Неки дају деци прво сисати сок од лимуна, па онда кинин ако је растворен, те И то одузме

кинину горчину. : о

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Како се добије добра шоколада. Да се добије добра шоколада која има много хранивости и добар укус, помијеша се по Фунте Финога брашна, од кромпирове штирке, по Фунте Финога шшенична брашна, једна Фунта саситњене шоколаде, четврт Фунте шећера и 10—12 гр. стучена цимета (слатке корице). То се све добро смијеша, добро стуче и саситни, па се онда са њим поступа као и с брашном од шоколаде.

Изврсна храна за патке (раце) јест усирена, крв. Патке особито радо једу усирену крв у коју се може још да помјеша кромпира, осјевине (мекиња) или кукурузне прекрупе., То особито добро чини паткама које немају воде, да могу по њој пливати и храну по њој тражити. Патке радо једу п водено сочиво. То је она зелена, биљка што ее ухвати на водама које не отјечу. Та трава може се похватати малим мрежама, па онда давати радама.

КЊЖЕВНОСТ.

Женски листови, који нам у замену долазе. 1. Домаћица, орган Женског Друштва и његових подружина Излази 21 годину. Издавалац је Женско Друштво, а одговорни уредник Душан Л. Ђокић. Краљевека српска Штампарија у Београду. Цена годишња: 6 динара. 2. 510уепка, гласило словенских женскиња. Излази у Трету (Монпо Ресојо, 8 П) у месечним свескама од два табака велике осмине. Уређује гђа Иванка Анжић-Клеменчић; пета година. Цена је за целу годину 6 круна. 3. Хепзку Зубћ, орган чешких женскиња. Излази већ пета, година у недељним табацима. Уређује га Т ерезија Новакова. Излази у тискари „Сезке -ртаћске гројеспози „Џпе“ у Ргале“. Цена 6 круна.

Изишла је 8. и 4, књига Старинара, органа, српеког археолошког друштва у Београду, који је престао излазити 1896. године. Овим се допуњује десета година тог издања и навршује се сад 12. књига, које су излазиле од 1884—1895.

године, Старинар намерава овом 1901. годином

опет редовно излазити и почеће са 18. књигом, али ће уједно издати и оних пет свезака од 13. до 18. књиге. Уредник је Старинару г. Мих. Валтровић, професор вел. школе.