Ženski svet

Бр. 6.

ЖЕНСКИ СВЕТ. 93.

Помен + дру Илији Огњановићу. „Матица Српска“ одржала је 30. априла (13. маја) о. г. у својој великој дворани, као на дан рођења пок. дра Илије Огњановића, свечан помен. У славу покојникову изговорио је секретар „Матице Српоке“, г. др. Милан Савић, врло леп и прикладан говор, којим је јасно приказао књижевне заслуге налшег првог хумористе Абуказема. Слава му!

Скупштина земљорадничких задруга. Каменица, наше убаво сеоце крај Варадина града, није никад до сад видела толико страна света, као 4. и 5. маја о. г. Тих дана се приредила овде скупштина земљорадничких задруга, којих је данас на 80 места у нашој ерпекој Митрополији. Било је заступљено пак 42 задруге са 67 изасланика и преко 1000 људи другог света, већином ратара, а било је у великом броју свештеника, учитеља и друге интелигенције. Призивање св. Духа обавио је сам епископ бачки, Високопреосвештени т. МитроФан Шевић, Рад се отпочео у школи а наставио и довршио у црквеној порти. Председавао је скупштини почасни председник, Његова Екселенција, Др. Ливије Радивојевић, а известилац је био г. Аћим Ђермановић, друштвени секретар, који је после држао и лепо предавање о потреби земљорадничких задруга. Поред њега говорио је свештеник барањеки, г. Стеван Михалџић, о потреби млекарских задруга, као привредне граве и врло корисне установе за наш народ. Г. Јован Живановић, професор карловачки, говорио је о пчеларству, г. Јов. Симоновић о виноградаретву, г. Ђорђе Михајловић, учитељ новосадски, о воћарству. Сви су говорници исцрпно и лепо евој задатак извршили и заслужили признање народно, јер онај силан наш ратар, што се искупио ту из свију овостраних крајева, могао је заиста научити што и понети пуно срце одушевљења и пуну душу корисних савета за свој бољи и напреднији живот. Нека је хвала свима, који су повели у народу ово коло рада и морала,

Талијанска краљица Јелена, ћерка црногорског кнеза Николе, обдарила је женским дететом савојску кућу у суботу у очи наших Духова. Услед тога. је у целом народу, а особито у Риму, овладала ошшта радост.

Српски краљевски пар позван је у Петроград од руског цара Николе П. куда ће, по свој прилици, и отићи јуна месеца о. г.

Надвојвоткиња Јелисавета, ћерка пок. престолонаследника Рудолфа, путовала је месеца маја

по Далмацији и била је евуда лепо и одлично предусретана. Први српски архитекта. Јелисавета Начићева положила је лане испит на београдском техничком одељењу за архитекту с одликом п добила је место у министарству грађевина.

__ Нове српске земљорадничке задруге поникле суу Црквеном Боку у Посавини и у а лову, у Банату.

Свечани дани у Долову. Близу Панчева је лепо и велико српско село Долово. На летњег св. Николу освећен је тамо иконостас, који је украшен спремном руком пок. Драгише Милутиновића, у византијским стилу, а насликала вешта кичица нашег уметника Павла Јовановића. Ту је светковину одликовао својом посетом и сам епископ вршачки, преосвештени г. Гаврило Вмејановић. Врли свештеник доловачки и нап сарадник г. Михајло Ракић, одликован је том приликом црвеним појасом.

Певачко друштво српских учитеља из митрополије српеке, приредило је први и други дан Духова о. г. у Сенти и Жабљу концерте у корист ерпског учитељеког конвикта, у Нов. Саду. Сенћани и Жабаљчани су своје госте усрдно примили и угостили, и припомогли, да су ова два концерта донела око 150 круна чисте добити намењеној цели.

Руски велики добротвор. Државни саветник из Москве, Гаврило Соловогинков, оставио је 39 милијуна рубаља (око 90 милијуна круна), „да. се отуда оснују девојачке и занатлијске школе и подигну зграде за станове сиромашних раденика. Осечка српска православна црква прославила, је о Спавову дну своју 150 годишњицу. Нарох Лазар Богдановић говорио је том приликом врло лепу беседу. Црква је саграђена за Пе Марије Терезије. С градњом се почело 1743. Освећена је 13. маја 1751, г, а потпуно је изнутра довршена тек 1710. г. Место за цркву уступила је бесплатно породица Нешковићева,

Лига Госпођа за мир и опште разоружање имала је у Хагу, у Холандији, 5 · (18.) маја 0. Гг. _своју главну скупштину, баш на онај дан, кад је пре две године, на истом месту, отворена конференција мира, коју је покренуо данашњи руски цар Никола П. Ову скупштину Госпођа отворио је сам холандски министар спољних послова и изјавио жељу, да се установи посредни одбор за мир. "Са ове скупштине поздрављен је брзојавно руски цар Никола П. и холандска краљица Вилхелмина,