Ženski svet

Бр. 10.

ланову карту. Она летимично баци поглед на карту па рече: |

— Нека уђе, а ви идите у другу собу да.

ми се нађете у близини. Аница, чим је пустила Милана у салон, где је седела тђа Перићка, повуче се у другу собу, да се сита исплаче, цели дан била је тужна, а сад кад угледа јоши Милана, који јој се учини да је ладан према њој, срце јој хтеде препући од бола.

Кад изађе Милан од њене господарице, Ана, пође да га испрати и да затвори врата за њим, кад им се погледи сусретоше, он опази, да је плакала, па застаде, да јој нешто каже, и хтеде јој пружити руку, кад гђа Перићка викну:

— Где сте. већ за толико Анице, обоје се тргоше, а он помисли: „Дакле и онај!“

Аница рече само: „С богом!“ и затвори врата за њим, кад уђе у собу, гђа је премери од главе до пете, па викну љутито:

— Где сте виг Шта је то данас с вама 2

Шта сте имали толико да говорите с тим младим човеком И ко је оно

— Па то сте валда видели, ето имате његову карту. — Одговори Аница сасвим мирно.

— Да, али од куд га ви познајете 2 Аница не одговори ништа, а она се сад тек разљути па плану: -

— Ха, сад знам. Ви сте нека претваралица, хоћу да знам ко вам је тог

— То вас се ништа не тиче госпођо, одговори сасвим хладно Аница.

— Шта, не тиче ме се 2 Зар ћу ја трпети поред себе особу, која има,

— Не вређајте ме госнођо !

— Јест, то је ваш драган, који вас је оетавио. |

— Ја вам рекох, да ме не вређате.

— Шта ми се правите светица, кад ја видим, да вам је то љубавник. Ви сте плакали. Признајте да вам је то љубавник 2

— Не госпођо, ја немам љубавника, —- повика' поносито Аница. А ако баш желите знати, ко је мени тај човек, то знајте, да је то мој муж!

— Ваш мужг — Лажете, ви сте удовица.

—- Не госпођо не лажем, онда сам вам слагала, кад сам вам рекла да сам удовица.

— Па кад вам је муж, за што не живите

с њиме»

— А то се вас не тиче госпођо, то су наше ствари, о којима немамо давати никоме рачуна, а најмање вама госпођо, јер после ових увреда

ЖЕНСКИ СВЕТ.

100

које сте ми нанели, не могу више остати у вашој. кући.

___— Па добро идите, кад нећете да останете, ко зна какву сам лицемерку трпела у кући. Из ње је сад само говорио јед, она се већ покајала што је е Аницом тако поступала, али неће да се покаже; а неће ни да је задржава, пошто је знала, да Аница неће хтети остати.

Аница одма изађе из собе, и ако није знала куда ће и на коју страну, ипак не хтеде дуже остати код те пакосне жене, која ју је мучила пуних осам месеци. Брже боље сложи своје ствари, нађе кола, натовари их, па се упути у село, ва оно мало новаца што је заштедила за осам месеци, животариће за које време док не нађе веби друго уточиште. Милан јој се једнако вртио. по глави, али се није смела у то много надати.

Ж “ ж

Милан као што већ знамо, чим је издао своју земљу под аренду оде из свога места пун туге и жалости, на да растера то црно расположење одао се веселом животу, брзо је нашао себи таково друштво, те од оног ваљаног човека постаде права бекрија, што је пропустио пре венчања, то је сад надокнадио. КаФански живот и жене, то му је било еве његово уживање, па како се у таким прилима живи без рачуна, то је његово лепо имање, које му је од оца остало, брзо плануло. И тек кад виде, да му се имање које је задужио, мора продати, тек онда се освести, и покаја што га је тако лудо проћердао. При продавању и сам је био, и кад виде, да се велики поседник, некадашњи пријатељ Милановог оца, највише заузео да купи ту земљу, он замоли великопоседника да купи земљу под погодбом, да ако би он кад год дошао до могућности да је откупи, да му је уступи натраг, а поседник пристаде на ту погодбу опет под условом да се он прими код њега као управник његових добара, јер је знао, да је Милан врло добар ратар. Тако он ступи код поседника у службу, готово у исто време, кад је Аница ступила код тђе Перићке. Само што је Милан био много сретнији са својим госпорарем.

Г. Полаковић, кад је чуо да гђа Перићка жели продати своје имање, које је граничило са његовим, он замоли свога управника, да оде до ње, и да се извести о том и ако је истина да, запита и пошто. Милан одма оде оно по подне тђи Перићки али пошто гђа беше тај дан веома,

%