Ženski svet

Бр. 10.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

151.

тОЊи

Ср. Карловци Као сваке године тако је и све године „Добротворна Задруга Српкиња Карловкиња“ славила евоје крсно име на дан Рождества преев. Богородице.

Пре подне су гђе чланице ишле у саборну цркву на ев. литургију. По завршетку литургије искупио се цвет грађанства у великој сали срп. вел. гимназије, где је обавио резање свечарског колача, освећење водице и кољива високопреч. архимандрит г. Др. Георгије Летић, професор богословије, уз припомоћ патријарашког протођакона г. Августина Бошњаковића. После резања колача је г. Др. Г. Летић држао поучан говор,“) у коме је истакао нарочито слогу и узајамност, које треба да владају међу чланицама Женске Задруге и без које ни једна Задруга не може одговарати својим опредељеним цељима.

Да би крено име Женске Задруге што свечаније било, то је одбор приредио за исти дан после подне у 4 сата евечану седницу. По напред већ састављеном програму гђа Драгиња Ђукић потпредседница поздравља госте добро-

#) Донећемо га у идућем броју. Ур.

дошлицом и отвара свечану седницу. Прво је богословски певачки збор отпојао „Рождество твов Богородице ДљЉво“ од Д. Котура на опште задовољетво гостију.

Након тога је г. Милутин Јакшић, прог.

"богословије прочитао свој напред смишљени гогор, који је у целости штампан на другом месту

овог листа. После прочитања говора г. М. Јакшића декламовао је г. С. Русић, богослов ТУ. године, нашој публици већ познати декламатор,

"који је из спева „Недјељко“ одломак „Протопоп

Недјељко благосиља гусларе“ од Огњеслава Утјешеновића-Острожинског, са таком вештином декламовао, да је публика дугим и бурним тапшањем изазвала, г. Русића да понови своју декламацију. Г. Русић, да удовољи публици декламовао је ван програма са исто таком вештином. „Поноћ“. од Ђуре Јакшића. Богословски певачки збор је отпојао затим „Подђ твоо милост“ такођер на опште задовољство гостију.

На завршетку се потпредседница захвалила топлим речима гостима на њиховој посети, и затвара седницу.

и ) - «и У

РАД КОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРИНИЊА. |

Рума.

У Руми је основана Добротворна Задруга Српкиња још 1886. године; али се слабо чујуо њој гласови у нашем „Кенском Свету“. То долави отуда, што ву нам тајници оптерећени другим евојим дужностима, те не доспевају и на овај посао. Зато ћу вам, поштоване читатељке, ја по нешто јављати од наше стране, да чујете, да нисмо изумрле и да нисмо престале мислити

и радити за добро и напредак нашег милог под-

млатка, ;

Признајем, да је неко време и паузирала наша задруга, али наше млађе госпође нису дале да нас обузме вечита чама; њихове родољубиве душе раздрагаше им српске груди и оне се од лане поново окупише око своје старе председнице, те поведоше коло новом полету.

Данас нам задруга, Богу хвала, опет ради и лепо напредује. У нас има на 50 чланица, а даће Бог биће их и више, јер смо раде да прикупимо у наше коло и потпомажуће чланове, којих до сад нисмо имали.

'

Капитал нам је прирастао на 3200 круна и то не дирамо нит ћемо дирати до нужде, но трошимо само интерес и други текући приход, а потпомажемо троје деце, што се уче на вишим школама, свако: са 10 круна месечне потпоре, и дајемо једној сиротој старици по 6 круна месечно. Овим тога одевамо сваке године о Ваведенију 20—25 које мушке које женске деце. Но како су лане одевена мушка деца од политичне општине, то смо ми заодели само женску децу.

"На челу наше задруге стоји од почетка до данас заслужна гђа Милица ОВ; Николајевићка, као председница а од лане је помаже као потпредседница подузимљива г-ђа Ана Путниковица; благајничку дужност врши вредна, г-ђа Јула Живановићка. Као ревизорке савесно делују гђе: Евица Остојићка, Јулка Хараминчић и Јелена Николајевићка. Одборкиње су госпође: Софија Дима, Јелка Шевићка, Тасика Татићка, Јулка Вилићка, дорка Кретићка, Мара Богдановићка, Даница Спајићка, Даринка Вујићка, Да-