Ženski svet

Бр. 1. светла мисао, најнапреднија данашњега века; Брат је мио, ма које вере био!

По наших пак крајевих, овуд, тек, тек однекле и мушки свет разбира и сазнаје ва то добро тамо, народоугодно: женски свет ће прионути за тим одсада. Какве су дивне и разборите и родољупшке Српкиње Дубровкиње, па Задаркиње, па Которкиње и све Бокељке, исвуд широм онуда Српкиње, по свем Југу Словенском: треба отићи тамо и насладити се оном љубављу и оним родољубљем Српским! Особито се у том одликује млађи нараштај, и мушки и, још већма, женски. Ево, мало доказа. Поновићемо и у милом овом „енском Свету“, што дојако већ неколико пута похвалисмо. Кад смо оно, пре неколико година, први пут били у Дубровнику, чусмо, на радост нам, како Дубровкиње Српкињедевојке певају, на глас „Весела је Србадија“... ево овако:

Дубровник – Српска зграда, то је био и биће вазда; Дубровник је Српско орличе, слава теби, Дубровниче !

Из облака вила кличе: ти си Ортаски Дубровниче!..

“ 5 ж

ж

И у том Сриском Дубровнику, и сред таких Српкиња зазорила је, ето, та „Ортска Зора“ — то просветно-привредно друштво Српско. И у том Српском друштву, понављамо: може бити члан, и чланица, сваки Орбини Српкиња.

И чланарина је годишња: једна круна, или 50 новчића.

И тој могућности и приступности у чланство, ваља да се одазове свака Српкиња, по могућству и родољубљу, и из ових наших крајева (како, тамо, још и данас зову :) војвођанских; што више њих,

из што више места нам, одавде —- да се-

Ф Ф

ЖЕНСКИ СВЕТ.

о

упишу у чланице, и приносе чланарине по Једну круну, или 50 новчића, сваке године, А потруди-ли се која, да купим прилоге у згоднима приликама, и пошље тој „Српској Зори“ тамо — тим већа јој част, и понов Српкињама, овуда!

Ево, у добри час, и томе, већ полвалнога почетка и за углед другима.

Одлична _ Сракиња, Новосаткиња, тра. Милица Гавре Нецкова — у спомен своме рано треминулом сину (од првога мужа) дру Јоци Јоцићу, пријавила се управи те „Српске Зоре“ у Дубровнику, ч утисала десет чланарина, 10 круна да плаћа годишње, % то: за себе још за девет: Српкиња Дубровкиња сиромашниг. _Овиж девет чланица. оставља она утрави, да чг изабере, тамо.

Нека би се овај красни, и заиста родољубиви пример ове одличне Српкиње Новосаткиње — дотакао срца и многих и многих, правих, разборитих Српкиња на, све стране Српске!“ Најбоље би у том предњачити могле наше, овудашње добротворне задруге Орпкиња: уписом по неколико чланица, ил прилозима, колико се кад узмогне. И „Сриска Зора“ у Дубровнику постићи ће онда час пре, за чим смера и тежи: на добро чеетитој браћи нам Србима тамо, и дичним сестрама нам Српкињама ондашњим.

И буде-ли, дакле, оној Српској песми Српкиња Дубровкћња —- сличнога одзива од Српкиња из ових крајева (по њихној речи:) војвођанских: онда ћемо ти, одлични „„Кенски Свете“, написати им коју

више о славноме Дубровнику — томе нај-

старијем Супском траду; тој, славној у историји, гтљадугодишњој републици 2убровачкој, на мору Јадранском.

ж ж

ж

А. Сандић.

#) Која би Српкиња хтела уписати се у чланице, ил прилога послати — нека то упути на адресу: »Огрзкој Тогћ«, а гике с. Ман Бамби, Ш а. дг. М. бтасјви. Риђтоушк (Варива) Пајтана.

% Т