Ženski svet

158.

од 95>6>

–Г

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЛАСНИК,.

Бр, 10.

7

О

О %

576 02 67 вд ње те 2 2

Новосадска саборна црква почела се ове године преоправљати, јер је све од револуције из 1848-9, г. била привремено тек удешена за службу божју. Она ће се споља и изнутра изменути. Сликарски посао примио је г. Паја Јовановић, познати српски сликар. У недељу на Кретовдан, 14. (27.) септембра подигнут је на торњу те цркве нов позлаћен крст у присуству многог побожног света. Крет је пошкропио и оеветио сам епископ бачки, преосвештени г.МитроФан Шевић. Црква треба да је готова до идуће јесени 1904. године.

Верени. Наш одлични новосадски син Др. Станоје Станојевић, скоро изабрани и потврђени професор на вел. школи у Београду, верио се « образованом госпођицом Олгом Белићевом из Београда.

Др. Веселит Ђисаловић, професор српске вел. гимназије новосадске, верио се с гђицом Софијом Ранисављевићевом из Панчева,

Др. Раденко Станковић, син новосадског пароха г. Зарија Станковића, верио се с г-ђицом Даром Миловановом, ћерком г. Стевана Милованова, професора, срп. вел. гимназије новосадске. 4, Милан Николић, трговац из Бов. Новог, верио се с г-ђицом Раданом Радуловићевом, учитељицом из Г. Карловца. Сретно им било!

Омладински састанак. После. многих поку шаја састала се једном наша српска академска омладина о Малој Госпојини о. г. у Срем. Карловцима, да се разговори о томе: шта би она имала да чини, да припомогне друштвеној, хуманој, просветној и привредној страни нашега, народа. Мишљења су била подељења, о задатку и раду омладине, али се напослетку дошло до резултата, да се повери академском друштву „Зори“ у Бечу, да од идуће 1904. г. покрене заједнички омладински лист, који ће разна мишљења омладинаца износити, пречишћавати и спремати терен, на ком основу, да се организује цела наша омладина, па да се догодине опет ва једном скупу приступи ближој организацији друштвеној. Међутим је изречено начело, да се тражи начин, како да се привуче у ово колом омладина српека-мухамеданске веронеповеди и омладина рим.кат вероисповеди, тако звани Буњевци и Шокци, а да се тражи пута, да се изгладе противности између српске и хрватске

омладине, те да се та два најближа славенска огранка измире и сложе. Омладина ће по својим силама поматати књижевни подхват „Матице Српске“ и подстицати народ, да се удружује у земљорадничке и друге привредне задруге. У омладинску заједницу примиће сен ббгословска, трговачка и учитељска омладина, да помаже и равна пута за успешан рад у горњем правцу.

Како није изречено, да се у оквиру ове омладине разумева само мушка страна, то ће се по свој прилици примити у то коло и женска омладина, која се учи на вишим и стручним школама, и како из ових закључака извире, да ће усталачки и истрајни рад наше омладине у означеном правцу донети и плода, то поздрављамо покрет овај са искреном симпатијом.

Девојачко коло у Панчеву имало је у недељу у очи Мале Госпојине свој пети састанак, на коме је држао леп говор парох г. Лука Поповић, о значају српских нар. песама, и упутио их (Српкиње), да се из њих напајају духом орпске мисли и српске свести, да чувају своју св. веру, име и светиње народне и да негују и усавршавају српски језик, По том је г. М. Ћурчин читао други одељак Домановићевог Краљевића Марка.

"Крсно име Мале Госпојине прославила јен ове године панчевачка добротворна задруга Српкиња резањем колача и свећењем водице у св. савеком дому, а новосадска је задруга приредила свечан парастос својим упокојеним чланицама и добротворима.

Велико-бечкеречка добротворна задруга Српкиња прославила је своје крено име на „Малу Госпојину“ у уторак 8. (21.) септембра 1908. год, на најсвечанији начин. После свете литургије осветио је г. Сима НикиФоровић свечарску водицу по нашем лепом православном црквеном обреду у дворани српеког забавишта задруге Српкиња, која беше дупком пуна отменог и побожног света. По освећењу евечарске водице резан је свечарски колач уз благонаклоњено суделовање свечареке куме благородне госпође Султане Димшић и гђе Софије Пешић бивше куме. При освећењу водице и резању свечарског колача појало ЈЕ овдашње српско црквено певачко друштво дотична јектенија и свете духовне песме. Бираним и одушевљеним речима говорио је пречасни г, Сима