Ženski svet

Бр. 10.

ЖЕНСКИ СВЕТ

159.

НикиФоровић о значају креног имена код Срба и позвао је присутне на целивање крста и даривање на Фонд Задруге. Госпођа кума Султана Димшић поклонила је том приликом задрузи 200 К. Живела! После даривања беху гости од стране женекиња почашћени пивом и хладним јестивом.

Приложнице. Г-ђа Марија удова Ђуре Штрајтера из Земуна, даровала је лепу свилену одежду манастиру Фенеку. Г-ђа Јелена удова Теодоровић, рођ. Дунђерска из Ст. Футога, поклонила је два лепа свилена барјака пивничкој свет. правосл. цркви. На оба ова дара захвалили се јавно манастир Фенек и општина пивничка. Слава им!

Нова Добротвора Задруга Српкиња Добили смо извештај из Нове Градишке, да и тамо постоји Добротворна Задруга Српкиња већ од 1897. год., да је на челу те задруге гђа Ана Антоновићка, као председница, тајник је друштву: г. Михајло Пауковић, благајник : г. Јован Протић. Потпредседница је: гђа Јулијана Стојановићка, а одборнице: Марија Грубешић, Ружица Бркић, Ана Јока, Софија Врабл, Ана Чупић, Софија Бановић, Софија Шебетић, Меланија Шебетић, Марија Влашковић и Александра Станчић. Радујемо се овој појави, али се и чудимо, да нам од 1897. г. није нико отуда јавио да је та задруга основана. С овом задругом и онима у Босни и Херцеговини има под Аустро-Угарском владавином 42 добротворне задруге Српкиња.

>

ЧИТУЉА.

+ Васа Стефановић, таст уредника овог листа, преминуо је 15. (28.) септ. о. г. у својој 81. год. живота. Покојник је служио као бележник општински у Немету, Шурјану, Срп. Крстуру, Мокрину и В. Кикинди, а у последње доба вршио је отправничку дужност у мађистрату вароши В, Кикинде, те је тако послужио народу и држави пуних 60 година и оставио свуда са собом леп глас. Већ овако стар примио је као отправник признање од евоје претпостављене власти за своју ревносну службу. Бог да му душу прости!

Т Емилија Савић рођ. Павловић. Српска православна црквена општина у Сегедину. изгубила је 7. (20.) септембра о. г. своју добротворку, а врлу Српкињу, гђу Емилију удову Ђорђа Савића из Сегедина. (Види чланак).

« Лујза Исаковић рођ. Васић одборкиња и рачунопрегледачица, велико-бечкеречке добротворне задруге Српкиња преминула је 4-ог септембра о. г. после дугог и тешког боловања у најлепшем млађаном добу живота. Тражила је лека у купатилу Глајхенбергу, но не нађе. Беше врло благе нарави и добра мати. Оставила је сина Војислава и малу Радмилу, да тугују за њоме. Задруга Српкиња, неће за дуго заборавити своју вредну и савесну рачунопрегледачицу Лујзу Исаковић. Бог да јој душу прости и вечна јој успомена !

2 20 ~ о. восене мо она Бале

=> БЕЛЕШКЕ. <

ЗА И о оар зе ОР о

ПРОСВЕТА.

Народни питомци. Њег. Светост, патријарх српски, и односно Саборски Одбор издају штипендије из 21 закладе и српског народ. клирикалног Фонда. Уживало је те штипендије прошле школ. 1902—8. године њих 188 питомаца, а међу њима 16 женскиња, а издато је на њих 68.985 круна 80 пот. По школама делили се овако: 1 је ишао у осн. нар. школу ; 36 у гимназије и реалке, %# у обртничке школе, 45 у учитељске школе, 2 у заводе за лепе вештине, 3 у војничке школе, 54 у богословију, 15 у правничку струку, 1 у медицинске, 11 у филозофске и 1 у конзулске штудије.

„Српска Зора“ у Дубровнику, друштво за потпомагање просвете у Далмацији раздало је за ову школ. 1908—4. годину две штипендије

по 500 круна за изучавање Филозофије (професореке струке). Издао је потпору земљорадничкој задрузи у Беврскама; одобрен је путни трошак за два шегрта; одобрено је 250 круна једном питомцу, да изучава млекарски течај у Смедереву и једна од 100 круна да се изучи у Загребу устројство земљорадничких задруга. Као што се види, све су то добре и корисне потпоре и ми препоручујемо нашим имућнијим Србима и Српкињама, да се у тужним и веселим данима сете ове лепе установе наше и да је својим прилозима потпомогну.

Русија. У Одеси се отварају и ове јесени женски педагошки курзеви, којима је главна цел да спремају предавачице за женске гимназије. Делиће се на пет стручних одељака.

је