Ženski svet

192.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

БР 10.

РАК ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА ОРНКИЊА.

Нови Сад.

Добротнорна Задруга Српкиња Новосаткиња, имала је своју редовну одборску седницу 16. (29) авг. 1908. под председништвом своје начелнице г-ђе Јулке Радовановићке. Овом приликом је перовођа известио одбор, да је прегледачки одбор с начелницом и њиме прегледао књиге и рачуне друштвене за прошло по године и нашао све у свом реду. По истим књигама сазнало се, да има уложено на приплод : 17.22710 К и поред тога је готовина 50740 круна била тога дана. Примање је било: 463910 круна, а издавање : 4131:70 круна од 1. јануара 0. г. до данас. У овој седници додељена је припомоћ од 10 круна месечно Катици Вукановој, приправници ЈУ. год. а једном за свагда дато је по 20 К Милеви Моч-овој и Јелени Марцикић-евој, приправницама учитељским. Председница је известила, да је у име одбора изјавила саучешће чланици г-ђи Анастасији пл. Мајна, за губитком њена рођака, пок. краља Александра, и бившој чланици г-ђи Десанки пл. Бајић из Беча, за пок. сином јој Луком ц. и кр. артиљеријским поручиком, и обе се топло захвалиле на указаној пажњи, што је узето на знање Пошто је истекла година дана, како ужива потпору џитомица за, ручни рад Јулка Миланова, то св умољавају т-ђе благајкиња А. Пајевићка и прегледачица, Јелисавета Марковићка, да оду код учитељице исте питомице и да се увере о њеном успеху и раду, па да о томе известе одбор у идућој седници, а припомоћ, да се обустави за даље.

Панчево.

На Малу Госпојину 8. сешт. о. г. одржала ве Добротворна Задруга Српкиња Панчевачких ванредну скупштину у 3часа по подне у дворници ерп. више дев.“ школе. На дневном реду били су веома важни предмети. Чланица је било на окупу 42.

Пошто је гђа потпредсеница Анка К. Милушиновића поздравила приступак и отворила седницу, прочитала јегђца Мара Цвијановићева, опширан извештај о раду Раденичке Школе у 1908/3. школској години. Из тога извештаја навешћемо важније податке.

Раденичка Школа отворена је и освећена 2. јануара 1903. године, уписивање ученица трајало је до 8. 1. а редовно предавање почело је

8. [. Уписало се свега 29 ученица, полазило је школу 28. Редовних је било 10 а приватних 18. Уиме школарине примљено је 838 круна. Редовним ученицама предавали су наставници срп. више дев. школе, а на име: часни г. Обрад Давидовић, науку Хришћанску; гђца Исидора Секулићева српски језик и рачун и гђа Даница Т. Илић, кућаретво. Од наруџбине којих није много примано (41) примила је школа К 88:29. Закључни часови из предмета одржани су 9.јулаа 14. јула прегледане су испитне радње редовних ученица и завршена је школска година.

Одбор је потпуно задовољан са успехом кога су ученице постигле, и то своје задовољство изразио је како наставницима тако и гђци М. Цвијановићевој, а редовне ученице обдарене су молитвеницима.

Скушштина је узела овај извештај с одобрењем к знању. За тим је скупштина усвојила предлог Одбора, да редовне ученице, која пла ћају 2 К месечно, могу по 10 дана у месецу радити послове, које од куће донесу. Исто тако прихваћен је предлог Одбора, да се установи место управитеља на Раденичкој Школи и стога, су у правилима ове школе у односним чланцима донесени потребни додаци. На предлог гђе одборнице Марије В. Радосављевића скупштина, је за управитеља на Раденичкој школи једногласно изабрала преч. г. Душана Радуловића пароха.

Одбор извештава екушитину, да су овдашње

"Српкиње девојке на своме састанку од 10. авг.

о. г. основале Коло Сраскиг Девојака, изабрале себи за председницу гђцу Милесу СтојановиЋеву пи закључиле, да се обрате на ову задругу с молбом, да их прими под своје закриље, те да им пружи своју помоћ у вршењу задатка, на име, у раду на што ширем ерпеком образовању чланица тога Кола.

Скупштина радосно поздравља оснивање Кола Српеких Девојака и препоручује Одбору, да га својски потпомогне у вршењу свога прелепог задатка.

Гђа Милеса В. Турчин, председница ове Задруге одма је изјавила, да не може дуго вршити дужности скопчане е тим одличним местом, те је само на велику молбу свију чланица сачекала, да се наврши прва школска година Раденичкој Школи, јер је она мисао о отварању. ове школе својеки пригрлила па и много труда и старања уложила око остварења исте. И сад,