Ženski svet

Бр. 1.

— Извините господине, али, мени је врло непријатно што сте ме у сваком оделу затекли !

— (0, будите уверени, да сте ме са овом _тоалетом још већма задобили! Ја мислим, да је ово позив једне женске, а не увек држати урукама глицеринску Флашицу !

— Што јесте, јесте, рећи ће чика-Палчика, мало је таких као ти! Само, знаш, она пиксела «' брашном ... љуске од јајета... варјача.. и..

— Ва бога чика-Палчика, како можете вамо...

— Нека си ћерко само жива и здрава, биће ту и бољих дана! Хахаха !

Било ми је Бога ми дошло, да се на чика. Палчику до века срдим; али наравно, како ћу, кад је он (стидљиво) проводаџија! Није ми било право, аћи, (весело) зато опет волим што су дошли... Чика-Палчика се поверљиво почео са татом и мамом разговарати, а мени даду миг, да изађем на поље.

Кад сам отишла у моју собицу, изгледало ми је као да још неко фали. Одем код прозора, нема никог! Оесврнем се, нема никог! Глава ми је била пуна мисли Што год мислим, све на једно смислим! У мислима тако, трже ме мамин глас:

— Видице!..

Одем у собу код маме. Чика-Палчика етао пред мене и почне:

— Е, драга Видице опрости, што смо се

ЖЕНСКИ СВЕТ. и 1),

без тебе саветовали, па и евртили! Знаш како је, старији искуснији! А ми опет знамо, да ћеш ти нашу резолуцију у њеној целости усвојити ! Хахаха!...

На ово просто нисам знала ништа одговорити, само крадом погледам господина-Шацу !. А он 2 (стидљиво) И он је гледао на мене! Ал, тај поглед нећу никада заборавити! Го је био поглед пун искрености, а овим тога, било је у њему и (етидљиво) љубави!....

Мало после се обојица опростише и одоше. Мама је испратила, а ја сам их дуго мотрила кроз прозор. Он се небројено пута осврнуо на нашу кућу. Кад је мама дошла, позове ме себи и рече:

–- Добро дете моје! Никад се нисмо у теби преварили. Ти ћеш нам свугде образ осветлати !

У мамином оку заблиста суза радосница. Тата дошао до мене, пољуби ме у чело и рече:

— Иста си на мене; дете татино ! (весело) Мама ми је још нешто рекла! (најозбиљније) Шта 2! Ви већ знатег! А, то не може бити! Господин-Шаца и чика-Палчика држе то још у највећој тајности... (поверљиво) Дакле, да се не би даље распитивали и чули од овога ово, од онога оно, казаћу вам ја: (после мале почивке) — Ја вам, молим, испрошена ! (оде брзо) Ст Бечеј

Љуба Милованов.

СВОЈОЈ СЕЈИ МИЛКИ М. БРКАВОВИЋА

Ја од тебе ништ не тражим До ж брацке љубави

Јер она је моћан цветак, Цветак убави...

Она ствара чврсту веру Веру кремену,

Што одоли еваком бесу Сваком времену..

Она. креће моћну везу За два живота, И чемерним днима буде Мелем, благота... Чиглић, 1903

Она страсти побеђује Ствара идоле:

Веру, љубав, наду, живот Нискост не воле.

Брацка љабав то је светлост Младог живота,

Крај које се пусте магле ИМ мрак не мота.

Из ње ничу све врлине Младог човека, Таква љубав пратила нас Сејо довекг!... Исаије Митровић.