Ženski svet

Бр. 1.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

21.

2 1685 од е-сососле (о 15 ОК

> ГЛАСНИК. <

5568 ~ о пере о о о Е

Новосаткиње за сиротињу и сироту децу. Добротворна Задруга Српкиња издала је пред Божић о. г. 400 круна као божићни дар сиротињи: 200 кр. из Фонда пок. Ђорђа Ф. Недељковића, а 200 кр. из своје благајне и заодела, је 111 српске православне дечице из осн. нар. школа и забавишта и утрошила је на то 6179 круна 48 пот. Овим тога дала је управи овдалиње срп. више дев, школе још 50 кр. да се одену сироте девојчице из те школе.

Панчевци за сироту децу. Срп. правосл. цркв. ошштина панчевачка рукује са фондом Аце Вујића, Арона Георгијевића и Христине Врањешевићке, који су основали Фундације за набавку одела и књига за сироту школеку децу Србе и Српкиње иравосл. вере, Те Фундације носе годишње 1500 круна, од којих се одело и обуло 184 деце српске, а набавило се за њих 71 пар чизама, 62 пара ципела, 68 пари мушког и 66 пари женског одела.

Потврђенајправила. Кр. земаљска влада у Загребу потврдила је правила Добротворне Задруге Сракиња у Иригу, те сад можеи ова задруга отпочети свој благодетни задатак. Сретноим било!

Високо одликовање. Наша уважена старица и сарадница, гђа Савка Субошићка, доживела је нову радост од евога сина Дејана, руског генерал-лајтнанта и члана војеног савета велике Русије, освојача града Мугдена и Харбина у Манџурији, јер га је одликовао цар руски, Никола П. орденом св. Ане, 1. степена. Живео !

Друштво српских сестара у Београду изаслало је своје две чланице:гђу Добрим гђицу Надежду Петровићеву у Стару Србију и Македонију, да деле прикупљену милостињу тамошњем српском пострадалом свету и оне су пред Божић обишле околину Охрида, Ресне и Струке и друга места у округу (вилајету) битољском.

Нов српски владика. Ово је трећа година, како је упражњено српско владичанско место у Темишвару. Св. Синод, који се састао 27. новембра 1908. г. у Карловцима, једногласно је изабрао на то место архимандрита и професора богословије карловачке г. дра Георгија Летића, нашег сарадника. Како ми иначе познајемо г. Летића као скромна и блага и питома човека, то рачунамо да је темишварска епархија добила достојна архипастира.

Српско девојачко коло у Панчеву држи редовно сваке недеље после подне своје састанке

на којима поред забаве слуша лепа ч поучна предавања, од своје браће: пароха : г.г. Душана Радуловића и Луке Поповића, Дра Владе Алексића, М. Ћурчина и др.

Забаве. Добили смо позиве за разне забаве, које ће се приредити о Божићу и доцније. Тако нам јавише, да је Добротворна Задруга Српкиња у Митровици приредила на св. Стевана игранку с томболом у корист своје благајне; Белоцрквант. (20. децембра 1903. вечерњу забаву с играчком на добротворне цели: Главни Одбор Тачке Трпвзе у Београду приредио је 11. дец. 1903. концерат са лутријом и игранком; — Српско правосл. цркв. општина у Доњем Вакуфу, приређује св. савеку забаву у корист подизања нове школске зграде. Иришкиње приређују забавно вече е игранком у очи нове године.

киње

Парастос. „Проеветна Задруга Српкиња“ у Ст. Бечеју, приредила је свечан парастос својим преминулим чланицама у суботу 20. дец. 1908. г

Пресветла баница Пејачевићка и бан Тодор пл. Пејачевић уписали се за чланове свих хуманих завода у Загребу, па и за утемељача Добротворне Вадруге Српкиња, за члана српског правосл. певачког друштва и друштва за припомоћ ђака Срба на загребачком свеучилишту, свуда са 100 круна. Ово је првина, да се оваке високе особе сећају и српских хуманих установа.

Велика добротворка. У Травнику (у Босни) скупили су Срби међу собом 90 хиљада круна, за Фонд српске основне православне школе; али им влада ипак није дозволила да сместе своју школу у ниско и нездраво здање, какво ву они имали. На то се појави Српкиња Јованка удова, Фуфићка и ,преда ошштини 20 хиљада круна, да назида за то сходну и добру школу, те свад је та српска школа осигурана овим даром врле Српкиње гђе Јованке ФуФићке. Нека је Бог поживи!

Душан Бешлић, наш сарадник и одлични учитељ српеко-падејски изабран је једногласно за учитеља у Баји. Честитамо општини на тој ваљаној учитељској снази и садругу нашем на том лепом одликовању.

Нове земљорадничке задруге основане су у Куманима и Ади.

„Будућност“ литерарно друштво ученица, српеке учитељичке школе у Карловцу, одржало

„је своју главну скупштину, на којој је обављен

избор друштв. одбора овако: Председница Ка-