Ženski svet

22. ЖЕНСКИ СВЕТ, Бо, 1.

тарина Богдановићева уч. ТУ. разр: Подпредседница Криста Ристићева уч. И. раз. [ Тајница : Јованка Адамовићева уч. ТУ. разр. Благајкиња : Миљана Глибоњскова уч. ШИ. раз., | Књижничарка : Зорка Остојићева уч. Ш. раз П. Тајница : Даринка Лиљкова уч Ш. раз. ПИ. Књижничарка Зорка Николићева уч. [. разр. Одборница Викторија Јакшићева уч. |. разр

Колико има Словенаг Професор Л. Нидере саставио је бројни преглед свију Словена и по његовом рачуну има 137 —138 милијуна Словена (он је до 8 милијуна на Оловаке изоставио, те ће бити, да има 140 милијуна) пи то: Руса има: 95,165.000 ; Полака : 18,164.131; Чеха : 8,639.381 ; Срба и Хрвата: 8,107.121: Бугара: 4,850.000 ; Словенаца : 1,252.180: Лужичких Срба: 108.884.

„Дечји свет“. У Петрограду отворила се прошлог месеца изложба, која носи наслов „Дечји Свет“. Тој изложби је заштитница удова руска царица Марија Феодоровна. На изложби су изнешене све ствари што се односе на живот дечји, то су: играчке, школске ствари, здраветвене и све остало, што спада на дечији жи-

вот у школи и дому. Леп пример доброчинства. Рим.-католички

епископ у Весприму (Угарска) Барон Карло Хорниге чини сваке године велика добра своме народу. Управитељ његових добара издао је за прошлу 1908. год. своје рачуне и потврдио, да је исти црквени великодостојник рим. кат. цркве издао прошле године 230 хиљада круна на до бротворне и просветне цели, не рачунајући ту оне редовне издатке за црквене и школске потребе своје дијецезе. Осим тога набавио је и послао за 50 сиротих породица у Весприму хране и понуда као божићни дар; оденуо зимским оделом 157 сироте школске и одрасле деце; однео на своји коли за 345 породица 690 возова дрва за огрев а преко целе године исхрањује 50 породица у своме двору. Ове је заиста леп пример човекољубивог пожртвовања.

Норвешка влада спремила је законски предлог, да се и женске примају у државну службу, ако се искажу сведоџбама, да су прописану квалиФикацију прибавили. Изузеће се само војничка, полицијска, свештеничка и конзулатска елужба.

ЧИТУЉА.

|7 Митрополит Фирмилијан. | Једва постигнута жеља српека у Старој Србији, да се у Скопљу постави Србин за митрополита, угасила се смрћу овог првог ерпског митрополита скопљанског.

Овај митрополит родио се у Шапцу 1852. г. од сиромашних родитеља и што је у знању и достојанству достигао прибавио је само својим неуморним трудом и добрим владањем. Жеља је целог народа, да то место заузме исто тако достојан Србин, као што беше пок. Фирмилијан. Слава му ! У

+ Паја пл Еремић. Нашу многогодишну пријатељицу листа, гђу Катинку пл. Еремић из В. Кикинде, задесила је велика несрећа. Њеног супруга, Џају пл. Еремића, земаљског посланика, вароши В. Кикинде, бившег заступника на нашем нар. црквеном сабору од 1892 и 1902. г. убише у 8. Кикинди на Туцин-дан 1903. г. из освете браћа Шибули. Покојник је често давао знатне дарове тамошњој Добротворној Задрузи Српкиња и другим добротворним и просветним установама, нашег народа. Бог да му душу прости !

+ Катарина В. Стефановића рођ. Радак, добра пуница уредника нашег листа, упокојила се 13. (26.) децембра 1902. г. у В. Кикинди у својој 18. г. Беше за све време чланица Добротворне Задруге Српкиња у В. Кикинди, која ће скорим 30. тодину навршити, члан потпомагач тамошње српске занатлијске задруге и вредна помагачица, ва подизање тамошњег друштвеног српског забавишта. У дому увек примерна мати и угледна домаћица. Вечан јој помен!

Варвара Стефановић рођ. Фотић, супруга бившег овдашњег. учитеља пок. Косте Стефановића упокојила се 19. дец. 1908. г, у 14. год. живота. Добра и честита душа, Бог да јој душу прости !

Т Херберт Спенцер. Овај велики Филозоф енглески умро је у Лондону 25. нов. 1908. по ет. к. у 88. години живота. Он је основао нову Фило-

зофску школу под именом: еволуцијона или раз-.

војна Филозофија. Његово знаменито дело „О васпитању“, преведено је на све европске је зике, превео је 1903. г. и на српски језик т, професор Јов. Миодраговић у Београду, кога смо им и приказали у нашем листу.

ЈАВАН РАЧУН

О забави Добротворне Задруге Српкиња.

Карловкиња, држане 22. октобра 1903. године.

Примање 1) добровољни прилози . .88К 80 пи " 2) улазнице 121. 40 Свега, 210 К 20 п

Изданаке . -- А. -. 68. 72 Мисг приход о. .-. , . . . . . 14: К 48

Добровољне прилоге приложише: По 1 К