Ženski svet

је гђица Петровићева присиљена, да се одазове „Колач“-ом које је публика примила се особитим задовољетвом

Особито нам је уживање пружио својим продукцијама на виолини г. В. Ф. Винтерфелд, ученик славног чешког компонисте и капацитета, Шевчика. „ВаПаде ее Ројопалзе“ од Мепхгештрва затим „Сопхопећо“ од Атартозја п „Зоцуешт де Мозеоп“ од Н. У. Млешамаког — одевирао нам је тако прецизно и вјештачки, да се је заиста, показао правим умјетником и достојним учеником свога великог учитеља. Врхунац аплауза постигао је прекрасном и претешком Вјењавског вом композицијом „Зопуетт де Мозеоп“, гдје је показао своју тако рећи Фабулозну технику. У красној овој композицији сјајно се истакао умјетник својим заиста Фино изведеним Флажолетима. Силним пљеском, којим се орила дворана, дали су слушаоци одушке свом усхићењу. Бурне овације достигле су свој врхунац, кад је умјетник на свеопће захтјевање одсвирао још двије прекрасне композиције "Тим својим продукцијама, изазвао је умјетник ријетко, неизредиво одушевљење, те нас је управо очарао. Томе је такођер врло много допринијела својом умјетничком интерпретацијом на гласовиру дражесна госпођица Ђурђица Џетровићева, која нас је овом приликом потпуно увјерила о свом глазбеном таленту. Она је својом пратњом доказала, да је потпуно схватила и проникла дух и љепоту изведених глазбених композиција.

На жалост морамо споменути, да је красном уживању ових прелијепих глазбених продукција, много сметала слаба акустика дворане.

Послије програма слиједила је игранка, која је трајала још дуго послије поноћи, кад су се привутни разишли кућама у најлешшем расположењу. Што је ова забава у сваком погледу тако сјајно испала, има се највише захвалити приређивачком одбору „Српске женске добротворне задруге“, који је све своје силе уложио, да забава што сјајније испадне, и у чему је потпуно и успио.

(6 великим задовољством биљежимо, да смо на бесједи видјели лијеп број наше браће Хрвата. Особито нас је обрадовало својим доласком хрватеко пјевачко друштво „Липа“, које се је одазвало позиву своје браће и на тај начин најљепше манифестовало своју словенску и братску свијест. На нама сад остаје, да им се одужимо, те да им посјету посјетом вратимо. Дај Боже састајали се овако још много пута! 2, Р—Ћ.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр 2.

Винковци. Овомесна „Добротворна задруга Српкиња“ свесна свог задатка и позива закључила је у својој ванредној одборекој седници, одржаној дне 14. (27. децембра .1903. да на дан св. Саве приреди забаву, како би тим дала прилике овдашњем и околном Српетву, да тај дан — по Србина најзначајнији — достојно и што више у српском духу проведе, а друго да тим своју и онако скромну благајну повећа, како би у будуће још интензивније помагати могла све што је српско и што помоћи треба. Закључак је збиља и остварен, забава је одржана на дан св. Саве са следећим бираним програмом : 1) Остојић: „Светосавска песма“ пева мешовити збор срп. цркв. певачког друштга. 2. Нушић: „Наша деца“ хумореска у једном чину, приказују деца: Пера (од 8 год., Милан Цвијановић, ученик овд. срп. вероисп. школе; Зорица (од У год. Иванка Петронијевић, учецица УП. разреда овомесне више дев. школе. 8) Котур : „Биј ме мајко биј“ пева мушки збор ври. цркв. пев друштва. 4) Мил. Симић: „Ретка срећа“ шаљива игра у једном чину. Лица:

Др. Ђорђе Настић, лечник

Мара, жена му гђица Љ. Поповић

Софија, њела сестра гђа Л. Јузбашић

Петар Марић, богат сконом г. Г. Рајић

Ката, жена му тђица Н. Кошчичарић

Милан, њихов син, свршени Фармацевт

Милан Марић, трг. помоћ,

Маца у служби код Настићевих у

г. Д. Караџић

г. М. Хаднађев г.М. Шимић

гђа Ј. Војновић

Опште је мишљење публике, да је програм исте забаве дивно и на задовољство свију изведен, те је тако и овом приликом оправдано мишљење, које постоји за овдашње српске забаве, да исте свагда ванредно добро испадају и да се на њима увек добро провађа.

Забава је била добро посећена у опште па и од стране иноверника. Опазило се, да некоји од виђенијих овдашњих Срба на забаву не дођоте нити по досадањем обичају прилог послаше

Недавно је неко јавно учинио неке неоправдане примедбе гледе ове задруге, но то је учињено само из непознавања рада задругиног. Међу осталим замера се задрузи, што позив за забаве даје штампати код Лаубнера, крај срп. штампарија, а дотични не зна, да то Лаубнер чини

бесплатно Бједи.

о =