Ženski svet

Бр. 8.

ова је школа зајемчила потпуно свој опетанак. Сада има она изврсне снаге, те радом својим може и најфиније захтеве да задовољи. Забавиште је ове године скоро 5 месеци било затворено због разних болести па ипак је како по броју деце, тако п по раду и материјалном успеху био добар. Прегледачице рачуна гђе Катица Биримчева, Даница Гајина и Смиља Марковићева прегледали су рачуне задружне, забавиштне и Раделичке школе, и све су у најбољем реду нашле. По њиховом извештају после под-

мирења свију трошкова остала је као уштеда

828 круна и 72 потуре. Задруга Српкиња има 25 хиљада, 241 круну и 68 потуре. Предлажу да ве гђама благајкињама Е. Баковљевој, која, води књиге и рачуне задружне и забавишта; и (С. Ајвазовој која води књиге и рачуне Раделичке школе даде опросница и захвала на уредном, тачном и исправном вођењу рачуна. Ово је једногласно прихваћено и са Живеле, пропраћено. — Изабране су и 4 одборнице и то гђе Јелена Радовић, М. пл. Видак, Данка Поповић и Тереска Веселинова (нова) и то за год. 1904. 5 и 6. — У одбор Раделичке Школе изабране су: Даница Лотић, Милица Штеве Каранчевог, Мара Јоановић, Милева Веселиновић, Јелена Б. Јоановић, Олга Лаковић, Вида пл. Војновић, гђце: Наталија Лујановићева и Даница Ђаковић, Да прегледају рачуне Раделичке школе, свака три месеца, умољене су: гђе Љубица пл. Видак, Олга Лаковић и Александрина Манојловић. Да оверове записник ове скупштине умољене су гђе: Анка Лепедат, Љубица Симић и Зорка Маринковић. — Рад је у највећој слози довршен. Загреб.

Добротворна Задруга Срикиња у Загребу одржала је јучер послије подне у овдашњој српској аутономној основној школи своју редовну годишњу главну скупштину под предеједањем гђе Јелене Б. Јовановић, која је замјењивала 60лешћу запријечену предсједницу гђу бароницу Катинку „Живковић. Тајник задругин г. д-р Богдан Стојановић прочитао је извјештај управног одбора о раду у години 1903. а по том рачуне задруге и интерната. Из тога извјештаја биљежимо ове главније тачке. Задруга је год. 1908. помагала редовном мјесечном потпором 12 сирота, и то 4 старице у 85 ученица. Свега је г. 1908. на потпоре издано 1465 К12 п. О Божићу је задруга одјенула 10 сиромашне српске дјеце одјелом и обућом, а 22 рубљем. Госп. Петар Ни-

ЖЕНСКИ СВЕТ. + 61.

колић трговац у Загребу даровао је у ту сврху задрузи потребни квантум платна, а Фирма Капамаџија и Бонди у Бечу дала је за дјечаке одијела уз знатно снижену цијену. Задруга се уписала за члана оснивача „Дола Српских Сестара“ са свотом од 50 К, те међу евојим чланицама скупила у ту сврху још преко 200 К. Тђа Савка Суботићка, позната радница на пољу просвјетном и хуманитарном изабрана је за почасну чланицу задруге. — Задруга је имала 1908. године 286 чланова и то 97 оснивачица и оснивача, 124 редовне чланице, 59 помагачица, и 26 помагача.

Преминула је- чланица гђа Матилда Лађевић, којој је скушштина ускликнула: „Слава јој!“ Уједно је саопћено скупштини, да је покојницу њена кћи гђа Џаулина Машијевић уписала за чланицу оснивачицу са евотом од 100 К. Надаље је изказана захвалност сриској православној црквеној оаћини, што је просторије сриске школе свагда радо уступала задрузи за одборске сједнице и скупштине. — Закључено је да се задруга упише за члана оснивача Сриског пјевачког друштва у Загребу са свотом од 100 К, и. тиме томе друштву бар донекле даде видљивог изражаја захвалности за велике пријатељске услуге и користи, које је то друштво задрузи свагда чинило.

Српски дјевојачки интернат проширен је знатно год. 1908. У интернату је сада смјештено 30 питомица. Џитомице је бесплатно лијсчио г. др. Михајло Јоановић, кому је скупштина исказала особиту захвалност за пожртвовни труд.

Управи интерната са управницом гђицом Маром Велисављевићевом на челу вотирала је скупштина за узорно вршење дужности особито признање. — Фонд интернаша, који ће се у своје вријеме употребити за зидање зграде, зиносио је концем 1908. године у готовом новцу 21.801 К 59; вриједност намјештаја и осталих предмета износила је 9651 К. Рачун управе зв школску годину 1902/1908. исказује примања од 11.881 К 82, те издавања од 11.810 К 20. Интернат се дакле може издржавати са уплатама питомица од 50 К мјесечно и другим незнатним приходом.

Задруга је у тодини 1908. примила у име чланарине, камата на уложени новац и т, д. 2811 К 30, а издала на потпоре и разне трошкове свега 1691 К 42. Од остатка, од 1119 К 88 додато је 900 К оснивачкој главници а 219 К 88