Ženski svet

64. ЖЕНСКИ СВЕТ.

БрР' 8.

ручити. А уверен сам у вашу племениту душу

да ћете моју последњу молбу и извршити. Па

још нешто; кад умрем подајте му све моје ха-

љине — и рубље, то је и онако све што иза мене. остаје. — Је лж. те, да ћете — се — од сад — ви бринути за њега.

Нада беше врло потресена. Она је учитеља, увек поштовала, а сад се и дивила његовим последњим племенитим поступком. Она му стиште руку на своје усне, па рече неким свечаним гласом:

— Поштовани оче, заклињем се Богом, да га нећу никада оставити до саме његове смрти.

Учитељ се блажено насмеши, па рече малаксалим гласом :

— Хвала, дете моје, за то ће вас Бог наградити. Дозовите ми још свештеника, да се причестим, па онда могу мирно умрети.

Чим се учитељ причести, испусти евоју добру и поштену душу.

ж # ж

Нада је одмах узела старца код себе, имала, је малу коморицу, коју је дала лепо окречити, дала му је чисту постељу, један сто и столицу, те је старац сасвим удобно у тој овојој собици могао живити. А кад му је долазила жеђ, да се опије, давала му је извесну меру ракије, и заповедила, да се из собе не сме никуда макњути док се не испава, и не истрезни. А он је из поштовања према њој њене заповести лепо слушао.

Стари учитељје умрђо бат после школског испита. да тим је наступио и велики школски одмор. На.

Нада није бадава седела ни за време Ферија. Она је спремала ону децу која беху слаба, да узмогну прећи у старији разред. А међу тим давала им је добре савете и примере. А чича слушајући из прикрајка како деци паметно говори, сматрао ју је као неко више створење. Једног дана рече му Нада:

— Чича, сутра нам долази нови учитељ, данас гледај, да оно оделење, где ће се уселити почистиш и опајеш. — Што му је заповедила, било је и извршено.

На несрећу чичину, сутра дан по подне, кад је свршио посао, изађе кришом из куће, па неким неодољивим нагоном прође поред неке механе, а неки весели брат виде га, па га позове гово-

рећи му: Шта радиш чича 2 од кад те нисам видео, што болан не дођеш кад год у механуг — Чича

се смешио и снебивао, а он продужи: Море

чича да ее ти не мислиш посветитиг Та оди човече, да попијемо коју у покој души старом учитељу.

На такав позив не могаше се чича одупрети

те прими понуду, у намери да попије само једну чашицу, па то му његова госпођица неће замерити. Тако оде у механу, где га је тај весели брат из свога задовољства частио, и једном по једном чашицом ракије сасвим опис, тако, да сирома старац једва се могао мицати. Нада се већ навикла, да се за њега брине за какво дете, и одмах се узнемири, чим опази, да га нема у кући, а почело се већи смркавати, а чиче нема. Сваки час је излазила на улицу, и погледала на све стране иде ли од куд. Поплашена ходаше по дворишту, не имађаше нигде мира. Срце јој је стрепило као да је слутила какву несрећу. Сва је дрхтала касу некој грозници, па се чисто запита:

— Та шта је мениг Шта сам се узнемирила толико због тог пијаног старца који сам срља у своју пропаст! Ето, чиним све што могу да га таког старог сачувам, па ипак ми умаче. Јамачно оде у какву механу2 — Последње рече још добро и не изговори, кад нека кола стадоше пред кућу. Она брзо истрча да види ко то долази2 кад угледа неколико људи који окружише кола, а један од њих, кад је виде, запита је:

— Госпођице, молим вас, шта, ћемо са вашим старим слугом > Хоћемо лига носити у болницуг

— Шта је е њиме, шта се догодило 2 викну Нада поплашено.

:— Па ето, прегазише га кола, што довезоше новог учитеља.

Нада ужасне врисну, а људи се изненадише толиком саучешћу према. том презреном, пијаном

као

старцу. А она запита:

— Па је лијош живо

— Жив је! — Одговори један од њих.

— Онда брго по лекара. — А ви га браћо скините е кола, и унесите у собу.

Људи скидајући га с кола, згледаше се и међу собом шапутаху: „Како је милостива срца !“

Кад дође лекар и прегледа старца који беше занесен болом, рече Нади, да је старац веома повређен и да ће тешко преживети, за тим му преписа нешто и рече:

— Ово ћете му давати сваког сата кад дође к себи, да му болови мало умину. Али госпођице, ја мислим, да би најбоље било да га дате у болницу, то ће за вас веома тешко бити, да се око њега тако мучите.