Ženski svet

Во

ЖЕНСКИ СВЕТ.

617.

Од 95

220 49.

=> > ГЛАСНИК. 4.

о ~ о олро “обола ~ ок

Нови владика темишварски, г. др. Георгије „Летић, потврђен је од Њ. В. краља Франц Јосифа ]. и, као што се говори, биће посвећен 14 (27. марта а иншталован у дијецези својој 8. (21.) априла о. г. по ст. кал. Некаму је срећно и благословено !

Нов архимандрит. Последња синодална седница у Карловцима решила је да се произведе на степен архимандрита професор богословије карловачке и уредник „Богословског Гласника“ протосинђел г. Иларијон Зеремски, п у недељу 22. Фебруара (6. марта) о. г. произведен је за архимандрита манастира у св. алмашкој новосадској цркви од Високспреосвештеног г. епископа Митрофтана Јевића. Честитамо !

Одликован. Ректор богословије и наш сарадник, прота Јован Вучковић, одликован је од последњег архијерејског синода од 20. новембра (12. дец) 1908. за заслуге око унапређења и реорганизације богословског завода златним кретом, који се носи о врату на златном ланцу или црвеној траци. Живео !

Члан српске академије наука. На последњој седници српске академије наука изабран је за члана познати књижевник и приповедач Симо Матавуљ.

Почасна чланица. Наша заслужна старица, гђа Савка Суботићка, изабрана је ове године за почасну чланицу од Загребачке и Бечке Добротворне Задруге Српкиња, а стим је сад девет српеких задруга, које су је одликовале том почашћу. Верени и венчани. Др. Душан Миланковић, адвокат из Осека, верио се с г-ђицом Маријом Моачанина, налшом претплатницом и ћерком г. Дра Јована и Катарине Моачанина из Осека.

Г. Душан Караџић, трговац из Винковаца, и наш претплатник, венчао се у недељу 8. (21.) Фебруара о.г. е г-ђицом Зорком Михајловићевом, унуком г. Јована и Катице пл. Миковић из Винковаца. Г. Душан Јанковић, техничар из Сентомаша венчао се у недељу 8. (21. Фебруара о.г.с т-фцом Невеном пл. Јовановићевом, Ћерком новосадског сенатора Мите Јовановића, брата Змајевог.

Г. Љубомир Симић, професор рељевске 60-

гословије, венчао се у суботу 14. (27.) ебруара о. г. ва г-ђицом Милицом Савковићевом, ћеркомумировљеног професора новосадске ври. вел. гимназије, г. Светозара Савковића.

Г. Милан Влајковић, адвокат из Београда верио се с г-ђицом Смиљаном, сестром г. Косте П. Миросављевића, тртовца новосадског.

Госпођица Олта Вученовићева из Бос. Гра= дишке венчала се са г. Лазаром Билановићем, мерником из Прозора у Боени.

Госпођица Милица Џламенац са Цетиња венчала се саг: Д. Вукошићем на Цетињу.

Желимо им свима лепе ереће и напретка !

Г. Лазар Дунђерски, велепоседник срџеки, поклонио је на разне добротворне цели 2301 хиљаду круна, и то: 100, хиљада па „Јелисаветин Санаторијум, 100 хиљада на српеко женско васпиталиште, које је покренула бпештанека добротворна задруга Српкиња „Мајке Анђелије“ ; 40 хиљада „Црвеном Крету“ у Бисшти; 20 хиљада мировинском Фонду мађарских новинара у Биспути 21 хиљаду бпештанском друштву за спасавање страдалника.

Забава Доброшворне Задруге Срикиња Новосашкиња. На молбу наше потпредседнице, г-ђе Данице Гостовићке, дошли су нам из Београда г. Сташа Бињички, дворски каџелник, са својом супругом, г-ђом Милом, оперском певачицом, Р-ђицом Јеленом Јоповићевом, конзерваториски| и гудачки квартет, у коме су суделовали:

· Стеван ЉЛагнер, адвокат, апотекар, Р ај војнички капелник и Ружичка, професор музичке школе у Београду. Као што се види, све биране и одличне музичке снаге, те су приредили на Сретеније о. г. заказан концерат са игранком, у корист ове задруге. Концерат је у свима пијесама тако глатко и прецизно изведен, да је после тог опште мњење овладало у новосадској публици, да Нови Сад одавна није имао тако леп концерат. А многобројна публика, која је била на том концерту, изјавила је своје допадање оном оштром пажњом и оним бурним аплаузом и трипуташњим изазивањем приказивача повле сваке пијесе. Женске су награђене још дивним пукетима свежа цвећа са тробојницама, а мушки општом пажњом и лепим предусретањем отмене публике.

Митл,