Ženski svet

50. ЖЕНСКИ СВЕТ.

вели: „Народна снага п величина почива у домовима, и да у породичној ерећи клија, љубав к отаџбини, а као што се зна, у породици и у дому је глава билаи остаје женскиња. За томии нагињемо овој страни, да сеу првој линији дижу и снаже наши домови и наше породице, а међутим ће као и досад и из нашег друштва, излетати сваке године по која Српкиња у шире море културних светова, те ће нам отуда својом снагом и вољом доносити свеже духовне хране, и напајати њом више слојеве друштвене, те расаднике више културе.

Према томе ми исповедамо, да би се за данас задовољили, кад би се у нас Срба, разумемо у мави, дизао духовни живот у оној мери колико то дају више женске и учитељске школе, али желимо п тражимо, да се поред њих свуда отварају и заводе и практичне вештине, у кувању, спреми емока п свега, што спада на свакидашњу потребу куће и њеног живота и напретка. Практични Немци па и Руси завели су таке течајеве већ уз основне народне школе, а ми тражимо бар уз ове више заводе, да би нашој женској омладини дали спреме, воље и снаге, да доцније, као матере и као домаћице поведу народну кућу и породицу напреднијем и моралнијем животу.

Како је у народној скупштини у Београду доспео већ школски закон на претрее, мислимо, да би у нас ваљало и ову страну тамошњег женског образовања узети у обзир те нашу женску омладину, поред вишег духовног полета повести и у практично вођење куће и домазлука. Београд-

ска Виша Женска Школа отпочела је то из своје побуде, али ми мислимо, да не треба ту страну оставити доброј вољи п

„уметности самих наставника, него законом

наредити, да се цео народ привикне тој

привредној врлини. У Шведској, Норвешкој

и Данској заводе уз мушке основне школе и раденичка одељења, као педагошка средства, а код нас је запуштена баш та домаћа привредна и животна страна, која стоји и почивау женским рукама. Многи мисле да је то дужност породице, и да ту практичну страну домаћег рада треба да узме у своје руке сама кућа, али ми видимо, да су те руке у великој већини = -

слабе и неуке за тај позив, па за то га морамо препети на школу. Бадава ћемо имати и свеучилиште и све више културне заводе за мушку и женску страну, ако нам домаћи живот не стоји на здравим и снажним ногама, па нећемо никад поћи на боље, Бадава ћемо. врхове и висове осветљавати ако еветлост умна и топлота душевна не осветли и не загреје низине, неће нам ни земља пи народ процветати.

На тој основи, на та два стуба: на кући и породици морамо и ми, као п сви напреднији народи зидати своју ерећу; а у том правцу морамо упутити наш женски подмладак, који држи та два стуба. На те мисли упозорујемо наше две независне државе, наше друштво, па и наше Добротворне п Просветне задруге, које су узеле ту бригу, дани привредну и просветну страну нашег народа подупиру и испомажу.

МОЈА ВИЛА.

Посвећено г-ђици СО. 7.

Слупго сам да има вила, Ал вероват нисам мого Сад верујем да их има

Само што их нема много.

Ја познајем само једну.

Та не лети, — сувим ходи. Оног дана кад је видим Трипут ми се сунце роди.

Пе Прво сунце, то је оно,

Што га Господ сваком даје Друга два су очи њене, Која само мени сјаје.

Жарко Гајић,