Ženski svet

то ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр. 8.

> 2 607 57 (0: во био „4. 498 ОК

-> БЕЛЕШКЕ. 4

УБ

ПРОСВЕТА.

Хрватска кр. земаљска влада отворила је почетком ове школске 1903.—4. год. на свеучилишту Фрање Јосифа 1. у Загребу, педагошки курз за учитеље основних и грађанеких школа, зарад вишег образовања овог сталежа. Курз траје осам месеци, а у њему се уписао врло леп број учитеља, чему се нису надали меродавни Фактори, јер учитељи полазе тај курз о свом трошку, а зна се, да учитељи нису бог зна како наплаћени, особито, кад морају себи наћи замену о свом трошку Види се, да у овом сталежу ври крв за даљим образовањем. Радујемо се, што међу овим слушаоцима има и Срба учитеља.

ЗДРАВЉЕ.

"Против опеклина има разних кућевних средстава, а није згорег да се сазна и за ову. Кад се опече човек, треба одмах то место намазати машћу или уљем (зејтином) па онда посути вољу. То предупреди, да се дигне мехур. Може се на мазати и густим скорупом (кајмаком), кад се помеша са ланеним уљем. Овом машћу намаже се опеклина више пута на дан и опеклина брзо прође. Може се узети и несољена масла (путера) па добро измешати са беланцетом од јајета и намазати. Узме се на 100 грама путера 3 бе: ланцета.

| ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Колико може да снесе кокош јаја. Може да снесе 600 ком. и то прве године: 28: другеоко 130; треће око 140: четврте око 110, а у даљим годинама све мање, тако да у десетој години једва нанесе 20 комада. По томе не треба кокошке за припшлод и за јаја дуже држати од четир године.

Јаја за насад треба узимати вамо она, која су остављена на суву и хладну месту. Јаја из влажних просторија, и она, која су случајно задобила ма и најмање рупице, којима се дрмало и тресло, нису за насад.

Да се тврдо месо брзо скува. Кад смо месо оцедили, треба додати на сваку 17, клгтр. меса једну каФену кашику ракије. Старије месо скува се на овај начин брзо и буде мекано

бодре 6 Уб

пе

КЊИЖЕВНОСТ.

Два брачна пара. Написао Пикард. Шаљива игра у 2 чина. За дилетанте приредио и посрбио М. К—ћ. у Сомбору. Издање штампарије и књижарнице Браће М. Поповића у Нов. Саду. Цена 25 новчића (50 пот.)

Четири контуре Исаија Митровића, учитеља у Језерцу (Босна). Штампано у Пакрацу у тискари Дане Сингера. Цена: 30 пот.

Пјесме Лазара Симова Ђурића, посвећене српској омладини. Издање уредништва „Слободе“. Сан-Франциско. Кал. 1903. Веома смо се обрадовали овој првој књижици српској из Америке, а кад смо је почели читати, а ми смо још више заволили ту укусно израђену књижицу, јер дише чистим родољубљем, одушевљеним заносом за све што је Српско. Понајвише опева наше ерп-. ске догађаје и српске великане с ове стране. Жао нам је што није цена означена, па да може и наш свет набављати и саучествовати у оним родољубивим мислима.

Изашао је први број „Српске Везиље“ у Вршцу са овим садржајем: Драгоценост наших народних везова, од Јелице Беловић -Бернадзиковске. — Једна мана нашег женескиња од Исаија Митровића учитеља. — Српски убрус са еликом Хајдук Вељка Петровића. — Настава у ручном раду. У. разни везови од Д.П. — Бранко и вила слика за четвороугли застирач, уз песму од Ис. Митровића учитеља. — Еманципација женскиња од Ст. Бен. — Јастучак са сликом за шарен вез. — Опис цртежа у додатку. После еврш. рада: Последњи састанак. Пртица од Милке М. Бркановићеве учитељице. Годишња цена је круна 5 —, за иноземство круна 6—.

Изашла је из штампе 67. и 68. свеска. (1. и П. број за 1904, год.) „Мале Библиотеке“, у којим је штампана приповијетка познатог и признатог српског књижевника Чеде Мијатовића: „Сиромах Марко“. Уз ове свеске изишао је пи „Пријеглед“, прилог „Мале Библиотеке“ бр. !. и Ц. за 1904. год. (год. ПЛ), а са овим садржајем: „Болесна и здрава књижевност“ од Др. Оветислава Стефановића. — Кнез од Семберије у немачком преводу од ода Вода, приказује Г. П. Ив. — „Феликс Ф. Каниц“, написао Јасрџез. Кроника: Писма Чеде Мијатовића уреднику и Дан. А. Живаљевићу. — Краћи књижевни при-