Ženski svet

Бр. 8.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

би.

Суботица. ( Свечарска прослава.) Налпа Добротворна Задруга Српкиња прошле године сходно својој одлуци, о Сретенију прославила је први пут своје свечарство, па је то исто учинила и ове тодине. Задруга наша, која је позвана, да у народу нашем шири све лепе обичаје, а искорењује и треби све што смета нашем напредовању и угледу, најбоље ће засведочити евесност своје дужности, ако примером буде предњачила нашем народу, да покаже како ваља и како треба да радимо, па да постанемо и чувени и виђени, сретни и напредни. Зато и скидамо капу и одајемо призвање нашој Задрузи, која ево потврди оне значајне речи из народног нам еванђеља : „Где је слава, ту је Србина, јер нема Србина без крена имена“. А Задруга наша задахнута српским духом слави своју свечарску славу свечано, а тиме подсећа наш српски живаљ на горње речи народног нам јеванђеља, те га тако својим примером учи, да љуби своју веру и негује лепе обичаје народне, који су срасли са вером нам прадедовском. У данашњем добу кад је на нас зинула и хала и врана, сви појединце и поједина удружења, у првом су реду позвани, да оживе осећаје народне у Србина, па да је свагда на чисто шта му ваља чинити, да себи опстанак осигура и будућност створи. За нас је важна овако јавна свечарска, прослава, јер се у оваким свечаним приликама, скупимо, те и пребројимо колико нас је на овој предстражи нашег Српетва, где нас тако запљуекују таласи велике туђинштине, па се лепим утисцима верског и народног славља освежени пренемо и без икаква устезања исповедамо: „Што је света на четири стране, нико нема што Србин имаде...“ Док је у нами така одушевљења и док је у народу нашем таких чињеница, које ће умети у нами тако одушевљење подетицати, не треба се бојати, да ће друмови пожелет Србаља ... јер ће Србин довека живети. Све ово имала је пред собом Задруга наша, кад је завела да своје свечарство слави и прославља, као што то Србин од вајкада и чини и чиме се Србин разликује од своје словенске браће.

Поеле ев. литурђије на Сретеније Задруга је приредила свечани парастос у спомен својих умрлих чланица и чланова. На овом парастосу пријатељски суделовала је местна певачка дружина, и чинодјејствовали ву пречасна гоепода : Светозар Димитријевић парох и Мвидор „Луда-

јић ист. парох. помоћник. После парастоса свештенство уз пратњу чланица задруге пређоше у велику дворану црквене ошштине, те је уз појање певачке дружине освећена свечарска водица и пререзан свечарски колач. Овом приликом је парох Св. Димитријевић у смишљеном кратком говору поздравио Задрузи свечарство и пожелео јој да истраје у своме лепом и хуманом раду, а све што чини нека чини са уздањем у Бога, који ће сваки њен племенити и родољубив подхват благословити, да га што успешније и по човечанство корисније и остварити може.

Овечарски колач пререзала је подпредседница Мица Ј. Радића са чланицом Емилијом Поповић. После овог обреда Задруга је своје госте почастила пивом и закуском, што је за то лепо било спремљено. Тај дан у вече у просторијама црквено-општинског дома приређена је забава са томболом и игранком. На овој забави беше лепа одабрана публика и видесмо неколико чланова наше буњевачке интелигенције. Забава, је текла весело и расположено, као што је опште у Србина свечарска слава весела и срдачна, те је трајала све до пред саму зору, када се сви задовољно и у веселом расположењу разиђосмо својим кућама са лепим и пријатним успоменама, на ово свечарско весеље. -

Од ове забаве, као што чујемо, има Задруга и материјалне лепе користи, јер је добила чистог прихода преко 200 круна, те чујемо, да је управни одбор решио, да од овог прихода 100 круна пошаље управи „Кола Срп. Сестара“ у Београд, као помоћ нашој пострадалој браћи у Старој Србији.

Као што се види Задруга је своје свечарство прославила свечано, српеки и родољубиво. Уживали смо сви грађани што смо у овакој слави учествовати могли, Задруга оснажила мало своју благајну, да из ње после дели материјалне помоћи ономе, који би њене помоћи требао, пу том свом весељу сетила се наше браће у даљини, која по несрећи још увек тугују за слободом златном.

Нека Задруга наша и надаље продужи свој рад у правцу којим је пошла, а у своје коло прикупља све што је за народну ствар и човечанство свесно, па нека служе само Богу и народу, те нема двојбе да ће им рад њихов донети срећу и благослова. Наспори Боже!

– Један гост.

—исаатаар— 1 фи =