Ženski svet

Бе 8.

ЖЕНСКИ СВЕТ. | 151

00 0 од 520 76 до... бб

> ГЛАСНИК. 22

куљислиие пика > 777 вв сине сени ага

Укоп пок. дра Илије Вучетића, био је вели чанствен. Били су заступљени сви месни сталежи друштвени, еве корпорације, српске и несрпске у месту а поред 9 свештеника и епископа, који су чинодествовали били су сдецом и наставницима заступљене ерџ,. вел гимназија, срп. виша девој. школ и срп. осн, нар. школе. Опевали су мртве остатке нашег драгог покојпика, два певачка кора, гимназијски и занатлијски „Невен“. Опростили се е покојником : г. г. Др. М. Полит-Десанчић, Др. Мил. Савић, секретар „Матице СОрпоке“ и Арк. Варађанин, управитељ ерп. више дев. школе. Многи странци, који су дошли на укоп, многи венци, који су положени на мртвачки одар и она силна брзојавна и писмена саучешћа, која су стигла ожалошћеној породици сведоче, колико је био поштован, уважен и цењен овај првак народни у ширем свету. Слава му!

Нова добротворна Задруга Српкиња. Април месец донео нам је нову задругу Српкиња Славонски Брод има леп број интелигентних Српкиња, које су увиделе, да је зазор и срамота, да се оне искључе из оног кола наших Српкиња, које озбиљно схваћају данашње друштвене и народне прилике и које теже да се помогне чим може и гдегод се може нашем народу. У то име искупише се оне у недељу 25. априла о. г, на ошшти договор, да оснују у својој средини Добротворну Задругу са истим задатком, какав су примиле и друге до сад постојеће оваке задруге. На том састанку утврдише и правила и изабраше привремену управу, која ће спремати што је нужно, док се правила не одобре. За привремену начелницу изабраше г-ђу Милку Мижајловићку, за подначелницу г-ђу Даринку Добрићку, а за тајникаг. Александра Богдановића.

Раденичка школа у Вел. Кикинди довршила, је 17. јула 1. августа о. г. своју другу годину са лепом изложбом својих рукотворина. Ко је имао прилике да види ту изложбу, као што је уредништву овог листа испало за руком, могао се на делу уверити, да је та школа велико добро за наш женски свет у том месту и његовој околини. За 3—4 године може наша девојка не само без трошка свога него још са добром зарадом да изучи крој и шав женског одела и мушкоги женског белог шва, те да већ у својој 16. или 11. години може издржавати себе и своје. То је

велика добит за ниш женски свет баш у ове дане, кад нам толике изучене учитељице, забавиље и поштарке не могу да дођу до зараде.

У Кикинди кад је пре годину дана Добротворна Задруга Српкиња основала Српеку Раденичку Школу, тој. школу за женеки ручни рад — пријавило се у почетку само 10 до 15 Српшкињица, а преко 30 иноверака. Значајно је том треба да се спомене нарочито данас, кад толике Српкиње, свршене учитељице, чекају на место и не могу да га добију, не уму или неће да се користе овако корисном српском установом, док досељени странци хоће, ираде и уче, макари на српској школи и о српском трошку.

Богословском семинару у Срем. Карловцима постављен је привремено за управитеља прота, и ректор богословије г Јован Вучковић, а за префекте : постављени су професори: г. г. др. Вићентије Вујић и Валеријан рибичевић.

Српски учитвљи из Бачке, Баната, Срема и Славоније, њих 30 на броју, обишли су Загреб, Сушак, Абацију, Задар, Дубровник, Ерцегнови, Котор, Цетиње, Мостар и Сарајево, давајући свуди концерте у корист Српског Учит. Конвикта у Нов. Саду. Изјављују, да су били свуда лепо и уљудно дочекани и да су свуда у тим местима и крајевима оставили леша и пријатна утиска. У Црној Гори, на Цетињу, били су одликовани поветом самог Њег. Краљ. Височанства, Кнеза Николе |, који их је примио и на подворење и на концерту дао прилог од 200 Круна и обдарио је златном медаљом за ревност г. г. професоре и коровође: Миту Ђорђевића и Ису Бајића, и учитеље: Ђоку Милића из Нов Сада, Вељка П. Петровића из Земуна и М. Перића из Томашеваца. Честитамо одликованима.

Забава. Дружина православних Срба „Побратиметво“ у Фочи, приредила је забаву на Петровдан 29. јуна (12 јула) 0. г.

Освећење заставе. Српско занатлијско певачко друштво у Вршцу осветило је на. ев. Илију о. г. 20. јула (2. авг.) о. г. своју друштвену заставу на свечан начин. На забави, која је тог дана приређена у ту почаст суделовало је пет немачких певачких друштава из Вршца и Беле Цркве. Уз то срп. певачко друштво „дора“ из Мехале, вршачко српеко цркв. певачко друштво и збор вршачке српске ратарске читаонице.