Ženski svet

20. ЖЕНСКИ СВЕТ

Американски Срби. У Сан-Франциску је седиште Братеког Добротворног Савеза за целу Америку, у коме има 16 разних добротворних српских друштава, тамо је сад основана и Добротворна Задруга Орпкиња, а сад се оснива п српеко певачко друштво. Види се, да се наша браћа и сестре и у туђини осећају својих и да теже, да се очувају као Срби, ма где они живели,

Добротвор амерички Србин. Октобра месеца, прошле године упокојио ве имућан Србин трговац у вароши ов Апсејов у Америци: „/ово Павковић, родом пз села Подима у Боки Которској. Као сиромашан младић отишао је тамо, пре 20 година и евојим неуморним радом и примерним животом стекао је лепо имање од по милијуна круна. Био је нежењен, те је оставио већи део својој матери и својим сестрама, а одвојио је 50 хиљада круна као фонд за потпору епротиње српске православне вере у свом родном месту.

Просветна Зудруга у Ст. Бечеју, приредила, је и прошле године 18. (81.) дец. свечан тарастаос, својим упокојеним чланицама и добротворима. Шумадинско Коло Српских Сестара. Поред београдског Кола Српеких Сестара основале су Крагујевкиње и друго коло српеких сестара под насловним именом са петим хумапим задатком.

Принцеза Јелена добила је за своју дворску даму, г-ђу Богословскују, удову Рускињу, која је била присна пријатељица пок. књегињи орки, матери принцезе Јелене.

Шринцеза Јелена, вратила се из Рима у Београд.

Забаве. Добротворна Задруга Српкиња у Митровици приредила је забаву с игранком трећи дан Божића 27. децембра 1904. (9. јануара 1909.) у корист своје благајне.

Истог дана (на св. Стевана) прпређује забаву с игранком и друштво Св. Мајке Анђелије у Будимпешти.

Оцеви у српском краљевском двору. У ерпском народу поетоји леп обичај, да се дечица, народна у суботу пред Божић, на оцеве, даривају слаткишима и другим ђаконијама. Налик на оно, што ву римокатолипи завели у очи св. Николе. Тај лепи обичај извршио је Краљ Петар и ове године на овај начин: Одабрао је 150 деце мушке п женске из београдских основ. нар. школа. који су сироти, а притом добри и примерни ученици, па их заоденуо од главе до пете. Деца су ванредно усхићена била па и родитељи њихови, овом пажњом и даром краљевим.

Освећење Дома Св. Саве. Православни Срби коњички уз суделовање срп. певачког друштва „Гусле из Мостара, приредили су на Митровдан пр. год. велику свечаност и забаву у славу освећења свога општинског Дома св. Саве. Чист приход је намењен тамошњој српској основној народној школи. Приликом том држао је евечан поздравни говор врли свештеник коњички госп. Марко С. Поповић-Родољуб.

Бр. 1.

Пример штедљивости. (Истинити догађај.) Дана 18. фебруара пр. год. беше пред грунтовним поверенством у Грачаници између осталих партаја и једна тежакиња из села Порачине са својим мужем. Купила је два, три комада земље за 120 К, па дошла да се та куповина на њу препише. Том приликом упита је председник комисије: „Одакле теби, снашо; 120 К, да ти можеш ту земљу купити г с

„Да нијесам штедила, не бих ни имала ; одговори снаша. 32

„А како ви штедила 2 запита је председник.

„Кад сам се за овог мог човјека прије 10 година удала , рече снаша, „дао ми је отац једно јање; јање је одрасло и ојањило се и младо

сам јање хранила п кад је нарасло и оно се ојањило и т. д.

„Повеле продам овце и купим за исте паре двоје телади, од којих постадоше двије добре краве, које се отелише и од тога расплода уштедила сам 120 К и опет имам своје двије краве и неколико глава ситне стоке.“ БА ЈОГ.

ЧИТУЉА.

+ Драгиња Борота. Наш уважени прота ст. бечејски п бивши ректор богословије карловачке, г. Јован Борота, изгубио је пред Туцин дан 1904. своју добру супругу, примерну матер деце своје, многогодишњу одборкињу „Просветне Задруге Српкиња у Ст. Бечеју“, гђу Драгињу Бороту. Бог да јој даде вечна насеља!

+ Наталија В. Јовановићева, лприправница сомборске учитељске школе ТУ. разреда, упокојила се у Новом Саду 18. децембра 1904. г. Бог да јој душу прости!

Т удова Љубица Влаховић рођ. Стакића. Наш пријатељ др. Иван Влаховић, адвокат из От. Бечеја п његова врла супруга г-ђа Еуфимија Влаховић, потпредседница Просветне Задруге у Ст.

Бечеју изгубили су своју добру матер, односно свекрву, удову „Љубицу Влаговићеву 18. (26.) дец. 1904. год. у 16. години живота њена. Вечан јој спомен!

+ Ана Карановић рођ. Станишицки из Субо-

тице, наша ревносна и многогодишња иретплатница и веран пратилац јавног живота женекиња упокојила се 28. децембра 1904. у 64. години живота. Вечан јој спомен!

Ж Миле Ђуричић. Наш пријатељ г. Милан Ђуричић, управитељ школски из Чуруга и његова супруга и вредна скупљачица претплате за наш лист, г-ђа Видосава, изгубили су пре 14 дана своје добро дете Мила, ученика У. разреда осн.