Ženski svet

7

ЖЕНСКИ СВЕТ 19.

=> ГЛАСНИК.

Нова Добротворна Задруга. Наше Српкиње у Петрињи добиле су потврђена правила за своју добротворну задругу п састале се на Ваведеније у скупштину, те су изабрале часнике и одбор, који ће руководити задружним радом. За председницу је изабрана: г-ђа Ана Петровићка, за потпредседницу: г-ђа Драга Сланкаменац, за тајника: г. др. Јован Бараћ, за благајкињу: г-ђа Драга Томић, у одбор су ушле г-ђе: Јелена Бабић, Мила Воркапић, Јулка Кушевић, Софија Пајић, Олга Пелеш, Катарина Олавнић. Као прегледачице рачунске изабрани су: г. Јован Алексић, п г-ђе: Марија Кнежевић и Христина Пушкар. У задругу се уписало до тог дана 40 чланица и сви су изгледи, да ће број овај порастити, јер су тамошње Орпкиње врло одушевљене раденице. Сретно и напредно нека Бог даде!

Нова земљорадничка задруга основана, је у Рајевом. Селу, близу Винковаца, у Славонији иу Самошу, близу Панчева.

60. годишња прослава. Његово Високопреосвештенство, г. епископ которски Др. Герасим Петрановић, навршио је 26. нов. (9. дец.) прошле год. 60. годину своје евештеничке службе. Из своје превелике скромностп није хтео, да се тај дан свечано прослави; но пријатељи и поштовачи одају му и накнадно признање и шаљу честитке, које је тај архијереј у пуној мери заолужио својим родољубивим и узоритим радом, те му и ми честитамо, е молитвом, да му Бог подари још дуга века, да и даље послужи своме народу у досадањем правцу.

70. год. прослава. Др. Валтазар Богишић, српски научник, Дубровчанин навршио је 20. дец. 1904. г. 70. годину евога живота. Цело Српетво и Словенство дичи се тим научником и честита му ову старост са жељом, да још дуго поживи на славу књиге и науке српске.

90. год. прослава. Др. Јосиф Јурај Штрос“ мајер, ђаковачки арцибискуп, добротвор хрватског народа и пријатељ ерпеског народа, навршиће 4. фебруара по н. к. (20. јан, по ст, кал.) 90. гсдину свога живота. Хрватски се народ спрема, да величанствено прослави свог великана.

30. годишња школска прослава. Три виша просветна завода за Српкиње навршила су новембра и децембра месеца прошле године евоју 80. годину опстанка; а то су сртске више дево-

јачке школе у Нов. Саду, Панчеву и Девојачки

институт Царице Маријена Цетињу. Цетињски завод држао је у спомен тога на Ваведеније скромну свечаност. Тај дан је освећена нова институтска црква и држано је благодареније у њој од митрополита г. Митрофана и дељени су

дарови у књигама добрим ученпцама. На евечаности је присуствовао књаз Мирко п књагиња Наталија, министар иностраних дела војвода г. Гавро Вуковић, царско руски мпнпетар, резидент г. Шчеглов по многи други отмени гости. После говора професора г. Живка Драговића, била је закуска, којом је приликом књаз Мирко папио у здравље начелнице ипетитута г-ђици Софији Мертваго, која пма великих заслуга за овај завод п у опште за женеко више образовање у Црној Гори.

И новосадска сртска виша девојачка школа одржала је 1. децембра 1904. г., као дан свога почетка скромну свечаност. Ове ученице п еви наставници присуствовали су благодаренију у св. николајевској пркви, где су чинодјејствовали пароси новосадски гг. Ђорђе Велић п Вељко Миросављевић. После благодаренија пскупиле се све ученице у школеку дворану, где је професор г. Мита орђевић оцртао у кратко постанак и живот овог завода за минулих 80 година. И како су са школом овом павршили на овом заводу и наставници исте школе свој 80. годишњи наставнички рад г. Аркадије Варађанин, као управитељ, и г-ђица Милева Симићева, као наставница, то је говорник и ове поздравио и изјавио признање наставпика пи ученица на њиховим наставничким и књижевним подвизима. За тим је ученица ТУ. разреда Зорка Васиљевићева, у име својих другарица и ученица захвалила овим наставницима на труду и пожртвовању око васпитања и образовања њиховог п својим говором тако тронула остале ученице и наставнике, да ве сви расплакали. Између тих говора и на завршетку отпевале су, ученице у три гласа еходну песму: „Домовини и „Многаја љета .Поеле подне је тога дана била мала закуска у заводу, где ву наставници и неколицина гостију провели неколико часова у пријатном разговору.

Верени и венчани. Наша вредна екупљачица, гђа Милица Лукић — Суботић, верила сеп венчала е угледним трговцем и грађанином пожаревачким г. Милисавом (С. Николићем.

Промоција. Син наше заслужне доскорашње председнице Добротворне Задруге Српкиња у Панчеву г-ђе Милесе Ћурчинове, млади философ Милан Ћурчин, положио је на бечком евеучилишту е одличним успехом докторат филозофије. Честитамо!

Народна кујна за сироту децу основ. нар. школа у Панчеву отворена је у уторак на појутарје св. Николе о. г. Ту се исхрањује 186 деце, од којих је 64 Српчади. Деца добијају бесплатно сваки дан ручак, изузимајући недељу и празвичне дане.