Ženski svet

пр ут ИНИЕ

22. ЖЕНСКИ СВЕТ

И ЕС ЛИНЦ

Бр

~

=> БЕЛЕШКЕ, У

Ма

ПРОСВЕТА.

РУСИЈА.

Медицински завод за женске. Услед тога, што (је руско-јапанеки рат одвукао силне лекаре на, ратно поприште, настала, је оскудица у земљи на лекарима и руска држава хоће томе да помогне тим, што досадањи женски медицински завод у Петрограду подиже на степен универзитета. СРБИЈА.

Занатлијске школе у Србији. Министар привреде издао је налог, да се у свим већим варошима по Србији оснују занатлијске школе за шегрте и калфе. У Београду ће бити две таке школе. Школе ће те имати два течаја нижи и виши. Нижи ће трајати две године, а виши три. У ниже ће долазити они шегрти, који не знају ни читати ни писати, или само понешто знају, а у више они, који могу елушати: историју, географију, рачун, књиговодетво, учити цртање, лепо писање и писмене саставе. Предавања ће се држати недељом и празницима по 6 часова и у један раден дан по 2 часа. О Божићу, Ускреу, Духовима и земаљским празницима неће бити предавања.

ЗДРАВЉЕ.

Како да се чувамо од сушице. Новија испитивања веле, да се ни једна заразна болест не преноси тако лако као сушица, зато је се треба добро чувати. А клица ове болести је у пљувачки оних људи, који од тог болују. Не зна се, дакле, који је човек ухватио ту клицу, па за то треба сваки, који кашље, да пљује у пљуваоницу; а најбоље су пљуваонице оне од калаиваног суда у којима има воде и које се могу добро и лако испрати. Ти се судови за пљување налазе сад свуда по јавним местима, а треба да набаве то и приватне куће и сваки дан чистом водом да исперу п нову воду успу,; јер пљувачка од болесних људи онда је опасна, кад се исушши претвори у прах и лети по соби, За то се препоручује; да се држи чисто и стан и одело и јело, да се не да, да се тај отрован прах задржава на нама, на јелу и пићу. Добро би било, да сваки члан породице има своје тањире, кашике, а особито чаше из којих се пије. Са тих разлога напуштају се по проевећеним земљама и уобичајена љубљења у уста, јер се на тај начин могу лако пренети с човека на човека разне болести.

ај о ЦОр 6

КУК

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Средство за уништавање вашију код свиња. Познато је, да наше домаће свиње често болују од вашију, па од ових п угину. Ово бива услед рђаво направљених евињаца т. ј. који прокишњавају, који се често не чисте п у опште, који ву покварени. Да би се свиње од ове гади могле | што пре очистити, употребљава се ово средство: Узме се један део масти и ова се растопи на, ватри, али да не буде много врућа, ту маст помешати са једним делом гаса, тој смеши додати ситно истуцане љуте паприке, и то врло мало. Кад ово буде све готово и добро измешано, онда се може с коришћу употребиги, и чим се свинче са овом машћу намаже, гад одмах поцркава п почне испадати, и кад гад почне испадати, евинче треба мало боље прирањивати док се од ове болести мало не опорави, а поред тога, треба шталу очистити и у ред довести и простирку што чешће мењати.

РАЗНО.

Изреке. Има 2000 година, како се људи питају: Еда ли је бољи брак по рачуну, или по љубави 2 И од 5000 г. младићи од 15—80. год. већином су за брак по љубави; а родитељи за брак по рачуну. Од ова два брака није ни један добар. Добар је брак онај у коме је и рачун и љубав. И то тако траје већ 5000 година.

КЊИЖЕВНОСТ.

Разне пјесме Ника Мусића. Књига |. Цијена 75 центи. Штампа и издање штампарије М. М. Шабана и Др. Ешеђигг, Ра. 1904. (. 5. ој Атетса. СоругћећЕ ђу М. Мизјећ, 1904. — са сликом песниковом, посветом Шпиру С. Вукосављевићу, предговором о Мусићу као песнику од уредника »Србин»-а и издавача српских књига у Америци: Митра М. Шабан-а — и на крају са имеником претплатника, садржином и пописом штампарских погрешака. Свега 132 стр.

"на малој осмини. Ради приказа тема, којима се

бави песник, ево главних натписа садржине од 13——121 стр. — Моја мила мати, Венеција, Гдје слободе сад су часиг Наполеон (по Веарпсег-у), Смрт Наполеона |. (по енглеском), Повратак Наполеона !. (по енглеском), Финанцијални роб