Ženski svet

Бр. 1.

у Америци, Мутни облаци, На српском гробљу у Колми, Ода слободи, Самоћа и мук (сонети), Устанимо, На Балкану, Издајица, Гробар, Океану (из Бајрон-ова СћИде Наго!д-а), Успомени војводе Пека Павловића, Алекси Ристову Шантићу, Рацко Немањић, Пријатељици, Боки Которској, Смрт Ђорђа Ш. (из Бајронова »Визија страшног суда“), Скитачи, Гроб Наполеона !. (с енглеског), Прва љубав (по Бајрону), Паћеник, Сан (визије из српске борбе), Србима у Омагћ, Ти си мртва, |п тетопат скопљанском митрополиту + Фирмилијану. Сами ти натписи сведоче о широком хоризонту песникову. Из њих видимо одма и која су страни великани на њега утицали. То видимо већином из прерада песникове лектире, али главне теме, које му иду највише од срца јесу: Љубав према мајци, домовини, Српству и Словенству и према природи, мање се истиче љубав у ужем смислу и другарство. Најбоље се истиче синовља љубав и родољубље, те се као најбоље песме истичу: Моја мила мати, Устанимо и На Балкану и у другима су она места најлепша, у којима се то двоје додирује. На тим местима говори песник уиме 100.000, по другима уиме 300.000 несретне наше браће, који су далеко од свог милог Српства па и од родитеља својих. То их све боли, а песника као најосетљивију душу понајвише, то он уме и да искаже, те нам његове речи топло приањају уз срце. За нас Србе може да буде само велика успеха бар то, ако видимо да се у крилу наше браће у Америци поред све удаљености негује љубав према српској заједници. То ће одржати у њих српска просвета, око које се они озбиљно труде. Знамо да имају тамо својих удружења и новина, а ево се појављују и први плодови праве књижевности. Како су они те прихватили, сведочи угледан број претплатника на ову књигу, [. од истога песника, чија се прва књига брзо разграбила.

Но кад је реч о томе, да се послужи озбиљно књижевности, не можемо олако да протумачимо, да“ поред признања да се песник јавља као образован човек са широким светским погледом и широким српским грудима не затражимо од њега, да и свој занат стилистички и стихотворски више усаврши. Спољашња му је Форма и по стилу и по стиховској неуглаћености врло сирова тако, да местимице имаи читавих бесмислица: — 41. стр. »На костури жртва индустрије плаче правда, трне људска

ЖЕНСКИ СВЕТ 23.

вјера«; или 49. стр. »Вјековјечно, кроз младе ми груди Уплив твој са душом његује И кроз љубав што искреност буди, Именом ти срце ми благује«. или: 31. »Од тебе ће Беч се трести, Што Ф' Турчинов био сад Да га Пољак боју вјешти Не обори славно тад“. Те несмисле умножава у књизи непотпуна интерпункција и велики број штампарских погрешака. На крају књиге је побележена једна страна таких грешака, али то није ни четвртина ваљда онога, што их има у књизи. Најслабија је страна ових песама стих, а нарочито слик. Он је већином само асонанца, а чистих сликова једва да има у целој књизи. Када песник не би показивао намеру да пише са сликовима, то нам не би сметало, али када ту намеру видимо, онда нам та слаба страна јако боде очи. Препоручујемо песнику, да боље проучи и српски језик и теорију стила и песничке технике, а читалачком нашем свету књигу његову и оваку као дар од браће из далеког белог света.

У Н. Саду 11. новембра 1904. г. Ј. М.

Велики Орао. Књижара Браће М. Поповића у Новом Саду издала је свој велики илустровани Календар за 1905. годину, који носи горњи наслов. Осим календарског дела има описано крунисање и миропомазање ерпеког краља Петра Т, Руско-Јапански рат. Све је то пропраћено са многим илустрацијама. Има п приповедака и поука из привредног живота. Цена је календару 1 круна. Иста књижара издала је свој шести велики калпалог књига за 1909. г. са плустрацијама, који шаље бесплатно онима, који желе што набавити из те књижаре, која навршује сад 839. годину свога опетанка.

У Петрограду почео је да излази женски лист под насловом: „лКенски Весник“, који ће да заступа равноправност женекиња у јавном животу и у породици. Покренула га је женска др. медецине: М. ./. Џокровска. Ово је први женски лпет у Русији, који ће бранити еманципадају женекиња на јавном и породичном пољу.

Издавачка књижарница и штампареко-умјетнички завод Пахера и Кпсића у Мостару јавља, да је изишла из штампе књига: Пропаст Енглеске или будући енглеско-фратцуско-руски рати г0Д-- 196 о — коју је написао аустријски потпуковник Шл. Мусвински. Књига је изишла у