Ženski svet

62. ЖЕНСКИ СВЕТ

редној својој екупштинекој седници прославио 10-годишњицу своје почасне п редовне чланице н заслужне Српкиње, гђе Савке Суботићке: да је поделио разне милостиње 22094 кр, а у томе се налази и одевање сироте школске деце и издавање потпора за питомице. Задруга је заодела 80 деце и испомагала 11 питомица, које у учитељској школи, које у изучавању рада, које у изучавању медицине. Ипак је помножено имање са 148261 кр. Држао је осам одборских седница и у њима решио више од 90 предмета; приредио је три забаве, које су донеле близу 100 круна чисте добити. — Кад је прочитао извештај прегледачког одбора екупштинеког и изјавио, да су друштвене књиге и рачуни у потпуном реду, вотирала је скупштина запиеничко признање гђи Анки А. Лајевићки, друштвеној благајкиње.

Предлог прорачуна друштвеног усвојен је у целости од скупштине, који исказује примање и издавање са 5760 кр. с тим, да се у издавању уврети 1500 кр. као У; чистог прихода за повећање капитала, које друштвена правила прописују, а кад се узме цена куће и докупљеног плаца у 82.800 кр. и готовина од 18.883'67 кр. показује се имаовина ове задруге на крају 1904. г. са: 46.683'67.

Окупштина је овластила одбор, да спреми план и прорачун за изиђивање друштвене куће за ванредну или идућу редовну главну екупштину, како би се с пролећа идуће 1906, г. могла зграда изидати. Овластила је даље одбор, да поднесе образложну предетавку високом кр. уг. министарству, да исто одустане од свог захтева, да се у фундацију ток. Ђ. Ф. Недељковића п придошли интерес уврсти, јер је интерев намењен на одело сироте школске деце и огрев сиротињи, од кога је задруга, по тестаторовој жељи за прошле две године знатан део на те цели већ потрошила. Потрошила је које 1908., које 1904. год. близу 1100 круна. Ието тако да одустане и од захтева, да се у основном писму наведе завод и број књиге, где је уложена фундација, јер у таком случају не би могла задруга без промене основног писма извадити ову фундацију и ако би се временом можда пољуљало поверење задружно у дотични завод. Ако не би министарство одустало од ових захтева, овластила, је скупштина одбор, да без даљег питања преда, фундацију ову на руковање овдашњој српској православној црквеној општини, која. би за слу-

Бр- 3.

чај престанка ове задруге, и тако прешла по жељи самог тестатора овој општини на руковање.

У скупштини је прочитана и вахвалница гђе Савке Суботићке на одржаној прослави њеној и скупштина је итом приликом поздравила слављеницу са: живела! — Како;се о Цветима о. г. навршује равно 25 година, како је ова задруга основана, то је скупштинска жеља, да се други дан Уескреа пили други који сходан дан прослави тај чин свечаним начином п једном забавом; да, се о друштвеном трошку изда штампана „Опоменица“ овог друштва. Уједноје скупштина у име предсветковине своје изабрала своју прву начелницу: гђу Софију Дунђерску п своју прву подначелиицу: гђу Нану Натошевићку, за. своје почасне чланице у знак признања и захвале друштвене за њихове прве подвиге и услуге око подизања ове задруге. — Сви су чавници поново изабрани и за идућу 1905. год. изузимајући оболеле одборнице: гђе Исидоре Дунберске м Милеве Аничићке, као и гђе Анке Јорговићке, која, због породичних околности није могла да се прими и даље те дужности, те су на њихова места изабране ове госпође: Катица Меанџић, Адела Форкатић п гђица Софија Кода.

За оверовљење записника умољене ву се

штинарке, гђе: Катица Малешевићка, Катица Ђ, Тодоровићка и Јелисавета А. Маттићка, и скупштина се за тим, око пола 5 сати, разишла у лепом расположењу.

Ст. Футог.

"Женска задруга имала је свој у редовну главну скупштину 28. јануара. Председавала је у место преде. госпође Софије пл. Будаји гђа Милица Илић потпредседница жен, задруге.

После оверовљења нових чланица прешло се на дневни ред. Тајница је прочитала имена редовних и џпотпомажућих чланица из чега се видело да задруга броји 35 редовних п 8 потпомажућих чланова.

По извештају управног одбора одржана је 1 главна скупштина, 7 одборских седница и 1 свечана седница приликом задружног свечарства,

На дан задр. славе „Мала Говпођа“ обавио благодарење у цркви пречасни гоеп. Ст. Николић, затим је у школи резан свечарски колач а кумовала је уважена гђа председница Софија, пл. Будаји и том приликом даровала. је задрузи 20 круна.

=