Ženski svet

Бр. 6.

ЖЕНСКИ СВЕТ

125.

Тридесетогодишња прослава "Ненског Друштва У БЕОГРАДУ.

Наша старија посестрима, Женско Друштво у Београду, прославила је на скроман начин своју 30. годишњицу опстанка на дан Цара Константина и Јелене, као на имендан своје високе заштитнице, принцезе Јелене. Случај је тако наредио, да је тога дана баш пао укоп митрополита српског Инокентија, те је и прослава морала да се сведе на најскромније обележје, и да случајно нису издолазили многи гости и изасланице појединих подружина из унутрашњости, можда би се била и цела светковина одложила на друго време. Овако се одслужила у св. саборној цркви служба и благодареније, на којој је присуствовао краљ Петар, краљевићи, принцеза Јелена и цела свита Краљева. Од ове стране биле су заступљене са својим изасланицима: Новосаткиње са 4 чланице, Сомборкиње са две, Панчевкиње са две и Земункиње са две. Из унутрашњости биле су заступљене скоро све подружине.

Због смрти митрополита Инокентија примљено је друштво у Двору са овостраним и оностраним гостима од високе заштитнице тек после подне око 5 сати, кад је прошао укоп митрополитов. Председница Женског Друштва, г-ђфа Магдалена С. Видаковићка, поздравила је бираним и топлим речма своју високу заштитницу и предала јој диван бокор цвећа. Висока заштитница захвалила се на пажњи и обишла је све госте, руковала се и по неколико речи разговарала. За тим је позвала цело друштво с гостима на госпоцку закуску, која је трајала у пријатном разговору читава два сата.

Сутра дан у 9 сати ујутру био је у раденичкој школи заједнички састанак, који је отворила председница Женског Друштва, изнесавши у кратко

главни рад овог друштва за минулих 30 година. За тим су изасланице из унутрашњости и овостране износиле своје мисли о заједничком задатку женских удружења. Из исте седнице брзојавно је поздрављен краљ Петар и Његов Дом, на чему се краљ истим путем топло захвалио и пожелио сретна пута свима гостима.

Тога дана по подне је био заједнички и господски ручак у Кошутњаку, постављен за стотину и више особа, где су особиту пажњу привукле овостране изасланице. На том је ручку учествовала и висока заштитница принцеза Јелена и два принца, а за време ручка певале су поједине песме у кору ученице раделичке школе друштвене. О ручку није био нико од мушких, нити су пуштани у тај део баште. Било је и лепих наздравица високој заштитници и гостима.

После ручка обдарила је принцеза Јелена све заступнице из унутрашњости и с ове стране својом сликом с поруком, да је понесу својим председницама за лепу и пријатну успомену на овај свечан дан за друштво а осим тога понела је свака чланица са тог састанка за спомен по један бокор цвећа.

Сутра дан се разишли гости из Београда и наше Новосаткиње биле су почашћене и на железничкој станици од саме председнице Женског Друшгва, која их је испратила и испоручила краљев поздрав.

Наше Новосаткиње су усхићене од лепог дочека и опште пажње, која им се указала од стране Високе Заштитнице, Женског Друштва и појединих чланица у српској престоници и остаће им за сав живот пријатна и лепа успомена на тридесетогодишњу прославу Женског Друштва.

даје: