Ženski svet

126. ЖЕНСКИ СВЕТ

Пролеће је...

Пролеће је... Ја осећам дах му веће, Што из земље мами цвеће. Што 'но мио живот даје, Куд год прође кроз све краје...

Пролеће је... Са гора се снези крећу, Пуп већ једра на дрвећу А кроз доље тихе, мирне, Поточиће глам немирне.

Шролеће је. Љубичица веће цвета, И челица ено лета... Топло сунце све нас грије, Ко и прије, ко и прије...

Пролеће је... За дан који, па ће свуда Зеленит' се свака груда И обути листом гора И настати красна ора!

Пролеће је... Из мртвила све се буди, Па и моје трошне груди Осетише живот нови, Кад се нарав сва обнови.

Бихаћ, 1905.

Исаије Митровић.

и

~

[

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња обавила је 1. (14.) маја о. г. своју 25-годишњу прославу лепше но што се надала. Одзив је био неочекиван од стране грађанства и Српства. Дан је био прекрасан.

Око 9 сати пре подне искупило се више од 60 чланица Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња у дворници српске више девојачке школе, међу којима су чланице девојке биле врло лепо заступљене. Ту су придошле и изасланице из Београда: Катица Белимарковић са ћерком, Олга Ј. Барловац и Лепосава Бошковић; из Беле Цркве: Марицика Ђ. Поповићка и Емилија Ђорђевић-Нанчић; из Ст. Бечеја: Еуфимија Влаховић и Јулка Живковић; из Ст. Футога; Милица Илијћ, Лепосава Николић и Катица Поповићева; из Ст. Пазове: Милица Белка Ивковић, Катица Араницка, Зорка Јанковић, Вукосава Шилићева и Радивој Мандић; из Земуна: Кристина Еман. Лаушевића, Јелка Л. Спишићка и Вељко Петровић; из Срем. Карловаца: Милева Гојковићка; из Беча:

7) Двадесетпетогодишња прослава.

мати компонисте и суделача г. Пере Стојановића.

Српска виша девојачка школа, па и српска велика гимназија, учествовали су са својим наставницима на прослави; а гимназијски кор појао је том приликом пуним бројем својих бираних певача нову литургију, коју је за ту прилику спремио професор музике, г. Исидор Бајић. Улице, које воде к цркви св. Три Јерарха (Алмашкој), био је прекрилио наш мушки и женски свет, изобучен у свечаном оделу. Св. литургију је одслужио парох исте цркве, пречасни г. Ђорђе

Велић са дворским ђаконом, г. Ника-

нором Николићем; а када ће да се отпочне благодареније, уђе у св. олтар Њег. Високопреосвештенство, Г. епископ Митрофан Шевић да началствује, поред поменутих још Високопречасни архимандрит ковиљски г. Георгије Видицки, протопресвитер новосадски г. Милан Ћирић, катихета гимназијски г. Михајло Миловановић и протопресвитерски капелан г. Јован Мушицки.