Ženski svet

дина

Бре И.

ЖЕНСКИ СВЕТ 259.

који и хтедне ме поливати хладном водом, ивећи ћу га, Боже ми прости, као каквог шарана.

Франц. Опроетите драги стриче!

Мерлинг. Зар ви ти овдег Зликовче један!

Франц. Опростите, не љутите се.

Мерлинг. Никад, иди ми испред очију.

Франц (лекару полако). Оставите га само мени. (Полако Мерлингу.) Помиелите само, сваки би рекао, да сте ви говорили, да сам ја луд само зато, да приграбите моје имање, и сваки ће вас осуђивати, што сте грабили за имањем.

Мерлинг. Ћути (он се мисли.)

Франц. Казаће се да сте ме још за живота хтели наследити.

Мерлинг. Но ућути једанпут.

Франц. Ја не ћутим и нећу да ћутим, па и кад такву осуду чујем, нећу да порекнем, на против и сам ћу свуда причати, пли — дајте ваш пристанак, да узмем кћер вашега лекара, који вас је излечио.

Мерлинг (он има и право, за себе). Друго ми не остаје ништа, п он има право, тако сам баш и мивлио, осећам да сам много и ја крив, зато најбоље да после свег тог зла начиним весело лице. (Лекару). Деца се воле — дакле два срца

што се нашла — која су била изгубљена, па се поново нашла, — не треба их раздвајати, ја одобравам везу.

Франц. Ви сте увек били п остајете увек мој добри чика.

Мерлинг. Но докторе, држите ли ме још за луду •

Лекар. О, драги пријатељу, ја сад више о томе не мислим, али вас молим, да ми дате уверење, да сам вас радикално излечио.

Мерлине. Ја — још и уверење да вам дам

Лекар. Да, како би и мој завод боље име добио.

Мерлинг. Аха, ја сад разумем. А то ће вам уверење мало помоћи, ми емо двоје код вас дошли, ја и мој синовац. Он излази из ваше куће као вереник, и ако је дошао као луда. Оставимо то сад времену, и видићемо, да ће се доцније рећи: Он се жени! Дакле опет је мој синовац луд! (Ови говоре.) Он је будала.

(Завеса пада.) Крај.

Београд. Превела, Христина А. Пурића.

зар н р-

<> ГЛАСНИК,

а

Приложници црквени. Новосадска саборна црква добила је нов прилог. Г. Арса Шајевић и супруга му Анка, наша друштвена благајкиња, приложили су тој цркви нов златан владичански крст, који је осветио Њег. Високопреосвештенство г. епископ Митрофан Шевић о св. Томи, као крсном имену ових дародаваца. Ово је за ову годину већ други прилог, што су предали овој цркви ови побожни хришћани, а лане су, као што је познато, подигли нову слику св. Матере Божије у св. алмашкој цркви и украсили престоље њено на славу Божију а себи и побожном свету на утеху.

Помен тј Иларијону Руварцу. Панчевачка цркв. општина и тамошње омладинско друштво »Узданица«, одржали су у недељу 9. (22.) октобра о. г. достојан помен пок. Иларијону Руварцу. У славу његову говорио је у цркви преч. г. Душан Радуловић, парох, а у »Узданици« је говорио председник тог друштва, г. Милан Мандровић, управитељ српске више девојачке школе и г. Др. Бранислав Станојевић, адвокат, а декламовао свој »Пролог«, за ту свечаност и славу састављен, г. Милан Л. Поповић, правник.

»Пријатељ.« Под овим именом образовали су Срби Сегединци потпорно посмртно друштво »Пријатељ«, слично »Добротвору« у Новом Саду и »Братству« у Вршцу, које по смрти чланова исплаћује наређеним наследницима по 2000 круна потпоре. Чланови друштва могу бити само Срби и Српкиње из опсега круне св. Стевана, који нису прешли 52. годину живота и

који уплате једном за свагда 4 круне у име уписнине и после још по 4 круне у име годишње чланарине. За сваки смртни случај плаћа се још по 4 круне. Који члан уплати за 300 смртних случајева, опрашта се од сваких даљих пристојаба. За преглед плаћа се једном за свагда 3 круне лечнику. Чим се скупи 707 чланова ступа друштво у живот и већ код првог смртног случаја плаћа наследницима 2000 круна. Од чистог прихода тога друштва иде 70%, на друштвени резервни фонд, а осталих 30%, делиће се на хумане и просветне цели народне, међу којима ће сегединска црквена општина и српски учитељски конвикт у нН. Саду стајати у првој линији као потпорне установе.

(С обзиром на ту околност, што је то чисто српска установа и што ју покрећу људи, који су опробали своје родољубље на другим јавним установама народним; с обзиром и на то, што је уплата мала а пружа велике пробитке наследницима у случају смрти, и на послетку с обзиром и на то, што ће знатан део чистог прихода (30%,) ићи на народне хумане и просветне сврхе, препоручујемо нашем свету у околини Сегедина, да се уписује у ово хумано српско друштво »Пријатеља« сегединског. Ко год жели дакле да се упише у то друштво, нека се пријави поштанском дописницом на српском језику и ћирилицом под овом адресом: »Вагајк« зтеђ јоб Копузага евуезшештек — буесгед и одмах ће му се послати потребне тиска-

нице, које се имају испунити. Око ове установе радили су највише г. Мајски,