Ženski svet

260. ЖЕНСКИ СВЕТ

председник сегединске црквене општине и учитељ њихов г. Јов. Јанко Ћосић. Нека им је на част.

Оболела. Наша сарадница, књижевница и вредна наставница српске' више девојачке школе у Панчеву, гђа Даница Чакловићка, оболела је и морала је напустити своју омиљену школу и повући се у мир. Желимо јој, да се опорави и да послужи још којим књижевним даром наше листове и нашу сиромашну књижевност. Нове земљорадничке задруге, основане су још у Арадгају (Арадска жупанија) а спрема се на том место Печка у истој жупанији. То су, за сад први почетци нашег земљорадничког удружења у тој жупанији, која је врло слабо насељена нашим светом и којима је потреба да се одрже у тој предстражи. —

Угледали се на њих, да Бог да, и друга наша места тамо.

Велики добротвор. У Лондону је умро друге половине септембра месеца о. год. велики добротвор Др. Тома Ј. Бернардо. Њега је не само Лондон него читав енглески народ од срца ожалио и с побожном душом отпратио на онај свет, јер он је од свих досадањих добротвора највише учинио човечанству. Није га Бог обдарио својом рођеном децом, па је усинио сву народну децу, која су остала без оца и мајке или су напуштена од ових; он је подизао за њих у Лондону и по целој Енглеској чуваришта, па их је ту смештао, отхрањивао, изучавао, кад је потреба и лечио и спремао за корисне раденике и угледне научењаке, како је који показивао воље и наклоности чему. Потрошио је милијуне на те заводе своје. Данашњег дана има у његовим заводима на одхрану 8500 деце, који носе његово име, а на челу им стоји сама данашња краљица енглеска. Од ове деце су 1000 одојчади, 1300 болесне и сакате деце, која су ту на лечењу, 600 уче разне занате, а остали се уче по школама. До данас је спремио његов завод 60 хиљада раденика и научењака и из тих завода су отишли као изучене занатлије 17.300 њих у енглеске насеобине по свим деловима света. Са тих заслуга стекао је опште поштовање у свом народу и осталом свету, јер је одхранио и извео на пут 60 хиљада људи, који би без његове помоћи пропали били морално и физично и били би и осталом свету на штету и разврат, а он их је сачувао својом установом од злаим створио друштву 60 хиљада честитих и ваљаних раденика и корисних чланова.

Пољопривредно друштво у Бранденбургу (у Немачкој) установило је бесплатну школу за жене ц девојке, које желе изучити, како се кува воће и како се »прави слатко.«

Срби на њујоршком свеучилишту. Г. Др. Паја Радосављевић, лањски млади професор на сомборској српској учит. школи, који је створио тамо међу приправницима антиалкохолично друштво »Спас« а међу приправницама друштво »Наду« зарад здравијег облачења и простије ношње, отишао је у Америку и уписао се у Њујорку на свеучилишту за слушаоца педагошке и антрополошке струке. За њим је отишла ових дана и његова супруга „Љубица. — На истом универзитету уписао се и други млади Србин Чедо-

Бр. 11.

миљ Павић, који проучава државне науке. Њих двојица примили су и уредништво тамошњег српског листа »Српске Страже«, те ће и на том пољу да заложе своје силе, да унапреде новинарски рад међу тамошњим Српством.

Дар цркви. Гђа Истирка Јанков роб. Петровић. из Модоша, завештала је модошкој цркви сав иметак свој, који вреди на 7000 круна, па је од тога 28. септембра о. г. посредством свога пароха г. Ивана Алексића, предала општини 4000 круна ради оправљања иконостаса.

Српски »Соколи«. Последње 2—3 године покренула се мисао међу нашом омладином с ове стране, да се удружују у гимнастична удружења, те да омладина телесно јача, смелије и окретније да се креће. Та су удружења узела свуда наслов »Соколи«, као што се и ческа така друштва називају. Така удружења поникла су већу Срем. Карловцима, Руми, Иригу, Митровици, Шиду, Чортановцима, Кореници, Грачацу, Ковиљу, Сентомашу, Вршцу и Тур. Бечеју.

Овако удружење постоји и у Београду и назива

се »Душан Силни«. Нов митрополит српски. Скопљанска епархија

(у Турској) добила је новог митрополита. Од св. синода је изабран и у четвртак 13. окт. о. г. посвећен у Цариграду, г. Вићенттије, архимандрит манастира Хилендара и родом из Србије. Сви листови наши говоре, да је пригодан архијереј и да је достојан тог високог чина, те ће наш народ тамо наћи у њему искреног и оданог пријатеља и мудрог старешину.

Изложба женских вештина. Идуће године, за време француске колонијалне изложбе, одржаће се и међународна индустријска изложба женских вештина. Тамо ће се изложити разноврсни женски радови, као: украси, везови, чипке, адиђари, тканине; моде, мириси, вештине и науке из женских руку и т. д. Женске школе и женске задруге, које би хтеле тамо што да изложе, добиће за своје ствари бесплатно место. Влада је француска наредила, да изложене ствари не плаћају царине. Изложба се отвара 15. априла, а затвара 15. октобра идуће 1906. године.

Тридесетогодишња прослава. Вредни и заслужни управитељ српских школа у Скопљу, г. Јован Митрановић, прославиће о Аранђелову дне о. г., као о дану своје домаће славе, три десетогодишњицу свога трудног и успешног учитељског рада. Он је бивао учитељем, управитељем и надзорником школа у манастиру код Прибоја, Сељанима, близу Прјепоља, у Пљевљима, Скопљу, Тетову, Кратову, Куманову. Од године и по дана стоји на челу учитељског удружења скопљанске митрополије. Сама ова прослава јасно казује, да у тој епархији није било пре 30 година ни једне бугарске школе, јер у целој тој митрополији нема ни једког бугарског учитеља ни бугарске школе, која је до данас доживила 25. годину, а ево ми имамо тамо учитеља и управитеља, који су доживили 30. годину свога делања. То показује, да је у Старој Србији и Македонији старија српска реч и напредније српско име. Стога се и дичимо и поздрављамо овог пионера просветног о дану његове 30. годишњице, са жељом, да му преблаги Бог подари здравља и дуга живота, да

аи "—

; К