Ženski svet

ПС љи авиљи

Бр. 11.

ЖЕНСКИ СВЕТ 261.

истраје у раду и да доживи, да види освештану своју српску мисао, коју проноси по оним забитим и стародревним српским крајевима. Живео!

Добротвор просвете. Г. Лука Теловић, трговац београдски, послао је ректору српског универзитета г. Лозанићу, приликом отварања универзитета 2. окт. о. г., писмо, у коме изјављује, да ће доживотно прилагати сваке године по 2000 динара универзитету, да се отуда подмирују потребе техничког одељења. Слава му!

Женски Савез у Италији. Од године дана овамо постоји у Италији савез женских удружења, у који се уписало до данас 75 задруга. Овај савез основао је у Риму, као свом средишту, јавну читаоницу своју и библиотеку. У тој се читаоници држе често јавна предавања за женске. Образовали су већ и »материнску касу«, којом се потпомажу талијанске раделице. Сад спремају уметничку изложбу за женске. Председница је грофица Спалени Расиоли из Рима, а потпредседница г-ђа Лаура Минџети, врло образована госпођа и мати грофице Билов, супруге данашњег начелника министарства немачког.

Реткост. Француска академија одликовала је не-

давно служавку, гђицу Викторину са 500 франака и дипломом признања за верност службе. Иста је госпођица непрекидно служила код једне породице 37 година одано и верно; она је однеговала матер и после и њено петоро деце. После смрти оца и матере остала је и даље поред деце и кад је материјално посрнула та породица и пропала, она је сву своју заштеду поклонила деци. У данашње је доба то така реткост, да је вредно било, да је и ми забележимо. __ Предавање г-ђе Ковачићке. Госпођа Мерженка, супруга г. Жике Ковачића, српског новинара, који се са женом бави већ од дуже времена у Плзену ради изучавања млекарско-сирарског курза, држала је тамо, на молбу плзанских госпођа Ческиња, јавно предавање у соколској дворани: »О српском крсном имену и народним обичајима код православних Срба«. »Плзански Листи« донели су о томе подужу белешку и веле, да је предавање било необично интересантно. Особито је било исцрпно о значају крсног имена, о слављењу у варошима и селима, а за тим и о народним обичајима при свадби, крштењу, погребима, парастосима и задушницама. Соколска дворана била је дупком пуна одличне плзанске публике. Исти лист вели, да ће то предавање, г-ђе Ковачићке, донети у подлиску своме, како би и шира публика имала појма о тим интересним српским народним обичајима.

Отварање Дома за ученице. Управа друштвена, која је овог лета подигла у Београду добровољним прилозима Дом за ученице средњих школа т „Кенске Учитељске Школе, отворила је тај дом свечаним начином 16. октобра о. г. у 10:/, часова пре подне. Сретно и напредно им било!

Прославе. Честити и угледни свештеник села Вилова у Бачкој, г. Еорђе Иватић, прославио је 18. септембра своју четрдесетгодишњицу свештеничког живота и рада. На тој прослави учествовао је и епископ бачки Њег. Високопреосвештенство г. Митрофан Шевић, у пратњи архимандрита ковиљског г. Георгија Видиуког и свога ђакона Никанора и у име признања

за заслуге овог свештеника произвео га је г. епископ за поч. протопресвитера. Живео слављеник!

— Г-ђа Јулка Мишулин, управитељица женске школе у Беловару, прославила је 30-годишњицу свога савесног учитељског рада; аг-ђица Милка Погачићева, председница удруге хрватских учитељица и уредница »Домаћег Огњишта«, које издаје то друштво у Загребу већ ово шеста година, прославила је октобра месеца о. г. 25. годишњицу свога просветног и учитељског рада. И једна и друга сестра Хрватица није чинила то из своје побуде, него су без знања њиховог прославиле колеге и поштоватељи њихови и обдарили их видљивим знацима своје љубави.

Нека приме ове врсне просветне раденице нашег братског хрватског народа и наше српске. честитке. Радујемо се, што видимо тако одличне и заслужне раделице на просвети међу хрватским сестрама. Живеле! Верени и венчани. Гђица Стефанија Лужићева, српска народна учитељица у Модошу венчала се 16. (29. октобра о. г. с г. Стеваном Алексићем, младим академским сликарем, који је онако лепо сликао свод у новосадској саборној цркви, а у Модошу отворио српску сликарску школу. Честитамо!

— Гђица Лела Каћанска, ћерка пок. поп Лазе Каћанског из Сентомаша, верила се с г. Митом Грујићем, управитељем српске женске учитељске школе у Гор. Карловцу, бившим перовођом загребачке Добротворне Задруге Српкиња. Нека је срећно!

— Гђица Катица Секулшћева, наша вишегодишња претплатница из Срп. Итебеја (Банат) верила се сг. Павлом Шавловићем, срп. нар. учитељем из Дивоша. Сретно да Бог да!

— У четвртак 13. (26.) октобра о. гг. венчала се гђица Теодора Дерина, одавде, с Гг. Др. Лазом Марковићем, овдашњим младим и угледним лекарем. Гђица Теодора је ћерка нашег угледног грађанина и поседника г. Јована Дере а синовица професора и књижевника г. Др. Ђ. Дере. Нека им је срећно и дуговечно!

— Г-ђица Мара Прњатовић, вредна учитељица, наша вишегодишња претплатница у Мостару, венчаће се 5. новембра о. г. с г. Николом Алинчићем, такође мостарским учитељем. Срећно да Бог да!

— Г-ђица Милева Огризићева, бивша учитељица у Дрежници, венчаће се 20. новембра о. г. с г. Стеваном М. Бреберином, кр. судским приставом у Прегради. Њој у почаст шаље наша сарадница и њена пријатељица, г-ђа Драга Лончар-Трбојевић, из Дрежница, ову честитку: »Кроз облак слутње Кроз свод небески Што се плави,

Нек »анђео среће«

На твоју »мирту«

Руку стави... .«

Забаве. Српско православно црквено певачко друштво »Вила« у Приједору, славила је своје крсно име, св. Димитрија о. г. и приредило је на тај дан своју забаву с игранком у корист своје благајне.

— Женско Друштиво у Београду приредило је 23. октобра 0. г. у част рођендана своје узвишене покровитељке, Њ. К. В. Принџезе Јелене, велику игранку.