Ženski svet

28. ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 2.

Израдиле смо унутрашњи правилник о управи, уређењу и вођењу дома.

Спремиле смо за главни скуп измену правила и тиме допуппли недостатак у нашим друштвеним правилпма.

Од чланова имамо добротвора 10, утемељача 80 п редовних чланова 121.

Добпли смо прилога у повцу п у стварима благодарећи добрим људима.

Благодарећи заузимањем председника општине, г. Главинића, п одборипка општ. суда, решена нам је стална годишња помоћ у 2000 дин.

Благодарећи заузимању Начелника санитета Др. Павла Поповића решпо нам је г. Министар Унутрашњих дела п Народна Скупштина буџетом одобрпла годишњу помоћ од 5000 дин.

Инсталацију смо засада удеспли за 830 дечијих п 10 постеља за дадпље.

Деце општинске пмамо осморо, приватне, која плаћају, троје,и друштвених четворо, од ових су троје деца дојкиња а једно је сироче примљено из опште државне болнице.

Једно од општинске деце, девето, усињено од прпватппх п однешено 15. дец. пр. год. Девојчицу, Данпцу усваја једна добро ситуирана госпођа и данас је води из дома. Деца су примљена 1. дец. прошле год. и задовољство је видети како се та деца поправила за ово кратко време. Највећи недостатак, који нас готово гуши, то је ова тескоба, коју видите.

Нисмо могли да нађемо бољу приватну кућу а пре решења општинске и државне помоћи нисмо смели да се упустимо у веће издатке.

Општина и држава пак ставили су нам помоћ у изглед под условом — када рад отпочнемо.

Ми молимо г. председника општине, г. г. одборнике, а ова деца упрла су очи у њих п све добре људе, да се заузму и код општине и код добрих људи, да Материнско Удружење дође што пре до своје хигијенски удешене зграде, да свп колико можемо порадимо, да спасемо од сигурне смрти великп број сироте деце, да од ње створимо здраве, корисне и поштене грађане.

Ми грађанке српске, потпуно појмимо сву тежину натовареног бремена, све тегобе, које имамо да савладамо на овоме трновитоме путу, али ако успемо да спасемо п један живот невиног детета, бићемо задовољне; бићемо задовољне у толико више, што деца невина нетреба да испаштају ва грехове друштвених уредаба п појединих њихових чланова. Све ове тегобе биће нам лакше, ако осетимо помоћи на овоме путу од грађана српских, од разних новчаних п хуманих установа, а највише од српске државе, јер је све то данас у рукама грађана, од чије дарежљивости завпси опстанак пи напредак „Матер. Удружења“.

„Материнско Удружење“ моли своје госте, а нарочито своје дародавце, да приме топлу захвалност па посети и жртвама што их подносе за ову невину дечицу.

Управа благодари на поверењу, које јој је на сваком кораку поклањана. Управа осећа у томе велику сатпсфакцију, а успех у раду биће јој награда и благодарност.

Хвала гостима !

Удаљеној...

Кад се сетим слике само Моје мисли лете тамо Код анђела тебе, мог! И ма како из даљине, Теби кличем пун милине

Онај усклик Каћанског: Беоерад, 1906.

Ох, та склопи око црно, Покри лице милокрвно, Сакри твоју белу груд!

Јер ако их луд примети, Луд ће да се опамети,

А паметан стаће луд! Војислав.

Ис

===